Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ναζί πράκτορες, κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά το 1940 με τον Άγγλο πρέσβη!

   

Δίπλα – δίπλα Φόν Κανάρης και Πάλαιρετ!

Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη

akontogiannidis@yahoo.gr

Η φημισμένη Ιντέλιντζες Σέρβις της Αγγλίας, κάθε αλλο παρά μυστική υπηρεσία ήταν, αφού είχε διαβρωθεί απο ξένες μυστικές υπηρεσίες, οχι μόνο σοβιετικές, οπως είχε γίνει με τον αρχηγό της Κίμ Φίλμπυ που διέφυγε στη Μόσχα στη δεκετία του ΄50, αλλά και απο γερμανικές κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

΄Ηταν τόσο μεγάλη η διάβρωση της, αφού το καλοκαίρι του 1940, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών των Ναζί Βίλχεμ Φον Κανάρης πήρε μαζί του σε κρουαζιέρα τον Άγγλο πρέσβη στην Αθήνα Τσάρλς Πάλαιρετ, όπως θα δείτε παρακάτω.

Το Νοέμβριο του 1939 έδεσε στο Φάληρο η αγγλική θαλαμηγός “Ελσα” του Άγγλου επιχειρηματία Αρθουρ Τέστερ, που είχε εγκαταστήσει τις εμπορικές “επιχειρήσεις” του ( εισαγωγαί – εξαγωγαί, σε Γαλλία, Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά) στην οδό Αμερικής. Κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί οτι κάτω απο τον δραστήριο Άγγλο επιχειρηματία κρυβόταν ο πιο επικίνδυνος κατάσκοπος του Γ΄ Ράϊχ.

Ο Τέστερ γεννήθηκε στη Στουτγάρδη απο πατέρα Αγγλο και μητέρα Γερμανίδα. Είχε αγγλική υπηκοότητα, αλλά βαθειά επηρεασμένος απο την μητέρα του, ύστερα απο μυστικές σπουδές, ονομάστηκε μόνιμος αξιωματικός των Ες Ες και υπο το κάλυμμα των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, ανέπτυξε έντονη κατασκοπευτική δράση.

Οι σχέσεις του Τέστερ με την βρετανική πρεσβεία ηταν άριστες, οι δε κοινωνικές του γνωριμίες πολλές και υψηλού επιπέδου και το 17μελές πλήρωμα της “Ελσας” όλοι αξιωματικοί των Ες Ες. Στα συχνά ταξίδια αναψυχής στα ελληνικά νησιά, προέβαιναν σε βυθομετρήσεις, αναγνωρίσεις αγκυροβολίων και κρυψώνων υποβρυχίων.

Το θρασύτατο όμως “κόλπο” του ηταν η επίσκεψη στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 1940 των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας Ρίτσαρντ Φον Χάινριχ (Γκεστάπο) και ναυάρχου Βίλχεμ Φόν Κανάρη. Ο Χάινριχ και ο Κανάρης με καναδικά διαβατήρια, ως Γουϊλλιαμ Χέρμπερτ και Αρθουρ Στήβενς, μεγαλοεπιχειρηματίες, πήραν μέρος σε κρουαζιέρα με το “Ελσα”, στην οποία μετείχε και ο Αγγλος πρέσβης στην Αθήνα σέρ Τσάρλς Πάλαιρετ !

Η “Ελσα” απέπλευσε απο το Φάληρο, έπιασε στα λιμάνια Ιθάκης, Λευκάδας, Κέρκυρας και το τραγικό για τους Άγγλους ήταν οτι δέχτηκε την νηοψία αγγλικών πολεμικών χωρίς να διαπιστώσουν τίποτα !

Στο ταξίδι αυτό, ο Χάινριχ οργάνωσε τις υπηρεσίες της Γκεστάπο στην Ελλάδα. Για το σκοπό αυτό ο Τέστερ νοίκιασε με εντολή του ένα τριώροφο οίκημα στο Κολωνάκι, Λουκιανού 14 οπου εγκατέστησε υπηρεσίες των επιχειρήσεών του, ενώ στην πραγματικότητα εγκαταστάθηκε κλιμάκιο της Γκεστάπο υπο τον συνταγματάρχη των Ες Ες Κάρλ Χαζενάακ.

Η δραστηριότητα και ορισμένες πληροφορίες υποψίασαν την ελληνική υπηρεσία Αλλοδαπών, αλλά κάθε ενέργειά της εμποδίστηκε απο τον Αγγλο πρέσβη Πάλαιρετ και έτσι αποφεύχθηκε η απέλασή του!

Εκτός απο αυτήν την περίπτωση, οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν άλλη μία με τον γερμανό κατάσκοπο Γιοχάνες Χόρνικ. Το 1937 ήρθε στην Αθήνα κάποιος συγγραφέας με εσθονικό διαβατήριο, με αδυναμία στις ελληνικές φυσικές καλλονές και την αγάπην του προς το ασθενές φύλλο. Ηταν τύπος ευχάριστος, και ελκυστικός για τις γυναίκες, μορφωμένος και γαλαντόμος.

Συνδέθηκε γρήγορα με μία όμορφη δακτυλογράφο του ελληνικού υπουργείου των Εξωτερικών της οποίας οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν μόνο τα αρχικά της: Ε. Ρ. Υποσχέθηκε ( Ελένη την έλεγαν) γάμο, την νυμφεύθηκε στις 21-8-1938 την κατέστησε όργανο του και την επεισε να του παραδίδει αντίγραφα απορρήτου δελτίου… Ο άνθρωπος αυτός των γραμμάτων ήταν ο λοχαγός των Ες Ες Βάλτερ Γκρούμπε. Το εσθονικό διαβατήριο ήταν πλαστό όπως και ο “ερωτάς” του προς την Ε.Ρ.

Σύλληψη επ’ αυτοφώρω!

Οι ελληνικές υπηρεσίες δεν άργησαν να διαπιστώσουν τις ύποπτες επαφές του Βάλτερ με την Ελένη. Ο υφυπουργός Ασφαλείας Κων. Μανιαδάκης ενημέρωσε τον Μεταξά και κατόπιν σχεδίου, οι δύο “εραστές” συνελήφθησαν αυτοφώρω από την Ασφάλεια κατά την διαβίβαση απορρήτου δελτίου. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του “συγγραφέα” στο Παλαίο Φάληρο, βρέθηκαν πλείστα στοιχεία, οπως φίλμς, σχεδιαγράμματα, εγγραφα κ.λ.π. Κατά την ανάκρισή του προσπάθησε να παραπλανήσει τις Αρχές, ισχυριζόμενος οτι εργαζόταν για την … Ιντέλιντζες Σέρβις και άλλες μυστικές υπηρεσίες των Συμμάχων.

 

ΠΗΓΗ

Related Posts
0 Comments

No Comment.