του Γιάννη Πετρίδη
Αφωνες έμειναν, μέχρι αυτή την ώρα, Ελλάδα και Κύπρος από την δήλωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ ότι είναι “αιτία πολέμου” για την Αγκυρα οποιαδήποτε έρευνα στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά των 6 μιλίων από τις ελληνικές ακτές και δυτικά των 6 μιλίων από τις κυπριακές ακτές.
Ο χάρτης που δημοσιεύουμε είναι αποκαλυπτικός του χώρου που η Τουρκία ανακήρυξε στην ουσία, ως “τουρκική επικράτεια”: Είναι ακριβώς οι συντεταγμένες που έδωσαν στον ΟΗΕ αναφορικά με την αιτία πολέμου.
Με τον μονομερή ορισμό της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όλη η ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πέραν των χωρικών υδάτων των 6 ν.μ. των ελληνικών νησιών, περιέρχεται στην Τουρκία και αποστερείται η Κύπρος κάθε θαλάσσιας ζώνης πέραν των χωρικών υδάτων της και πλέον για να αμφισβητηθεί αυτό, θα πρέπει να γίνει χρήση όπλων από ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς!
Η διατύπωση casus belli από μία χώρα σε βάρος δύο άλλων χωρών, δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση…
Δηλαδή απαγορεύεται όχι απλώς να εκδώσουν άδειες ερευνών ή γεωτρήσεων προς τρίτους, αλλά και να πραγματοποιήσουν έρευνες και γεωτρήσεις η Ελλάδα και η Κύπρος, αφού αυτές θα γίνουν μέσα στην τουρκική ΑΟΖ!
Και φυσικά, ούτε λόγος αναγνώρισης της κυπριακής ΑΟΖ ή “ανοχής” ανακήρυξης ελληνικής ΑΟΖ. Και απειλούν ευθέως με πόλεμο σε περίπτωση που συμβεί το αντίθετο.
Το μείζον πρόβλημα, το έχει η Ελλάδα που δεν έχει καν ανακηρύξει ΑΟΖ, όπως η Κύπρος, αλλά υπάρχει κι ένα άλλο σημαντικότερο πρόβλημα:Η υφαλοκρηπίδα.
Η Αγκυρα επιχειρεί να κλείσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο (ή νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπως χαρακτηρίζεται απ΄πο ελληνικής πλευράς) με απειλή χρήσης βίας αφήνοντας εντελέως τα προσχήματα.
Αυτό το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από το πρόβλημα της Κύπρου και του Οικοπέδου 6, για το οποίο έχει λάβει νόμιμη άδεια και επρόκειται να προχωρήσει σε δοκιμαστική γεώτρηση η κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL.
Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ακριβώς το ίδιο με το πρώτο casus belli που διατύπωσε στις 8 Ιουνίου του 1995 για τα 12 μίλια στο Αιγαίο η Τουρκία, αφού επιχειρεί να “στραγγαλίσει” τα δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και να τελειώσει ε το θέμα της υφαλοκρηπίδας, μια και καλή.
Το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας είναι πολύ πιο κρίσιμο από αυτό της ΑΟΖ, αφού πλέον η Αγκυρα επιχειρεί να κτυπήσει τον “σκληρό πυρήνα” της ελληνικής κυριαρχίας.
Να θυμήσουμε την κρίση του Νοεμβρίου του 2008 με το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο Malene Ostervold που είχε ενοικιαστεί από την Τουρκία για να κάνει έρευνες ακριβώς επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.