Η Ευρωπαϊκή Στρογγυλή Τράπεζα Βιομηχάνων, όπως είναι το πλήρες όνομα αυτού του κλαμπ, ξεκίνησε το 1983 στο Παρίσι ως ιδιωτικός κύκλος 17 ευρωπαίων μεγαλοβιομήχανων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο βασικό κύκλο της συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι ισχυρότερες ευρωπαϊκές εταιρείες: ΒΡ, ΤΟΤΑL,Unilever,Renault,Siemens,Royal Dutch/Shell, Nestle, Ericsson, Phillips, FIAT, Bayer, Nokia, Carlsberg,Lufthansa, Deutsche Telecom, Olivetti…
Η ΟΝΕ, το ευρώ και γενικότερα η εικόνα της σημερινής Ευρώπης οφείλονται κατά πολύ στην παρουσία και την επιρροή της Στρογγυλής Τράπεζας. Στο μανιφέστο της (αναφορά του 1986) Making Europe Work ,που ζητούσε μεγαλύτερη ελαστικότητα στην υιοθέτηση και κατάργηση νόμων, ωραρίου εργασίας, κανονισμών και μισθών, καθώς και στη μείωση της κοινωνικής ασφάλισης, αναφέρεται: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αργότερα υιοθέτησε αυτές τις απαιτήσεις της ΕΡΤ στο Λευκό Χάρτη (White Paper) για την Ανάπτυξη! Το 1987 στο Παρίσι πέντε από τις βασικές εταιρείες-μέλη της Στρογγυλής Τράπεζας, οι Fiat, Phillips, Total, Rhone-Poulenc και Solvay ίδρυσαν το Σύνδεσμο για τη Νομισματική Ένωση της Ευρώπης και πίεσαν για τη δημιουργία και αποδοχή του “ευρώ” ως ενιαίου νομίσματος! Σε διεθνές επίπεδο, η Στρογγυλή Τράπεζα μαζί με το International Chamber of Commerce και το World Economic Forum συνθέτουν ένα ισχυρό συντεχνιακό λόμπι που προωθεί τη Νέα Παγκόσμια Τάξη Πραγμάτων.
Η Επιχειρηματική «Στρογγυλή Τράπεζα» των ΗΠΑ (BRT: Business Roundtable)
Η Αμερικανική Στρογγυλή Τράπεζα είναι η ένωση των διευθυνόντων συμβούλων (CΕΟ) των κορυφαίων αμερικανικών πολυεθνικών, που απασχολούν περισσότερους από 10 εκατομμύρια υπαλλήλους στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1972 και έχει ένα μοναδικό σκοπό να προωθήσει τις πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μακροπρόθεσμη κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών σε μια νέα παγκόσμια οικονομία.
Να σημειώσουμε ότι ένας τομέας βασικός για τις δραστηριότητες τους, έχει να κάνει με το ρόλο της τεχνολογίας σε σχέση με την παγκόσμια αλλαγή κλίματος