Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Κλιμακώνεται η ένταση Κίνας-Ιαπωνίας για τα διαφιλονικούμενα νησιά

Διαδηλώσεις στην Κίνα

 

Βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Πεκίνο την Κυριακή κατά την διάρκεια μεγάλης διαδήλωσης κατά της Ιαπωνίας, με αφορμή την κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες για τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική θαλάσσια περιοχή της Κίνας. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι διαμαρτυρίες του κινεζικού λαού συνεχίζονται με την κυβέρνηση της χώρας να προσπαθεί να μετριάσει την εθνικιστική έξαρση που έχει ξεσπάσει από την Παρασκευή, όταν το Πεκίνο μονομερώς έστειλε έξι πλοία επιτήρησης στις ακατοίκητες νησίδες της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας, παραβιάζοντας τα αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα και αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της ιαπωνικής ακτοφυλακής.

Σε πολλές πόλεις της νοτιοδυτικής Κίνας και στη Σαγκάη χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και πολιόρκησαν κτίρια ιαπωνικών συμφερόντων, πετώντας μπουκάλια και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ιαπωνία, πήγαινε στην κόλαση! Έξω από την Κίνα». Οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές λεηλάτησαν καταστήματα και έσπασαν αυτοκίνητα και βιτρίνες εστιατορίων ενώ σε πολλές περιπτώσεις συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Με τα κινεζικά ΜΜΕ να ενθαρρύνουν με τον τρόπο τους την «ορθολογική έκφραση θυμού» της κοινής γνώμης, εκφράζονται φόβοι για κλιμάκωση της βίας μετά την πρόσφατη εξέλιξη στην μακρά παράδοση διπλωματικών διενέξεων μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα προειδοποίησε το Πεκίνο να εγγυηθεί την ασφάλεια των υπηκόων της και των οικονομικών συμφερόντων της χώρας του, την ώρα όμως που η πατριωτική διάθεση των Κινέζων παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι δύο χώρες ερίζουν εδώ και χρόνια για την περιοχή όπου βρίσκονται τα ακατοίκητα νησιά Senkaku (στα Ιαπωνικά) ή Diaoyu (στα Κινεζικά) με «μήλον της έριδος» τον υποθαλάσσιο χώρο στον οποίο εικάζεται ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματα φυσικού αερίου.
 
Πηγή
 

Related Posts
0 Comments

No Comment.