Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Μνημόνιο» με τους Γερμανούς για διάσωση του ΟΤΕ!

«

ote22Μια πρωτοφανή στην ιστορία του κρίση ρευστότητας, από την οποία θα διασωθεί μόνο με παρέμβαση των Γερμανών μετόχων του, περνά μέσα στο 2011 ο ΟΤΕ, αρχής γενομένης από τον προσεχή Φεβρουάριο, που αναμένεται να… εκραγούν χρεολύσια ύψους 1,5 δις. ευρώ. Το «μνημόνιο» διάσωσης του Οργανισμού, όπως όλα δείχνουν, περιλαμβάνει την πλήρη παράδοση της διοίκησης στην Deutsche Telekom, η οποία ήδη ακονίζει τον… πέλεκη των απολύσεων και των περικοπών στη μισθοδοσία του προσωπικού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «S10», η κυβέρνηση που δεσμεύθηκε προεκλογικά να επιδιώξει επαναφορά του ελέγχου του ΟΤΕ στο Δημόσιο «ανάβει πράσινο» για την επιβολή… γερμανικού νόμου στον Οργανισμό, υπό το βάρος των τεράστιων υποχρεώσεων που κληροδότησε στον ΟΤΕ η αλόγιστη διαχείριση της εποχής Βουρλούμη. Ουσιαστικά, λένε όσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο των σχετικών συζητήσεων στο τρίγωνο κυβέρνησης-διοίκησης του ΟΤΕ και Deutsche Telekom, ο Οργανισμός βρίσκεται ήδη σε αντίστροφη μέτρηση για στάση πληρωμών στις αρχές του 2011, την οποία μπορεί να αποφύγει μόνο με την «ευγενή υποστήριξη» της Telekom, η οποία σε αντάλλαγμα για τη «διάσωση» ετοιμάζεται να επιβάλει το δικό της μνημόνιο κυριαρχίας στην άλλοτε πολυτιμότερη ελληνική ΔΕΚΟ:

n Μέσα στον Φεβρουάριο, ο ΟΤΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με χρεολύσια παλαιού δανείου, ύψους 1,5 δις. ευρώ. Συνολικά, όπως ανακοίνωσε ο οίκος Fitch, ο Οργανισμός καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέη 2,1 δις. ευρώ που λήγουν μέσα στον επόμενο χρόνο. «Η αναχρηματοδότηση του χρέους είναι εφικτή, δεδομένης της στήριξης της Deutsche Telekom», εκτιμά η Fitch.

n Περιγράφοντας τη δεινή θέση του Οργανισμού, που από καιρό βρίσκεται αντιμέτωπος με μια προδιαγεγραμμένη κρίση ρευστότητας, όπως έχει τονίσει από το καλοκαίρι σε δημοσιεύματά του το “S10”, η Fitch τονίζει , ότι ο ΟΤΕ θα αναζητήσει αρχικά χρηματοδότηση από τις αγορές κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις ελεύθερες ταμειακές ροές που διαθέτει, τη ρευστότητα του ισολογισμού (800 εκατ. ευρώ) και τις πιστωτικές γραμμές (300 εκατ. ευρώ).

n Ο ΟΤΕ αξιολογείται με BBB– από την Fitch, όπως και από την Standard & Poors, μετά την τελευταία του υποβάθμιση, ενώ η δραστηριοποίησή του στην Ελλάδα, που βρίσκεται σε καθεστώς αποκλεισμού από τις αγορές, εκτιμάται ότι θα καταστήσει μάταιη κάθε προσπάθεια δανεισμού από τις αγορές, τουλάχιστον με κόστος που δεν θα είναι απαγορευτικό.

n Ακόμη και αν εξαντλήσει όλες τις διαθέσιμες πηγές ρευστότητας, ο ΟΤΕ θα χρειασθεί μέχρι τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, μια σημαντική «ένεση» από την Deutsche Telekom, υπό μορφή δανείου. Η διοίκηση Βουρλούμη έχει μεριμνήσει ήδη, άλλωστε, να αποσπάσει την έγκριση των μετόχων για τη λήψη δανείου από την Telekom.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το δάνειο αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλισθεί ότι ο Οργανισμός δεν θα βρεθεί σε αδυναμία εξυπηρέτησης των υψηλών του υποχρεώσεων μέσα στον Φεβρουάριο. Το δάνειο θα συναφθεί με σχετικά ευνοϊκούς όρους, πίσω από τους οποίους όμως θα κρύβεται η πλήρης «συνθηκολόγηση» της κυβέρνησης για την επιβολή «αιματηρών» περικοπών στο κόστος μισθοδοσίας του ΟΤΕ, που η Telekom προσπαθούσε από μήνες να «εκμαιεύσει» από την ελληνική κυβέρνηση και την ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Το πλαίσιο των αναμενόμενων δραστικών περικοπών περιέγραψε χθες, μιλώντας στη γερμανική έκδοση των “Financial Times”, ο Γκουίντο Κέρκχοφ, στέλεχος της Telekom που μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ. Έκανε λόγο για μείωση μισθών και «αλλαγές στο προσωπικό», περιγράφοντας «κομψά» τις επερχόμενες απολύσεις στον ΟΤΕ, στη βάση προγράμματος καταγραφής «περιττού» προσωπικού, που είχε αρχίσει ήδη από την εποχή της διοίκησης Βουρλούμη.

Προσδιορίζοντας έμμεσα το εύρος των περικοπών στους μισθούς και την απασχόληση που σχεδιάζει να επιβάλει η Telekom στον ΟΤΕ, ο κ. Κέρκχοφ έκανε λόγο για σχεδόν διπλάσιο κόστος μισθοδοσίας στον ΟΤΕ, ως ποσοστό των εσόδων, σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος της μητρικής Telekom (μίλησε για κόστος μισθοδοσίας που αντιστοιχεί στο 37% του τζίρου σταθερής τηλεφωνίας του ΟΤΕ, έναντι 20% στη γερμανική μητρική).

Ο Γερμανός μάνατζερ έκανε μια έμμεση, αλλά σαφή αναφορά και στις πιέσεις που ασκεί η Telekom στην κυβέρνηση, προκειμένου να ασκήσει την «επιρροή» της στην Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, ώστε αυτή να επιτρέψει στον ΟΤΕ να «χτυπήσει» τον ανταγωνισμό με πολύ χαμηλές χρεώσεις, αξιοποιώντας την ιδιαίτερη θέση που έχει στην αγορά, ως πρώην μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών.

Ο κ. Κέρκχοφ μίλησε για «πολλά ακόμη διαρθρωτικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν στο πεδίο της σταθερής τηλεφωνίας», «φωτογραφίζοντας» έτσι την πίεση που ασκεί η Telekom στην κυβέρνηση, με μοχλό και το δάνειο για τη διάσωση του ΟΤΕ, ώστε να καταστεί «φιλικότερη» στον Οργανισμό η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, στα «διαρθρωτικά» θέματα που προωθούν οι Γερμανοί εκτιμάται ότι συγκαταλέγεται και η πρότασή τους για ακύρωση των επενδύσεων της χώρας στις τεχνολογίες οπτικής ίνας, ώστε ο ΟΤΕ να κυριαρχήσει στην αγορά με τις φθηνές τεχνολογίες γρήγορου dsl, που έχει αξιοποιήσει και η Telekom στην Γερμανία.

Εν ολίγοις, η αλόγιστη επέκταση της εποχής Βουρλούμη, με τεράστια δάνεια ακόμη για την πανάκριβη εξαγορά της Γερμανός, γίνεται σήμερα το «όχημα» για τον πλήρη έλεγχο του ΟΤΕ και της εθνικής πολιτικής στις τηλεπικοινωνίες από τους Γερμανούς, παρότι τυπικά το Δημόσιο εξακολουθεί να αρνείται την εκχώρηση και των τελευταίων μετοχών που κατέχει στην Deutsche Telekom. Οι συνέπειες αυτής της εξέλιξης θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο αισθητές μέσα στο 2011, όταν η γερμανική πλευρά διασώσει τον ΟΤΕ από τη δική του κρίση χρέους, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση ένα «άλλου τύπου» μνημόνιο…

 

Πηγή

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/lr——–2010122731889/


Related Posts
0 Comments

No Comment.