Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

O έλεγχος των ΜΜΕ απο τις εταιρίες

Αντικειμενικός, αποκλειστικός σκοπός, των μετόχων και ιδιοκτητών στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε, είναι το οικονομικό όφελος.

Οι κεφαλαιούχοι προσαρμόζουν τα προγράμματα των σταθμών – ενημερωτικά, ψυχαγωγικά, μορφωτικά – στα δικά τους συμφέροντα. Θα ήταν αφέλεια να πιστέψει κανείς πώς υπάρχει ελεύθερη και ανεπηρέαστη ιδιωτική τηλεόραση. Αντίθετα,στις μέρες μας, όπου η ηθορύπανση και η εξάρτηση των, των εξουσιών έχουν φθάσει στο απόγειό τους, τα ισχυρά οικονομικά κέντρα, διαπραγματεύονται, συναλλάσσονται, διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία για την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Έτσι, τα ΜΜΕ που ελέγχονται από εταιρείες και ομάδες συμφερόντων διαμορφώνουν τα προγράμματά τους σύμφωνα με τις υποδείξεις των κυρίαρχων χρηματοδοτών. Και ενώ η κρατική τηλεόραση κατευθύνεται από τους κομματικούς μηχανισμούς ή ιδιωτική εκφράζει την ιδεολογία και τα συμφέροντα των μεγιστάνων του πλούτου.

Η τηλεόραση εξελίσσεται γοργά σε παγκόσμιο διδασκαλείο διαφθοράς, βίας και ανομίας. Αντικειμενικός σκοπός είναι η πλύση εγκεφάλου που επιχειρείται με τη διαφήμιση, τη συνθηματολογία, την υπεραπλούστευση, την ισοπέδωση, την αποθέωση του απατηλού και τον εξωραϊσμό του μηδαμινού. Σημασία έχει η εικόνα – πολύχρωμη, φανταχτερή, φαντασμαγορική- και το μήνυμα της, πρόκληση για αγορά καταναλωτικών προϊόντων ή υπερβολή συγκεκριμένης, καταναλωτικής πάντοτε συμπεριφοράς: γήπεδο, τζόγος, σεξ, διαγωνισμοί με δώρα, ευτελή και χυδαία « σήριαλ».

Με την τηλεόραση βρήκε ιδεώδη εφαρμογή η στυγνή πολιτική ιδεολογία του Μακιαβέλι για την χειραγώγηση των « υπηκόων» από τη οποιαδήποτε εξουσία. «Γενικά οι άνθρωποι κρίνουν περισσότερο με τα μάτια παρά με το μυαλό, γιατί ενώ όλοι βλέπουν ελάχιστοι μπορούν να εννοήσουν. Ο καθένας βλέπει εκείνο που φαίνεται λίγοι, λίγοι μπορούν να καταλάβουν τι είναι στην πραγματικότητα. Στην περίπτωση του περιβόητου Βαβίλη, εάν ρωτήσεις δέκα ανθρώπους να σου πει τι συμπέρασμα έβγαλε, για τις «ημέρες και τα έργα» του πολυδιαπλεκόμενου και πολυκαταζητούμενου, ρασοφόρου (με ρασοευχή), θα πάρεις δέκα διαφορετικές απαντήσεις.

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζουν για λογαριασμό της εξουσίας τα τηλεοπτικά μέσα. Οι θεατές θεωρούν δεδομένο αυτό που βλέπουν χωρίς να υποψιάζονται τις σκηνοθεσίες, τις πλαστογραφίες, τις κρυφές προθέσεις και τις αποσιωπήσεις. Μόνο μια μικρή μειονότητα σκέφτεται και αμφισβητεί.Η μεγάλη μάζα των τηλεθεατών υιοθετεί αυτομάτως, ότι φαίνεται στην οθόνη. Βλέπουν τους διεφθαρμένους ανθρώπους της πολιτικής να τους κοιτούν – καθένας χωριστά – κατάματα και να τους βεβαιώνουν με όρκο πως αγωνίζεται για λαϊκά συμφέροντα και το καλό της πατρίδας. Και δεν υποπτεύονται την υποκρισία, τον δόλο και την απάτη.

Στους τελευταίους «απελευθερωτικούς πολέμους των Η.Π.Α» η τηλεόραση ανάλαβε μονοπωλιακά ως υπερεξουσία της πληροφόρησης υποτάσσοντας όλα τα άλλα μέσα και ιδιαίτερα τον Τύπο. Κυρίαρχη η εικόνα είχε το γενικό πρόσταγμα, ιεραρχούσε τις ειδήσεις και σχολίαζε την επικαιρότητα επιβάλλοντας τη δική της ιδιοτελή οπτική.

Ο πολίτης, ανυποψίαστος και ανυπεράσπιστος, περιλούζεται νυχθημερόν από τον χειμαρρώδη βόρβορο που ξεχύνεται συχνά στην κατοικία του από τις τηλεοπτικές οθόνες. Δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι η ενημέρωση που προσφέρουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί είναι μόνο θέαμα και ψυχαγωγία.Κι ότι οι πρώτες ύλες των προγραμμάτων τους είναι συνήθως η βία, το αίμα και ο θάνατος. Και κυρίως τα εξαχρειωμένα κοινωνικά πρότυπα, εστίες ψυχικής μόλυνσης, πνευματικής ιδιωτείας και κυρίως ευτελισμού της προσωπικής αξιοπρέπειας.

Στις Η.Π.Α όλα σχεδόν τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα που αποτελούν το σημαντικότερο μέσο προπαγάνδας του καταναλωτισμού, ανήκουν σε γιγαντιαίες επιχειρήσεις. Αυτά τα οικονομικά συγκροτήματα,ελέγχοντας την πληροφόρηση, διαφημίζουν και προωθούν τα προιόντα τους και διαμορφώνουν με « πλύση εγκεφάλου» την Κοινή Γνώμη. Το δίκτυο NBC, είναι ιδιοκτησία της General Electric, του μεγαλύτερου προμηθευτή των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (δικοί της οι περίφημοι πύραυλοι Patriot και Tomahawk, δικό της το Βομβαρδιστικό Β52, το ιπτάμενο ραντάρ Awacs και το αθέατο βομβαρδιστικό F117 stealth που διακρίθηκαν στον πόλεμο του Περσικού πολέμου και της Γιουγκοσλαβίας.

Σήμερα, πανίσχυρες οικονομικές επιχειρήσεις επιδιώκουν την άλωση των ΜΜΕ, πρώτο βήμα για την συγκρότηση διεθνών τηλεοπτικών δικτύων που με ιδιοκτήτους δορυφόρους θα ελέγχουν την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία ολόκληρων ηπείρων. Έτσι οι λαοί θα γίνουν καταναλωτική αγέλη, η δημοκρατία θα εκφυλισθεί, η πολυφωνία θα σβήσει και οι πολιτισμοί θα εξαφανισθούν μέσα στην έρημο της ισοπεδωτικής και αποκτηνωτικής ομοιομορφίας. Οι πολίτες θα « ψυχαγωγούνται» με τα τηλεοπτικά περιττώματα και θα «απολαμβάνουν» τα «διαφημιστικά μηνύματα». Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θα εξοβελίσουν σιγά-σιγά την εθνική ιστορία και τη λαϊκή παράδοση.

Στην Ευρώπη, η εξάρτηση των ΜΜΕ είχε και έχει θεαματική εφαρμογή στην περίπτωση του Ιταλού Μπερλουσκόνι που «εξανάγκασε» την κυβέρνηση δια μέσου των εταίρων και πρακτόρων του να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις του και να επιτραπεί με νόμο η συχνή παρεμβολή εμπορικών διαφημίσεων κατά την διάρκεια προβολής ταινιών στην τηλεόραση και τους κινηματογράφους παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του πνευματικού κόσμου. Η χυδαία αυτή κερδοσκοπία αποδίδει ετησίως στον Μπερλουσκόνι 300 εκ. δολάρια. Η διεφθαρμένη πολιτική εξουσία της Ιταλίας παραχώρησε σκανδαλώδη προνόμια στον πολυτάλαντο επιχειρηματία. Ύστερα, διαμέσου των κομματικών του πρακτόρων, πέτυχε τη νομιμοποίηση τους στο κοινοβούλιο.

Το σκιάχτρο ενός Έλληνα Μπερλουσκόνι φόβιζε τους έλληνες πολιτικούς πολύ προτού ο Ιταλός μεγιστάνας των media καταλάβει την πρωθυπουργία το 1994 και, για τα καλά, το 2001. ίσως γι αυτό να έφταιγε το σκάνδαλο Κοσκωτά, που σημάδεψε την ζωή του τόπου μας, όσο λίγα γεγονότα μετά το 1974. Το βέβαιο είναι ότι, όπως ακριβώς συνέβη και στην πατρίδα του Δάντη, στην Ελλάδα , το καθεστώς των μέσων ενημέρωσης παραμένει ρευστό για αδικαιολόγητο μακρύ χρόνο μετά την ραδιοτηλεοπτική «έκρηξη» της δεκαετίας του 1980. Κάτι που προφανώς ευνοεί τα ριψοκίνδυνα εγχειρήματα από κάθε είδους μοντέρνους «χρυσοθήρες».

Και εξηγεί την υιοθέτηση διατάξεων, όπως τα νέα βουλευτικά ασυμβίβαστα του αρ. 57 του Συντάγματος, που επιδιώκουν μεταξύ άλλων να εξοβελίσουν δια παντός από την Βουλή ΤΩΝ Ελλήνων του επίδοξους Έλληνες cavalieri.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση ενώπιον της Ε΄ Αναθεωρητικής Βουλής, στις συνταγματικές εγγυήσεις της ελευθεροτυπίας του Άρθρου 14 του Συντάγματος του 1975 προστέθηκε για πρώτη φορά ειδική παράγραφος για το κρίσιμο ζήτημα της οικονομικής διαφάνειας των ΜΜΕ.
Τις διάσπαρτες έως τότε ρυθμίσεις για το θέμα του «βασικού μετόχου», συστηματοποίησε, και τις εξειδίκευσε ο Ν. 2328/1995, και μετέπειτα ο Ν. 3021/2001.

Οι ρυθμίσεις του πρώτου νόμου εξακολουθούν κατ’ αρχήν να διέπουν το καθεστώς της ιδιωτικής ραδιοτηλεόρασης στη χώρα μας. Επί πλέον, ο νόμος αυτός απαγόρευσε για πρώτη φορά, σε εργολάβους, προμηθευτές και παροχείς υπηρεσιών προς το δημόσιο και τα δημόσια νομικά πρόσωπα να μετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.

Προκειμένου όμως να παταχθεί η διαπλοκή των ΜΜΕ με τους πολιτικούς και τους εργολάβους και προμηθευτές, ήλθε στο επίκεντρο ο ιδιοκτησιακός έλεγχος με τον οποίο ασχολείται ο Ν. 3021/2001. Ήδη κατά το πρώτο στάδιο της αναθεωρητικής διαδικασίας, τα κόμματα υπέβαλλαν σχετικές προτάσεις. Ενώπιον της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής. Αρχικά ο Ε. Βενιζέλος ήταν διστακτικός στο να υιοθετηθούν λεπτομερειακές ρυθμίσεις: πρότεινε μόνο τις διατάξεις που επρόκειτο να αποτελέσουν τα τρία πρώτα εδάφια της παρ. 9 του αρ. 14 Σ. για το οποίο αναφερθήκαμε διεξοδικά σε προηγούμενα δημοσιεύματα.
Ως χθες αποκαλούσαν τον Τύπο «τέταρτη εξουσία» αναγνωρίζοντας τον ως προστάτη και υπερασπιστή του πολίτη και του αυταρχισμό που , της αυθαιρεσίας και τη διαφθοράς. Σήμερα, με τις κατακτήσεις της τεχνολογίας στην ηλεκτρονική επικοινωνία και κυρίως με την τηλεόραση, συντελούνται ριζικές ανακατατάξεις στην Ιεράρχιση των εξουσιών. Τα ΜΜΕ δεν είναι πια η τέταρτη εξουσία αλλά η δεύτερη, αμέσως μετά το πολιτικοοικονομικό δίδυμο. Διεκδικούν μάλιστα ισοτιμία με την πρώτη και την από κοινού νομή της εξουσίας με τους δύο εταίρους, τους επαγγελματίες πολιτικούς και τους μεγιστάνες του πλούτου.

ΜΑΝΟΛΗΣ ΒΟΥΤΥΡΑΚΗΣ
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒ/ΓΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.

ΑΝΑΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ http://freskoprama.blogspot.com/2010/03 … st_27.html

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.