Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Μετά φόβου μισθού, rapid test και ”αγάπης” προσέλθετε…

Νικολάου Μάννη, εκπαιδευτικού


Στο παλαιό Συναξάριον του Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Λουκάρεως (+1638), το οποίο προσφάτως – χάριτι Θεού – ανακάλυψα [1], δεν αναφέρονται μόνο άγνωστες λεπτομέρειες του μαρτυρίου του, οι οποίες είναι ικανές να συγκινήσουν και τον πλέον σκληρόκαρδο αναγνώστη, αλλά αποκαλύπτεται και η καταστρεπτική δράση κάποιων ανθρώπων της Εκκλησίας.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος: και τί σχέση έχει ο Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις με τα rapid test;

Ο Κύριλλος Λούκαρις στην περίφημη (και κακώς θεωρούμενη ως “προτεσταντική”) “Ομολογία” του είχε διακηρύξει τα εξής: “ἀληθὲς γὰρ καὶ βέβαιόν ἐστιν, ἐν τῇ ὁδῷ δύνασθαι ἁμαρτάνειν τὴν Ἐκκλησίαν καὶ ἀντὶ τῆς ἀληθείας τὸ ψεῦδος ἐκλέγεσθαι” (κεφ. 12).

Εδώ βεβαίως ο πολύσοφος Πατριάρχης χρησιμοποιώντας την λέξη “Εκκλησία” δεν αναφέρεται στο μυστικό Σώμα της το οποίο κατέχει διά του Αγίου Πνεύματος το αλάθητο, αλλά στην ορατή πλευρά της, τη διοίκησή της (τοπικές εκκλησίες, σύνοδοι, επίσκοποι), η οποία βεβαίως δύναται και να σφάλλει.

Και είναι (εκτός από αληθές και βέβαιο) πασίγνωστο πως η “Εκκλησία” (ως διοίκηση ως είπαμε) έσφαλλε πολλάκις και εξέλεξε το ψεύδος αντί για την αλήθεια, αν πολύ απλά θυμηθούμε τί αποφάσεις έλαβε, τόσες και τόσες φορές, όπως για παράδειγμα, το 449 στην Έφεσο (όπου με “Οικουμενική Σύνοδο”: αθώωσε τους μονοφυσίτες Διόσκορο και Ευτυχή και “καθαίρεσε” τους Ορθοδόξους Άγιο Φλαβιανό και Ευσέβιο Δορυλαίων) ή το 754 (όπου με “Οικουμενική Σύνοδο” – τριακοσίων τριάντα οκτώ επισκόπων! – καταδίκασε τις ιερές εικόνες και “αναθεμάτισε” τους Ορθοδόξους Αγίους Πατριάρχη Γερμανό και Ιωάννη Δαμασκηνό) ή το 1439 (όταν αποφάσισε την “Ένωση των Εκκλησιών” στην Φλωρεντία) ή το 1638 (όταν “αναθεμάτισε” τον Άγιο Κύριλλο Λούκαρι με “Σύνοδο” στην οποία εξαναγκάστηκαν από το νέο πατριάρχη Κύριλλο Κονταρή οι Αρχιερείς να παρευρεθούν υπό την απειλή του θανάτου [2]) και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Σήμερα ακούμε από εκπροσώπους της “Εκκλησίας” να προσκαλούν στο ναό με άλλο τρόπο από τον παραδεδομένο:

α) Όχι “μετά φόβου Θεού”, αλλά “μετά φόβου μισθού” [3]: “Εντελλόμεθα όπως εντός μίας εβδομάδος προβήτε (σ. οι κληρικοί) εις τον εμβολιασμόν κατά του κορωνοϊού, ειδάλλως θα σας επιβληθή αργία άνευ αποδοχών μέχρις ότου εμβολιαστείτε” [4].

“Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί.

Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό όταν δεν πειθαρχήσεις στην Εκκλησία θέτεις τον εαυτό σου εκτός Εκκλησίας… όταν ο πιστός δεν ακούει τη φωνή της Εκκλησίας θέτει τον εαυτό του εκτός Εκκλησίας.

Εκκλησία σημαίνει το σύνολο των ανθρώπων και επομένως η διοίκηση της Εκκλησίας από τους Κανόνες έχει το δικαίωμα να επιβάλλει οποιεσδήποτε αποφάσεις, συνοδικώς πάντοτε” [5].

β) Όχι “μετά πίστεως” [6], αλλά με τo rapid test: “η Ιερά Σύνοδος… απευθύνη υμίν έκκλησιν,.. ώστε κατά την προσέλευσιν εις τους ιερούς Ναούς και τας Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας δια την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορονωϊού, προτρέπουσα πατρικώς… την διενέργειαν, υπό των μη εμβολιασμένων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού)” [7].

γ) Όχι “μετά αγάπης”, αλλά με την “αγάπη” εκείνη που φανερώνεται ξεκάθαρα το πόσο ψεύτικη και υποκριτική είναι, όταν χρησιμοποιούνται (για τους διαφωνούντες με την …”Εκκλησία”) χαρακτηρισμοί σαν τους παρακάτω: “χαλασμένοι στο μυαλό… έχει χαλάσει η βαλβίδα” [8], “φονιάδες” [9], “παλαβοί” [10] κ.ά.

Φυσικά μια τέτοια “Εκκλησία” δεν ταυτίζεται με την Εκκλησία του Χριστού, ο Οποίος μας προσκαλεί με άλλης ποιότητας λόγια [11].

Για αυτό και όλοι αυτοί οι Κονταρήδες πρέπει να γνωρίζουν πως ο πιστός λαός δεν θα τους ακολουθήσει και την φωνή τους δεν θα την αναγνωρίσει [12], αλλά “μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης” θα συνεχίσει να προσέρχεται και να λαμβάνει την ευλογία μόνο από Αρχιερείς που εκφράζουν την αληθινή Πίστη και την αληθινή Εκκλησία.

[1] Το “Συναξάριον” αυτό, το οποίο αποτελεί μέρος της απωλεσθείσης Ακολουθίας του Ιερομάρτυρος Κυρίλλου Λουκάρεως που συνέταξε ο μαθητής του Όσιος Ευγένιος ο Αιτωλός (+1682), θα παρουσιασθεί προσεχώς σε επιστημονικό θεολογικό περιοδικό.
[2] Ο λατινόφρονας (σώζεται “Ομολογία Πίστεως” που συνέταξε προς τον τότε Πάπα Ουρβανό Η΄) Κονταρής υπήρξε ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Λουκάρεως, η οποία επιτεύχθηκε με το χρυσάφι της Ρώμης προσφερόμενο στα πόδια του Μεγάλου Βεζίρη Μπαϊράμ Πασά. Πριν την ψευδοσύνοδο του 1638 διαμήνυσε στους Αρχιερείς που δεν θα παρευρεθούν πως θα έχουν την κατάληξη του Λουκάρεως…
[3] Και εδώ βλέπουμε το πόσο μεγάλη παγίδα υπήρξε τελικά η μισθοδοσία των κληρικών από το Κράτος, σε αντίθεση με τη μισθοδοσία των κληρικών από τις προσφορές των πιστών, όπως ίσχυε παλαιότερα.
[4] Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος: Σε αργία άνευ αποδοχών οι ιερείς που δεν εμβολιάζονται: https://www.protothema.gr/greece/article/1178122/mitropolitis-mutilinis-se-argia-aneu-apodohon-oi-iereis-pou-den-emvoliazodai/
[5] Ζάκυνθος: Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος | Εκτός ναών ανεμβολίαστοι πιστοί και ιερείς [4/11/21]: https://www.youtube.com/watch?v=9Nd80Uf2pLs
[6] “Ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐλθὼν ἆρα εὑρήσει τὴν πίστιν ἐπὶ τῆς γῆς;” (Λουκ. ιη΄ 8).
[7] Έκκληση Ιεράς Συνόδου στους πιστούς για τήρηση των μέτρων: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/46496-ekklisi-ieras-synodou-gia-tirisi-ton-metron
[8] Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ό.π., (5:49-5:54).
[9] Ναυπάκτου: ”Όποιος σε καιρό πανδημίας μολύνει τους άλλους, κρίνεται με το επιτίμιο του φόνου!”: https://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/45338-nafpaktou-opoios-se-kairo-pandimias-molynei-tous-allous-krinetai-me-to-epitimio-tou-fonou
[10] Μητροπολίτης Δωδώνης για αρνητές εμβολίων: «Ο Θεός να μας απαλλάξει από τους παλαβούς»: https://www.alfavita.gr/koinonia/353690_mitropolitis-dodonis-gia-arnites-embolion-o-theos-na-mas-apallaxei-apo-toys
[11] “Δεῦτε πρός με πάντες οἱ κοπιῶντες καὶ πεφορτισμένοι, κἀγὼ ἀναπαύσω ὑμᾶς” (Ματθ. ια΄ 28).
[12] “‘Αλλοτρίῳ δὲ οὐ μὴ ἀκολουθήσωσιν, ἀλλὰ φεύξονται ἀπ᾿ αὐτοῦ, ὅτι οὐκ οἴδασι τῶν ἀλλοτρίων τὴν φωνήν” (Ιω. ι΄ 5).

 

https://www.romfea.gr/katigories/10-apopseis/46508-rapid-test?fbclid=IwAR2wrqTIywm_ifDR2Lw0K_DEg0B692by5kbEs4iIShVnxOpoK42CfTD67no

Related Posts
0 Comments

No Comment.