Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Μνημόνιο 1843-Μνημόνιο 2010 σημειώσατε Χ!!!

Πολλές φορές έχω ακούσει η έχω διαβάσει, με αφορμή κάποια γεγονότα, πως η ιστορία συνεχώς επαναλαμβάνεται. Πως η ιστορία και η ζωή παίζει τέτοια παιχνίδια, που πραγματικά δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις η να κλάψεις, αν πρέπει να σοβαρευτείς η να τα γράφεις πάντοτε όλα στα παλιά σου τα παπούτσια. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Είναι λίγο μεγάλο το κείμενο αλλά νομίζω πως αξίζει τον κόπο. Η πηγή είναι από το pathfinder news με δικά μου σχόλια.

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;) Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις?)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι από την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου! που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει?)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν. (έχει γούστο!)
2.
Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες. (ξανά μανά έχει γούστο!)
3.
Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ενστόλων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.
4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της δεκάτης, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.
5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου. (έχει σχέση με το ΦΠΑ; Μπα!)
6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα. (έτσι τα λένε μωρέ…)
7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.
8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.
9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό. (να το δω κι αυτό! Κι ας πεθάνω!)
10
. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες εθνικές γαίες!!! με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης!!!. (Όχι! Αποκλείεται! Τέτοια ομοιότης;)
11.
Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού!!!. (κάποιο λάθος έχει γίνει σίγουρα! Αυτό γίνεται σήμερα!)

Όποιος πει ότι δεν είναι εξωφρενικά όμοια με την εποχή μας και αυτό που ζούμε τώρα μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας. Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή φυσιολογικά κάποιος θα ρωτήσει… τι πέτυχαν με όλα αυτά;, η απάντηση είναι :

Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά επειδή είμαστε αδιόρθωτοι, φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαρίλαου Τρικούπη το 1893.

Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα. Πολλοί ειδικοί, αλλά και ο απλός κόσμος, συζητούν μήπως τελικά όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, γίνουν το εφαλτήριο για κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, που κατά κάποιον τρόπο θα αλλάξει τον ρουν της ιστορίας στα ελληνικά πράγματα, ευελπιστώντας φυσικά όλοι, για κάτι καλύτερο, όπως το 1843 με το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη που έφερε σύνταγμα στη χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι μάντης για να ξέρει τι ακριβώς θα συμβεί και το μόνο που μένει είναι να δούμε αν ο λαός και τα γεγονότα δημιουργήσουν μια νέα δυναμική, ξαναγράφοντας την ιστορία και δημιουργώντας νέα δεδομένα, οπωσδήποτε καλύτερα για τις επερχόμενες γενεές, αυτού του ταλαιπωρημένου κράτους.

Ρέθυμνο 4-11-2010                                                             Παπαδάκις Βαγγέλης

 

Απο άγονη γραμμή/ http://agonigrammi.wordpress.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.