Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Κορονοϊός: Ελπίδες για φάρμακο εντός του 2021 – Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από μελέτες

Της Αιμιλίας Σταθάκου

Αγώνα δρόμου για την ανακάλυψη φαρμάκων κατά της COVID-19 κάνει η επιστημονική κοινότητα. Στη μάχη έχουν μπει και ελληνικά νοσοκομεία που συμμετέχουν σε παγκόσμιες κλινικές μελέτες, με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν προστεθεί σημαντικά όπλα στη φαρέτρα ενάντια στον κορονοϊό.

Ενα πρωτοποριακό εισπνεόμενο φάρμακο από το Ισραήλ καθώς και ελπιδοφόρα μονοκλωνικά αντισώματα μπήκαν στο μικροσκόπιο των Ελλήνων επιστημόνων. Μέσω κλινικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε νοσοκομεία της Ελλάδας, κάποιοι ασθενείς στη χώρα μας, συμμετέχοντας στην ερευνητική προσπάθεια, επωφελήθηκαν από τα ελπιδοφόρα αυτά σκευάσματα.

Ειδικότερα, στα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν»,ολοκληρώθηκε σε 120 ασθενείς η μελέτη για το πρωτοποριακό εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24, που αποτελεί ανακάλυψη Ισραηλινών επιστημόνων. Η χώρα μας είναι η μόνη που συμμετέχει, μαζί με ερευνητικά κέντρα στο Ισραήλ, στη μελέτη φάσης 2. Μάλιστα, μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσει η μελέτη φάσης 3 σε περισσότερους ασθενείς.

Οπως διαπιστώθηκε, το 90% των ασθενών που έλαβε θεραπεία με αυτό το φάρμακο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο σε πέντε ή λιγότερες ημέρες. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε ασθενείς του νοσοκομείου στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα, στο πλαίσιο της μελέτης, με μέτρια ή βαριά νόσηση, υπήρξε μείωση του χρόνου νοσηλείας τους, ενώ απετράπησαν σε σημαντικό βαθμό οι επιπλοκές.

Το φάρμακο που ανακάλυψε ο Ισραηλινός καθηγητής Ιατρικής Ναντίρ Αρμπέρ φαίνεται ότι είναι ασφαλές και βραχύνει σημαντικά τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Ο Ισραηλινός καθηγητής έχει μιλήσει για μια σωτήρια θεραπεία που θα μπορούσε να τεθεί σε κυκλοφορία εντός του έτους.

Οπως έχει εξηγήσει, το EXO-CD24 είναι ένα εισπνεόμενο, γρήγορο στη χρήση και χαμηλού κόστους φάρμακο, το οποίο θα μπορούσε να παραχθεί μαζικά μέσα σε λίγους μήνες από τη στιγμή της έγκρισής του και να χορηγηθεί κατ’ οίκον. Πλέον, αναμένεται η τελευταία φάση της μελέτης, στην οποία θα λάβουν μέρος 155 ασθενείς με κορονοϊό.

Διαβάστε όλο  το δημοσίευμα της RealNews

 

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.