Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ο Γιώργος βάζει τώρα μπροστά και τα ελληνοτουρκικά

Ο Γιώργος βάζει τώρα μπροστά και τα ελληνοτουρκικά

Σύμφωνα με ανταπόκριση της σημερινής Stuttgarter Zeitung από την Αθήνα ο Γιώργος Παπανδρέου αφού έλυσε τα οικονομικά προβλήματα της χώρας βάζει τώρα ως πρώτη προτεραιότητα του τα ελληνοτουρκικά !!!. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι έχει να γίνει. Αλλά διαβάστε το άρθρο της εφημερίδας:


Ο Παπανδρέου έχει ανάγκη τώρα κάθε επιτυχία. Επιστρέφοντας χθες τα ξημερώματα από την Ουάσινγκτον, ήρθε αντιμέτωπος με την πιεστική πραγματικότητα της Ελλάδας. Μία χώρα στη δίνη των χρεών, ευρισκόμενη σε παράλυση εξαιτίας των απεργιών και των διαδηλώσεων.

Ωστόσο, δεν έχει πληγεί μόνο η αξιοπιστία της χώρας στις διεθνείς χρηματαγορές αλλά και η πολιτική αξιοπιστία, καθώς η χώρα επί σειρά ετών προσπαθούσε να αποκρύψει την οικονομική αθλιότητα με ψευδή στοιχεία.

Οι επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λουξεμβούργο, στο Παρίσι, στο Βερολίνο και στην Ουάσινγκτον είχαν σαν κύριο θέμα τη δημοσιονομική κρίση. Ο Παπανδρέου θέλει τώρα να αφοσιωθεί στο αγαπημένο του θέμα που είναι η διπλωματία, λέγεται από τους κύκλους του πρωθυπουργού, ο οποίος ασκεί επίσης το λειτούργημα του Υπουργού Εξωτερικών. Πάνω-πάνω στην ατζέντα είναι οι σχέσεις με τον «προαιώνιο» εχθρό, την Τουρκία. Ήδη τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να επισκεφθεί ο τούρκος πρωθυπουργός την ελληνική πρωτεύουσα.

Η σχέση Ελλάδας–Τουρκίας έχει περάσει μεν περάσει σε μία φάση αποκλιμάκωσης μετά τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου τα χρονια 1999-2004. Επίσης το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, κάποια θέματα παραμένουν αγκάθια. Σε αυτά περιλαμβάνεται το θέμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και το θέμα της στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και το Κυπριακό, το οποίο άν δεν λυθεί δεν θα μπορέσει να υπάρξει μία πραγματική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι προϋποθέσεις για πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών είναι τώρα καλύτερες από ποτέ. Ο τούρκος πρωθυπουργού γνωρίζει ότι το Κυπριακό αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ. Ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται να κερδίζει έδαφος απέναντι στους στρατιωτικούς. Δεν είναι σίγουρα σύμπτωση ο υπαινιγμός για την απόσυρση του στρατού από την Κύπρο, που κατέχει το βόρειο τμήμα του νησιού από το 1974.

Και ο Γιώργος Παπανδρέου έχει λόγους να προωθεί τη διαδικασία προσέγγισης. Οι χρόνιες εντάσεις με την Τουρκία αποτελούν την αιτία των αυξημένων δαπανών για εξοπλισμούς, που με τη σειρά τους είναι συνυπεύθυνοι για τη σημερινή δημοσιονομική κρίση. Εάν εκλείψει η «τουρκική απειλή», λένε οι ειδικοί, η Ελλάδα θα εξοικονομούσε πολλά δισ. Ευρώ από τους εξοπλισμούς. Χρήματα που χρειάζεται επειγόντως ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών.

antinews

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ HELLENIC REVENGE
Related Posts
0 Comments

No Comment.