Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ο Μωάμεθ Πορθητής ιδιοκτήτης της… Αγίας Σοφίας

Τίτλους ιδιοκτησίας της Αγίας Σοφίας ανακάλυψαν οι Τούρκοι στο υποθηκοφυλακείο της Κωνσταντινούπολης, την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός κ. Νταγίπ Ερντογάν,  ετοίμαζε τις βαλίτσες του για την Αθήνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γενικού διευθυντή βακουφικών ιδρυμάτων της Τουρκίας κ. Γιουσούφ Μπεγιαζίτ, το σύμβολο της ορθοδοξίας αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του σουλτάνου Μωάμεθ Β΄ του Πορθητή, που πριν από 557 χρόνια, άλωσε την Πόλη.

«Η ανακάλυψη» αυτή αποδεικνύει πως η Αγια Σοφιά ανήκει σε υπαρκτό πρόσωπο και όχι στα «πνευματικά όντα» την Παναγιά, τον Χριστό ή του Άγιο Πνεύμα» δήλωσε περιχαρής στην εφημερίδα «Milliet» ο κ. Μπεγιαζίτ, συμπληρώνοντας πως νόμιμος κληρονόμος του Μωάμεθ του Πορθητή είναι ο τουρκικός λαός, άρα η Αγία Σοφία ανήκει στους Τούρκους και όχι στους ορθοδόξους όλου του κόσμου.«Η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία»

Η ανακάλυψη στο υποθηκοφυλακείο της Κωνσταντινούπολης, ήρθε σε μια περίοδο που στην Τουρκία ξεκίνησε ένας άτυπος διάλογος, κυρίως μέσω των μπλογκ, για το εάν θα πρέπει η κυβέρνηση Ερντογάν να επιτρέψει τη τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία, που σήμερα είναι ανοιχτή  στο κοινό ως μουσειακός χώρος, τουλάχιστον στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Πόλη που για το 2010 έχει ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

«Οι Τούρκοι ανακάλυψαν τον τίτλο ιδιοκτησίας της Αγίας Σοφίας. Μπράβο τους! Καλώ τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού να προσκομίσει  δημόσια το αποδεικτικό στοιχείο της ιδιοκτησίας της Αγίας  Σοφίας το οποίο φέρει το όνομα, όπως έχει αναγγελθεί, του αρχι-κατακτητή  Σουλτάνου Φετίχ Μεχμέτ, του Πορθητή. Να προσκομίσει αυτό το στοιχείο στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως απόδειξη ιδιοκτησίας» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός και επιχειρηματίας Κρις Σπύρου, που αποτελεί «κόκκινο πανί» στην Άγκυρα, αφού έχει τεθεί επικεφαλής παγκόσμιας κίνησης για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας, ως χριστιανικού ναού.

«Θέλω να υπενθυμίσω στους γείτονες Τούρκους, πως το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί τελεσίδικα ότι η κατοχή δεν συνιστά ιδιοκτησία»  επεσήμανε ο κ.Σπύρου, συμπληρώνοντας πως οι τίτλοι ιδιοκτησίας του βυζαντινού ναού που ήρθαν το φως,  στοχεύουν στο να δημιουργήσουν νομικά προσχήματα, στην πρωτοβουλία για τέλεση Θείας λειτουργίας, που έχει ανακοινώσει για τις 17 Σεπτέμβριο η οργάνωση «Παγκόσμια  Ενορία της Αγίας Σοφίας» που εδρεύει στις ΗΠΑ και ηγείται ο ίδιος.


«Εμείς θα πάμε στην Πόλη»

«Εμείς εν αναγγείλαμε πως στις 17 Σεπτεμβρίου 2010 αντιπρόσωποι της «Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας» θα ταξιδέψουμε στην την Πόλη για να λειτουργηθούμε και να τελέσουμε την πρώτη ελεύθερη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, μετά από 557 χρόνια. Και αν χρειαστεί, μέσα στο πλαίσιο της συμφιλίωσης  και της ειρήνης μεταξύ των  ανθρώπων της οικουμένης, θα κάνουμε και μια προσευχή για την σύντομη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο κ.Σπύρου, προσωπικός φίλος της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, που αναφέρθηκε και στη στάση που κρατάει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, απέναντι στην πρωτοβουλία του  : “O Πατριάρχης όπως και το σύμβολο της Ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία, είναι στην ίδια μοίρα. Είναι υπό κατοχή! Δε το θεωρώ δέον να τον ενημερώσω, διότι σαν όμηρος που είναι, μπορεί να υποστεί χειρότερα από αυτούς που τον κρατούν όμηρο»  δήλωσε.

Ο  ιερέας που θα τελέσει τη θεία λειτουργία, είναι ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, π. Άγγελος Λύσσαρης, που είναι απόγονος του αρχιστρατήγου της επανάστασης του 1821 Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

«Αγά Νικόλα» ο ιδιοκτήτης του … Αγίου Νικολάου.

Προκειμένου να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία, τα τουρκικά δικαστήρια απαιτούν είτε σχετικούς τίτλους είτε μάρτυρες που θα καταθέσουν πως το αμφισβητούμενο ακίνητο ανήκει σε συγκεκριμένο πρόσωπο.

«Δεν είναι ανέκδοτο αυτό, είναι πρακτική των τουρκικών δικαστηρίων. Την «Αγία Σοφία» φαίνεται πως κλήτευσαν στο δικαστήριο και αφού δεν «παρουσιάστηκε» και εδηλώθη ότι είναι αγνώστου διαμονής, τότε  φαίνεται πως εκλήθη ο Πορθητής ό οποίος έχει τουλάχιστον μαυσωλείο, όπου θα έγινε η επίδοση» δήλωσε καυστικά στο «ΘΕΜΑ» ο κ.Νεοκλής Σαρρής, αναφέροντας ένα πρόσφατο περιστατικό. «Ένας φίλος μου προκειμένου να αποκατασταθεί η καταπαταηθείσα κυριότητα σε εκκλησία επί ονόματι του Αγίου Νικολάου, εμφάνισε  άλλο φίλο μας Νικόλαο ονόματι  ως ιδιοκτήτη του τίτλου που αναφέρει «aya nikola»  λέγοντας στο δικαστήριο πως  ο «αγιά” είναι αυτός εννοώντας ότι είναι αγάς» κατέληξε ο κ.Σαρρής.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ                          του Παναγιώτη  Σαββίδη

Related Posts
0 Comments

No Comment.