Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χρηματίζεται από Coca Cola και Nestle

 

Βρήκαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο Τρίτο Μάτι αναφορικά με την αξιοπιστία του Παγκόσμιυ Οργανισμού Υγείας ο οποίος καθορίζει όλα τα ζωτικά θέματα που αφορούν την υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού…

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Mail στο φύλλο της 19ης Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει λάβει χιλιάδες ευρώ από εταιρείες τροφίμων όπως η Coca Cola και η Nestle. Επίσης, το περιφερειακό γραφείο της Π.Ο.Υ. στην Ου­άσινγκτον, η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (ΡΑΗΟ) έλαβε με την μορφή δωρεάς €44.000 από την Coca Cola, €125.000 από την Nestle και άλλα τόσα από την Ubilever. Η Π.Ο.Υ. είναι ο βραχίονας των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα παγκόσμιας υγείας ενώ η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα καταπολέμησης της παχυσαρκίας του αμερικανικού πληθυσμού.

 

Σύμφωνα με την Irene Klinger, ανώτερη σύμβουλο συνεργασιών της ΡΑΗΟ και κύρια πηγή των αποκαλύψεων, η αποδοχή της χρηματοδότησης από την βιομηχανία τροφίμων «αποτελεί για την Π.Ο.Υ. έναν νέο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας». Η Π.Ο.Υ. είναι ολοένα και περισσότερο εξαρτώμενη από «εταιρικές σχέσεις» με τη βιομηχανία, έναντι της οποίας θα έπρεπε να τηρεί αν όχι κριτική τουλάχιστον ουδέτερη στάση. Η επίσημη δικαιολογία για αυτήν την πρακτική είναι η ανάγκη κάλυψης του προϋπολογισμού της, καθώς από το 2010 η χρηματοδότηση των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών έχει περικοπεί κατά 20%. Οι ασθένειες αυτές προκαλούν το 63% των πρόωρων θανάτων σε όλο τον κόσμο, αλλά το αρμόδιο τμήμα Π.Ο.Υ. που επιλαμβάνεται της κα­ταπολέμησης τους λαμβάνει μόλις 6% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

Ο Swinburd Boyd, Αυστραλός καθηγητής και πολύχρονο μέλος συμβουλευτικών επιτροπών διατροφής της Π.Ο.Υ., δήλωσε για τον οργα­νισμό πως «τελεί υπό σαφή ομηρία λόγω ταμειακής ανεπάρκειας». Εν τω μεταξύ, η Coca Cola τοποθέτησε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος της στη διοικούσα επιτροπή μίας ομάδας της Π.Ο.Υ. που καταπολεμά την παχυσαρκία στο Μεξικό. Για άλλα δύο στελέχη της Π.Ο.Υ., τον Νεοζηλανδό καθηγητή Skeaff Muray και τη Νοτιοαφρικανή συνάδελφο του Este Vorster, προέκυψε πως ο μεν έλαβε χρήματα για ερευ­νητικούς σκοπούς από την Unilever ενώ η δε χρηματίστηκε για να κριθεί ένας διαγωνισμός υπέρ της Nestle.
Κι ενώ αυτή η σύγκρουση συμφερόντων αμφισβητεί έντονα την ικανότητα να ρυθμίζει η Π.Ο.Υ. το τι θα τρώει ο παγκόσμιος πληθυσμός, δεν απομένει παρά η ευχή τόσο τα τρόφιμα όσο και τα χρήματα να είναι καλοφάγωτα.
 

 

Μωυσής

Εναλλακτική Δράση
alttherapy.blogspot.com
http://www.pentapostagma.gr

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.