Η αυστηρή προειδοποίηση, που απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σ. Σμάτκο ενδεχομένως να εκφράζει τη βαθύτερη επιθυμία της Μόσχας να απεμπλακεί από το έργο, καθώς τελευταία δίνει προτεραιότητα στον επί τουρκικού εδάφους πετρελαιαγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν. Σε αναστολή του πρότζεκτ για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη θα προχωρήσει η Ρωσία, σε περίπτωση που η Βουλγαρία δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της για το έργο ως το φθινόπωρο. Την αυστηρή προειοδοποίηση, που ενδεχομένως να εκφράζει τη βαθύτερη επιθυμία της Μόσχας να απεμπλακεί από το έργο, καθώς τελευταία δίνει προτεραιότητα στον επί τουρκικού εδάφους πετρελαιαγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν, απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Σεργκέι Σμάτκο σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ria Novosti.
«Σήμερα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το έργο είναι πρακτικά παγωμένο. Δεν λέμε ότι θα το σταματήσουμε, αλλά θα διακόψουμε τη χρηματοδότησή του και θα το αναστείλουμε, μέχρι να καταλάβουμε τη θέση της βουλγαρικής πλευράς», δήλωσε ο κ. Σμάτκο, προσθέτοντας ότι η Ρωσία πρέπει να πάρει την απόφαση μέχρι το φθινόπωρο, επειδή έχει ήδη διαθέσει πόρους για το έργο, οι οποίοι πρέπει να δαπανηθούν μέχρι τότε.. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει εκφράσει δημοσίως επιφυλάξεις για τον πετρελαιαγωγό και η επίσημη θέση που έχει διατυπώσει είναι ότι περιμένει την περιβαλλοντική μελέτη, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επομένου, για να λάβει τις οριστικές της αποφάσεις. Παράλληλα, δεν έχει καταβάλει την οικονομική συμμετοχή της στην εταιρεία ανάπτυξης και διαχείρισης του έργου. Εν τω μεταξύ, Ρωσία και Τουρκία προωθούν τον πετρελαιαγωγό Σαμσούντα – Τσεϊχάν (στον οποίο συμμετέχει και η ιταλική Eni) και μάλιστα η ρωσική πλευρά έχει δηλώσει ότι εξετάζει τη συγχώνευση των δύο πετρελαιαγωγών, κάτω από μία εταιρεία χαρτοφυλακίου, με τους Ρώσους να κατανέμουν τις ποσότητες πετρελαίου που θα διοχετεύονται στον έναν ή τον άλλο αγωγό.
Εμπόριο ρεύματος
Ανοίγει ο δρόμος για το εμπόριο ηλεκτρικού ρεύματος με την Τουρκία, καθώς τον Σεπτέμβριο ξεκινά η συγχρoνισμένη λειτουργία του τουρκικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού (ΤΕΙAS) με το ευρωπαϊκό και θα ξεκινήσουν οι πρώτες ανταλλαγές ηλεκτρισμού με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Η διασύνδεση των συστημάτων, που θα δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει η μέχρι τώρα ανενεργή γραμμή μεταφοράς ρεύματος Φιλίπποι- Χαμινταμπάτ, έγινε στο πλαίσιο της ΕNTSO-E, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκρτισμού.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις σε διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων. H διασύνδεση με την Τουρκία ολοκληρώνει τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδος με τις γειτονικές της χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας και είναι πιθανόν να δώσει εξαγωγική διέξοδο στο πρόσθετο δυναμικό παραγωγής ηλεκτρισμού που εισέρχεται σταδικά στην αγορά ως το τέλος του 2011.
Οπως είναι γνωστό, τέσσερις νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες ιδιωτών, δυναμικότητας 400-450 MW η κάθε μία ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου, σε μία περίοδο που η ζήτηση ηλεκτρισμού στην ελληνική αγορά έχει πέσει 6%-7% από τα επίπεδα του 2008, χωρίς, μέχρι στιγμής, να διαφαίνεται πότε θα ανακάμψει, αφού η κατανάλωση ηλεκτρισμού συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα.
Απο http://greeknation.blogspot.com/2010/06/blog-post_2349.html