Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Μπορούν να διαβάσουν την σκέψη μας…

 

Όσο και αν τρομακτικό ακούγεται, είναι επιστημονικά δυνατή η ανάγνωση του ανθρώπινου εγκεφάλου τόσο της σκέψης μας όσο και των αναμνήσεών μας, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια του τμήματος νευροεπιστημών Eleanor Maguire, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI) έδειξαν σε δέκα συνδεδεμένους στον εγκέφαλο εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, ήταν σε θέση, πάντα με τη βοήθεια ενός λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους, μελετώντας μόνο τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

Οι επιστήμονες, όπως μετέδωσε tanea.gr, ευελπιστούν πως η εν λόγω μελέτη θα τους βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για όσους πάσχουν από απώλεια ή έλλειψη μνήμης, ενώ σε εάν αναπτυσσόταν περισσότερο ίσως να συμβάλλει στη θεραπεία της εγκεφαλικής άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ.

Μπορεί επίσης, όπως είπαν, να υπάρξουν και άλλες πρακτικές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα, η διάκριση ανάμεσα σε μια αληθινή και μια ψευδή μνήμη ή ανάμεσα σε μια πρόσφατη και μια παλαιότερη μνήμη.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μέσα από τη σάρωση του εγκεφάλου, οι επιστήμονες μπορούσαν να προβλέψουν απλούστερες σκέψεις, όπως να καταλάβουν ποιο χρώμα σκέφτονταν οι εθελοντές, ποιο αντικείμενο ή ποια τοποθεσία.

Τώρα πια, αυτή η ικανότητα ανάγνωσης των σκέψεων του εγκεφάλου επεκτείνεται και στις μνήμες, που αποτελούν πιο πολύπλοκες διαδικασίες.

 

Πηγή

Related Posts
0 Comments

No Comment.