Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Κατήργησαν στα μουλωχτά την έκτακτη εισφορά για πολυτελή αυτοκίνητα,σκάφη αναψυχής,πισίνες,αεροσκάφη και ελικόπτερα!

 
Ο μόνος φόρος που καταργήθηκε στην εποχή των μνημονίων…!
Το διαβάσαμε πρωί πρωί στο μπλογκ του φίλου Οικοδόμου και μας σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο.
Τελείως στα μουλωχτά (είχαν εξ’ αρχής διατυπώσει έτσι το νόμο που ίσχυσε άπαξ το 2011!!!!) κι επειδή το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες(!!!) κατήργησαν

την έκτακτη εισφορά,που αφορούσε αποκλειστικά και μόνο τους ίδιους και τα κολλητάρια τους.
Από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν επιβάλει του κόσμου τις έκτακτες εισφορές (που έγιναν μόνιμες,αφού ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!) ξεζουμίζοντας τα λαϊκά στρώματα μέχρι εξαθλίωσης κι αυτοί βρήκαν να απαλλάξουν τα πολυτελή αυτοκίνητα,τα σκάφη αναψυχής,τις πισίνες,τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.
Να μας ζήσετε καμάρια μας!να τα ‘χετε,να τα χαίρεστε και να προσέχετε μη σας τα φάει… η εφορία.
Ζείδωρον

 


Και όμως υπάρχει φόρος που στην εποχή του μνημονίου καταργήθηκε. Είναι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαλλόταν σε ΙΧ υψηλού κυβισμού, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος φόρος είναι μια από τις εφεδρείες του υπουργείου Οικονομικών για την περίπτωση που υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις από τους στόχους του νέου προϋπολογισμού αναφορικά με τα κρατικά έσοδα.


Η “έκτακτη εισφορά επί ων αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης” θεσπίστηκε τον Ιούνιο του 2011 στο πλαίσιο του πρώτου μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.  Επιβαλλόταν με συντελεστή 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (τεκμήριο) που αντιστοιχούσε στα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης άνω των 1.929 κυβικών (πλήν αυτών που είναι ηλικίας άνω των 10 ετών), τα σκάφη αναψυχής (με εξαίρεση τα σκάφη ανοικτού τύπου και μήκους έως έξι μέτρων, τις πισίνες και τα αεροσκάφη και ελικόπτερα).


Για ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσεως 2.000 κυβικών εκατοστών ηλικίας έως πέντε ετών η έκτακτη εισφορά ανερχόταν σε 270 ευρώ.


Για ένα σκάφος αναψυχής μήκους 10 μέτρων η εισφορά ανερχόταν σε 600 ευρώ.


Για μια εξωτερική πισίνα επιφάνειας 50 τετραγωνικών μέτρων η εισφορά ανερχόταν σε 250 ευρώ.


Η συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά η οποία απέφερε πρόσθετα έσοδα περίπου 100 εκατ. ευρώ επιβλήθηκε με βάση όσα είχαν δηλώσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (εισοδήματα 2010) και βεβαιώθηκε σε έκτακτο εκκαθαριστικό σημείωμα που έλαβαν οι φορολογούμενοι το 2011 μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης.


Στα φετινά εκκαθαριστικά οι φορολογούμενοι που είχαν στην κατοχή τους στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες, ΙΧ υψηλού κυβισμού και σκάφη αναψυχής είχαν μια ευχάριστη έκπληξη. Η εισφορά επί των τεκμηρίων δεν είχε βεβαιωθεί. Αν κάποιος ανατρέξει με προσοχή στη σχετική διάταξη με την οποία βεβαιώθηκε η εισφορά (άρθρο 30 του νόμου 3986/2011) εντοπίζει ότι η εισφορά επιβάλλεται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2011Έτσι, ήταν πράγματι μια έκτακτη εισφορά η οποία δεν επιβλήθηκε το 2012. Ωστόσο, όλοι οι νέοι φόροι του μνημονίου ουσιαστικά μονιμοποιήθηκαν (εισφορά αλληλεγγύης, ΦΠΑ, ΕΦΚ καυσίμων κα) εκτός από τη συγκεκριμένη έκτακτη εισφορά.


Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η εισφορά αυτή ήταν πράγματι έκτακτη και ότι εφόσον το απαιτήσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα επανέλθει. Σε κάθε περίπτωση η επιβολή της εισφοράς σε συνδυασμό με την μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας προκάλεσε κύμα πωλήσεων αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού και μεγάλη μείωση της εμπορικής τους τιμής.


Σπύρος Δημητρέλης -  capital.gr


(Σχόλιο Οικοδόμου): «Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν ότι η εισφορά αυτή ήταν πράγματι έκτακτη και ότι εφόσον το απαιτήσουν οι δημοσιονομικές συνθήκες θα επανέλθει.» Δεν μπορώ πια ούτε να γελάσω…
http://zeidoron.blogspot.gr/2013/01/blog-post_297.html?spref=tw
 
Related Posts
0 Comments

No Comment.