Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Η περιέργεια

Πολλοί λένε πώς η περιέργεια βλάπτει !

Εγώ από την μεριά μου θα έλεγα πως ναι μεν η περιέργεια μας στέρησε τον παράδεισο, αφού μέσω αυτής φάγαμε το μήλο, άλλα χάριν στην περιέργεια ανακαλύψαμε και τα ανθρώπινα επιτεύγματα.

Βλέπετε σε αυτό το σύμπαν τα πάντα είναι διπολικά ! Καλό, κακό, μαύρο, άσπρο. Εντάξει δεν φταίει το σύμπαν για τις επιλογές μας αλλά εμείς οι ίδιοι! Και θα ήταν ίσως πιο σωστό, πριν τρέξουμε και ρίξουμε τις ευθύνες μας σε τρίτα πρόσωπα, να ρίξουμε μία καθαρή και ειλικρινή ματιά στον καθρέφτη. Αλλά ας επανέλθουμε σε εκείνη την περιέργεια, είναι τελικά καλή ή κακή;

 

https://veritusgroup.com/wp-content/uploads/2017/01/curiosity2-2015-Mar09.jpg

Η απάντηση είναι ανάλογη με την θέση του καθενός. Ο επιστήμονας θα σου απαντήσει πως χωρίς την περιέργεια θα ήταν ο άνθρωπός ακόμα στα σπήλαια και φυσικά εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί του, αλλά κάποιος που είναι πιο πουριτανός θα σου έφερνε χίλια παραδείγματα για το οτι η περιέργεια οδήγησε στην καταστροφή. Φυσικά εκτός της ιστορίας του χαμένου παραδείσου μέσω του απαγορευμένου καρπού, υπάρχει και ο μύθος της Πανδώρας που άνοιξε το κουτί με όλα τα κακά της ανθρωπότητας ώστε να δει μέσα του και έτσι τα απελευθέρωσε.

Αλλά τελικά η περιέργεια είναι καλό η κακό;

Προσωπικά θα έλεγα πως η απάντηση είναι ανάλογα την θέση, ή την κατάσταση που βρίσκεται κάποιος! Σε έναν γιατρό μπορεί η περιέργεια του να τον κάνει να σώσει έναν ασθενή! Σε ένα μικρό παιδί η περιέργεια με την φωτιά μπορεί να το οδήγηση σε μια καθόλου ευχάριστη κατάσταση. Η θέση λοιπόν, αλλά και νόηση του να χειριστής το πότε πρέπει να αφήσεις την περιέργειά σου ή όχι, είναι το κλειδί.

Αλλά γιατί μας γεννιέται η περιέργεια; Σύμφωνα πάντα με την επιστήμη και τον τομέα της ψυχολογίας ότι δεν είναι διαθέσιμο, ή δεν έχει πρόσβαση ο Χ θύτης αποκτά μεγαλύτερη αξία στο μυαλό του! Και αυτό το μυστικό νοητικό τρικ είναι ένα κόλπο, ή ένα από τα μυστικά της περιέργειας, που χρησιμοποιείται από εταιρείες προϊόντων ως πολιτικά πρόσωπα!

Σκεφτείτε πόσα προϊόντα τα θεωρείτε καλυτέρα από τα αλλά γιατί δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε αυτά είτε ακόμη και λόγω των χρημάτων; Ακόμα και η αύξηση της τιμής ενός προϊόντος γίνεται πολλές με σκοπό να λειτουργήσει στο μυαλό σας αυτό το ψυχολογικό τρικ. Και από την άλλη πόσα γνωστά πρόσωπα τα θεωρείτε σε περίοπτη θέση λόγω ότι δεν είναι άμεσα στην διαθέση σας;

Βλέπετε αν είχατε την περιέργεια να μελετήσετε λίγη κοινωνική μηχανική ίσως όλα τα παραπάνω τρικ να σας φαίνονταν γνωστά! Γιατί τελικά η περιέργεια είναι μέρος της ζωής και ανάλογα την θέση ή την κατάσταση είναι είτε καλή, είτε κακή. Αλλά η περιέργειά μας οδηγεί και στην παρατήρηση και όπως λέει και η φιλοσοφία, ζω σημαίνει παρατηρώ! Οση περισσότερη παρατήρηση, τόση περισσότερη περιέργεια και όση περισσότερη περιέργεια τόση περισσότερη γνώση !

 

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.