Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ιστορικές μαρτυρίες περί του Αγίου Φωτός (Ιωάννης Καντακουζηνός, Γιόχαν Σίλτμπεργκερ).

Ακολουθούν οι ιστορικές μαρτυρίες του αυτοκράτορα Ιωάννη Καντακουζηνού του ΣΤ’ (1360 μ Χ), και του Γερμανού περιηγητή Γιόχαν Σίλτμπεργκερ

 

(1425 μ Χ).

 

 

Μαρτυρία του Ιωάννη του Καντακουζηνού του ΣΤ’ (1360)
«Τον καιρό κατά τον οποίο ψάλλουν οι εκεί (στον Τάφο) παριστάμενοι χριστιανοί τον ύμνο της Αναστάσεως του Χριστού, κατέρχεται ένα Φως από ψηλά που ανάβει τις τρείς λαμπάδες, οι οποίες βρίσκονται στον Τάφο του Χριστού, ενώπιον του εκεί παρευρισκομένου κυβερνήτη των Μουσουλμάνων […] Διότι όπως στον Ιορδάνη, την ώρα της Βαπτίσεως του Χριστού, κατήλθε φωνή εξ ουρανού που είπε, ‘’αυτός είναι ο Υιός μου ο Αγαπητός’’, δηλαδή ο Χριστός, ομοίως και κατά τον λεγόμενο καιρό το Φως κατέρχεται από τον ουρανό, πιστοποιώντας και φανερώνοντας σε όλους, πιστούς και απίστους, ότι ο Χριστός είναι ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο αληθινός Θεός και άνθρωπος».

 
(‘’Γ’ Απολογία κατά των Μουσουλμάνων’’).
 
 


Μαρτυρία του Γιόχαν Σίλτμπεργκερ (1425 μ Χ)
 
«Ο ναός στον οποίο βρίσκεται ο Πανάγιος Τάφος είναι ένας εξαιρετικός ναός, ψηλός και κυκλικός. Είναι καλυμμένος με στρώση μολύβδου και βρίσκεται έξω από την πόλη. Στο μέσον του ναού, στη δεξιά πλευρά του παρεκκλησίου, βρίσκεται ο πανάγιος Τάφος […] Εκεί υπάρχει μια κανδήλα που καίει όλο τον χρόνο μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή· τότε σβήνει, και ξανανάβει από μόνη της την ημέρα του Πάσχα. Εκεί, επίσης, την παραμονή του Πάσχα, μια λάμψη φαίνεται πάνω από τον Τάφο, που μοιάζει με φωτιά. Πολλοί άνθρωποι έρχονται εκεί από την Αρμενία, από την Συρία και από την χώρα του Πρεσβύτερου Ιωάννη (Αιθιοπία), για να αντικρίσουν αυτή τη λάμψη μέσα στον ναό».
 
(‘’Οδοιπορικό’’)
 
 
[Από το βιβλίο, ‘’Άγιον Φως’’, Χ. Σκαρλακίδης]
Related Posts
0 Comments

No Comment.