Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα τζάμπα,αλλά μόνο για τις τράπεζες

Πλημμύρα οι κρατικές ενισχύσεις

Τζάμπα κεφάλαια 92,4 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Με απόλυτη πρόκληση, απροκάλυπτο εμπαιγμό και για τα νέα βάσανα που ετοιμάζουν για το λαό, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναλαμβάνουν και ρόλο ντελάλη του τραπεζικού κεφαλαίου. Το τελευταίο διάστημα διαφημίζουν τις επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, την επάνοδο τω ντόπιων τραπεζών στη διατραπεζική πιάτσα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζουν και στο πλαίσιο του μνημονίου τους.

Ταυτόχρονα, η καπιταλιστική κρίση έχει ανοίξει διάπλατα τους κρουνούς, τον πακτωλό της κρατικής χρηματοδότησης προς τους τραπεζίτες σε όφελος και των άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (τέλος Οκτώβρη 2010), το τζάμπα χρήμα που έχουν αντλήσει οι ντόπιες τράπεζες και μόνο από το μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φτάνει στο αμύθητο ύψος των 92,4 δισ. ευρώ, χώρια οι άλλες παρεχόμενες διευκολύνσεις. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κεφάλαια υπερσυσσωρευμένα και σε υπεραφθονία ρέουν καθημερινά για τη διάσωση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, ελέω καπιταλιστικής κρίσης, έχουν ξεκοκαλίσει ποσά πάνω από ένα ολόκληρο ΑΕΠ (εθνικά πακέτα, κρατικές εγγυήσεις, ειδικά ταμεία «Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ.ά.). Τα συνολικά κεφάλαια που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μοιράσει στο σύνολο των τραπεζών της ευρωζώνης διαμορφώνονται σε 528,8 δισ. ευρώ!

Τις διαδικασίες για την εκποίηση ποσοστού 20% της θυγατρικής στην Τουρκία Φινάσμπανκ δρομολογεί ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Στόχος να μαζέψουν ακόμη 1 δισ. ευρώ σε συνέχεια της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου (1,8 δισ. ευρώ). Σε ρόλο συμβούλου της συναλλαγής βάζουν τα μονοπώλια τις τράπεζες Credit Suisse, Deutsche Bank, Morgan Stanley, BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs και HSBC. Σήμερα η Εθνική Τράπεζα έχει το 95% από τις μετοχές της Φινάσμπανκ.

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Related Posts
0 Comments

No Comment.