Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ, ΚΑΠΕΤΑΝ ΣΟΥΛΙΟΣ

 

.

.

Ο Καπετάν Σούλιος
ήρωας του βορειοηπειρωτικού αγώνα

 .

Ένας από τους σπουδαιότερους και ηρωικότερους αγωνιστές του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, που απέβλεπε στην απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου και την ενσωμάτωσή της στην Μητέρα Ελλάδα, ήταν ο Καπετάν Σούλιος, κατά κόσμον Γεώργιος Βασιλείου. Γέννα και θρέμμα της Βορείου Ηπείρου (γεννήθηκε στο Τσιφλίκι Κορυτσάς) ο Καπετάν Σούλιος, ίδρυσε, τότε, δικό του αρματωλίκι και ανταρτικό σώμα στην περιοχή Βιγλίστης – Κορυτσάς – Μοσχοπόλεως και αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρώας γης, αναδειχθείς σε ήρωα του Βορειοηπειρωτικού Αγώνος αλλά και του Μακεδονικού. Μάλιστα φέρεται ότι πλησίον του Σκλήθρου Φλωρίνης, εξόντωσε σε συμπλοκή ολόκληρη βουλγαρική συμμορία. Ο Καπετάν Σούλιος μετείχε σε όλες τις εξεγέρσεις του Βορειοηπειρωτικού λαού, ιδίως δε σε εκείνη του 1914, οπότε η Βόρειος Ήπειρος ανεκηρύχθη Αυτόνομη. Το 1912, ο Κορυτσαίος καπετάνιος, βοήθησε για την απελευθέρωση της Κορυτσάς από τον Ελληνικό Στρατό. Οι αγώνες του, όμως, και οι θυσίες των παλικαριών του, απέβησαν, δυστυχώς, άκαρπες και το όνειρό του να δει την Πατρίδα του ελεύθερη, κάτω από τα φτερά της Ελλάδος, έμεινε ανεκπλήρωτο, αφού η μαρτυρική και σήμερα Βόρειος Ήπειρος, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την εξουσία άλλου κράτους. Έτσι αναγκάστηκε, απογοητευμένος, να αποσυρθεί και να εγκατασταθεί στον Παπαγιάννη Φλωρίνης, όπου και απέθανε το 1927.

Η Ελληνική πολιτεία, όμως, δεν τον ξέχασε. Ανεγνώρισε τους αγώνες του και την προσφορά του για την απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου και τον τίμησε δεόντως, με την φιλοτέχνηση και τοποθέτηση της προτομής του στην Φλώρινα και μάλιστα στην λεωφόρο Νίκης – νυν Κω/νου Καραμανλή, που οδηγεί προς την Κορυτσά. Την δαπάνη για την προτομή την χορήγησε ο μεγάλος Κορυτσαίος εθνικός ευεργέτης Μ. Μπάγκας.

Πηγή για την συγγραφή αυτού του κειμένου, είναι άρθρο του αείμνηστου συγγραφέα Γεωργίου Σημαντήρα, με τίτλο «Καπετάν Σούλιος», που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 103/1971 τεύχος του περιοδικού «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ».

 .

Ο Καπετάν Σούλιος ήρωας του βορειοηπειρωτικού αγώνα

 

Στην φωτογραφία μας η προτομή του ήρωα του Βορειοηπειρωτικού Αγώνος Καπετάν Σούλιου στην λεωφόρο Κ. Καραμανλή. Την πλαισιώνουν Μακεδονομάχοι και Βορειοηπειρώτες της πόλεώς μας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να αναγνωρίσουμε όλους τους εικονιζομένους, παρ’ ότι την εθέσαμε υπ’ όψη αρκετών παλαιοτέρων συμπολιτών μας και ιδίως καταγομένων εκ της Βορείου Ηπείρου. Ακριβώς κάτω από την προτομή είναι ο βορειοηπειρώτης και ο ίδιος αγωνιστής εκείνου του αγώνος, με την στολή του Μακεδονομάχου, Παντελής Αφεζόλης, αριστερά του ο Πισοδερίτης Μακεδονομάχος Πέτρος Γώγος, ακριβώς κάτω του η Πραξιθέα Ισαάκ, αριστερά του Αφεζόλη η Ευτυχία Ανέστη Ψαρόπουλου και στο άκρο αριστερό ο βορειοηπειρώτης παντοπώλης Σταύρος Ισαάκ.

 

Φωτογραφίες από την προτομή του καπετάν Σούλιου στη Φλώρινα
 
  .

ΠΗΓΗ

Φωνή της Φλωρίνης

Πηγή φωτογραφιών

Related Posts
0 Comments

No Comment.