Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Η ατμόσφαιρα

 

Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και η συνήθης αντίληψη τα προσπερνά. Ναι, η αντίληψή μας απέναντι στον κόσμο ορίζεται από την γνώση που κατέχει ο καθένας μας, αλλιώς βλέπει τον κόσμο ένας ψυχολόγος, αλλιώς ένας βιολόγος και αλλιώς ένας θεωρητικός.

Πώς μπορούμε όμως να μεγαλώσουμε το φάσμα της αντίληψης μας και γιατί; Πρώτον, το φάσμα της αντίληψής μας μεγαλώνει με το να του προσθέτεις μεγαλύτερη γνώση. Αυτό βέβαια συνεπάγεται ότι όποιος αφαιρεί κομμάτια της γνώσης από την ζωή μας, θέλει εσκεμμένα να μας κάνει πιο κοντόφθαλμους. Εντάξει, ποιος θα μπορούσε να μας αφαίρεσει γνώσεις και πώς θα το έκανε χωρίς να το καταλάβουμε θα μου πει κάποιος. Ας φέρουμε λοιπόν μερικά παραδείγματα.

Όταν κάποιο Χ δελτίο ειδήσεων επιλέγει να προβάλει με έντονο τρόπο ένα θέμα ή δεν σου προβάλλει με το ίδιο τρόπο ένα άλλο ή ακόμα και σου βάζει αναλυτές που θα σπρώξουν την αντίληψή σου προς μια κατεύθυνση, τότε η αντίληψή σου χειραγωγείται! Και ναι φίλε αναγνώστη, αυτή η τεχνική, του να προβάλλεται η είδηση με συγκεκριμένη κατεύθυνση, είναι άπειρος γνώστης! Αρκεί να είσαι λίγο υποψιασμένος με το Χ παρουσιαστή ειδήσεων. Θα μου πείτε, που κολάνε οι διάφοροι αναλυτές; Ααα φίλε αναγνώστη, εδώ θα φορέσω τα γυαλιά του ψυχολόγου και θα σας απαντούσα σαν και αυτόν. Μα ο ρόλος τους εκτός των άλλων, είναι και να σου δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα της είδησης που προβάλουν. Έτσι μπαίνουμε και στο κλειδί αυτού του κειμένου που δεν είναι άλλο από την ατμόσφαιρα που δημιουργείται γύρω μας και πώς μας επηρεάζει.

https://pbs.twimg.com/media/BaFO4yZCMAAT4qj.jpg

Η ψυχολογία μας λέει ότι ένας άνθρωπος μπορεί να επηρεάσει ένα σύνολο ανθρώπων δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αλλά και αντίστροφα. Τρανταχτό παράδειγμα είναι οι πολιτικές συγκέντρωσεις που μπορεί λίγοι να ξεκινάνε να φωνάζουν και μετά από λίγα λεπτά βλέπουμε να φωνάζει όλος ο όχλος. Ένα ακόμα παράδειγμα το πώς μας επηρεάζει η ατμόσφαιρα είναι και τα διάφορα γήπεδα ή η επίσκεψη μας σ’ένα νεκροταφείο ή σ’ένα νοσοκομείο κλπ.

Ναι, η δημιουργία της ατμόσφαιρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορά μας. Όμως και εκείνος που ξέρει να δημιουργεί μέσω της γνώσης του ατμόσφαιρες δεν μπορεί και να μας χειραγωγήσει; Οι ψυχολόγοι για παράδειγμα δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα στον ασθενή, ώστε να τον κατευθύνουν στην θεραπεία ακόμα και γιατροί χρησιμοποιούν την μέθοδο πλασέμπο δίνοντας δηλαδή ένα δήθεν φάρμακο στον ασθενή που υποτίθεται θα τον θεραπεύσει και εκείνος χάρη της ατμόσφαιρας και της πίστης του στον γιατρό θεραπεύεται. Αλλά αν κάποιοι όπως οι γιατροί, χρησιμοποιούν την ατμόσφαιρα ως μέσο προς όφελος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται και το αντίστροφο!

Αλλά εδώ έρχεται και κολλά η αναθεματισμένη η γνώση. Ένας ψυχολόγος, ένας γιατρός, μπορεί να καταλάβει την ατμόσφαιρα ενός συναδέλφου, άλλα όχι απαραίτητα την ατμόσφαιρα που π.χ. δημιουργεί ένας δημοσιογράφος στο κοινό του. Αυτό θα το αντιλαμβανόταν μόνο αν είχε την γνώση του δημοσιογράφου. Εντάξει θα μου πει κάποιος δεν μπορούμε να έχουμε την γνώση όλων! Όχι δεν μπορούμε να έχουμε την γνώση όλων, άλλα θα μπορούσαμε να είμαστε υποψιασμένοι για κάποιες ατμόσφαιρες. Γιατί αν τοποθετώντας έναν ή μερικούς ανθρώπους, σε έναν όχλο, ή μια παρέα, μπορούν να επηρεάσουν την συνολική ατμόσφαιρα της παρέας, τότε αυτό είναι ένας τρόπος χειραγώγησης! Έτσι πρέπει να έχουμε την υποψία αυτού του τρόπου και η υποψία και μόνο μπορεί να προσφέρει ένα ποσοστό μεγαλύτερης αντίληψης από το να μην την έχεις καθόλου. Προσωπικά ο γραφών κινείται, ακούει και βλέπει καθημερινά χιλιάδες ατμόσφαιρες αλλά προτιμά να ζει στην δική του προσωπική ατμόσφαιρα πέρα από την ατμόσφαιρα που εμπνέουν οι λύκοι στα πρόβατα.

Υποσημείωση
1. Δώστε λίγη σημασία στην ατμόσφαιρα,που προβάλλουν τα δελτία ειδήσεων, βλέποντας παραπάνω από ένα δελτίο ειδήσεων.

 

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.