Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Η Αλ Κάιντα θα «χτυπούσε» την Ευρώπη


AFP, A.P., Reuters, BBC

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης φέρονται να έχουν σαφείς πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα σχεδίαζε συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News και επιβεβαιώνεται από –ανώνυμες κυρίως– πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, τις οποίες επικαλούνται τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. «Η απειλή είναι σοβαρή, αλλά σε αυτό το σημείο δεν έχουμε τις λεπτομέρειες», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία γνωστοποιεί ότι είχε συλλέξει πληροφορίες για επικείμενη επίθεση και τις είχε μοιραστεί «με ευαισθησία και ταχύτητα» με άλλες χώρες.


Παρά την ασάφεια των δηλώσεων αυτών, οι δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν ότι το σχέδιο ήταν πολύ συγκεκριμένο και βρισκόταν κοντά στην πραγματοποίησή του. Ειδικότερα, περιελάμβανε «καταδρομικές» επιχειρήσεις πάνοπλων τρομοκρατών σε καίρια σημεία μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ενδεχομένως και στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια των οποίων θα συλλαμβάνονταν όμηροι και θα δολοφονούνταν. Με άλλα λόγια, η Αλ Κάιντα επρόκειτο να «επαναλάβει» στην ουσία το σενάριο των προπέρσινων επιθέσεων στη Βομβάη της Ινδίας, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 166 άτομα. Επιπλέον, οι διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως ο σχεδιασμός των επιχειρήσεων βρισκόταν «σε προχωρημένο», αλλά όχι «τελικό» στάδιο. Θεωρείται μάλιστα πολύ πιθανό να συνδέεται άμεσα η κατακόρυφη αύξηση των βομβαρδισμών από μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη σε μεθοριακές περιοχές του Πακιστάν, με τις προσπάθειες της Δύσης να αποτρέψει την εκτέλεση των επιθέσεων. «Ηταν ένα από τα πιο καλά οργανωμένα σχέδια της Αλ Κάιντα εδώ και χρόνια και το γενικό πρόσταγμα των επιχειρήσεων δινόταν από τα βουνά του Πακιστάν», σημειώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του το BBC. Εν τούτοις, είναι άγνωστο αν πέτυχε τον σκοπό της η τακτική των βομβαρδισμών.

H πακιστανική κυβέρνηση αμφισβήτησε την εγκυρότητα των πληροφοριών για την ύπαρξη σχεδίου της Αλ Κάιντα, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της εναντίον των βομβαρδισμών στις ορεινές περιοχές της μεθορίου, από αμερικανικά αεροσκάφη. Πάντως, το πρακτορείο Reuters επικαλείται ανώνυμο Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η «απειλή είναι και αληθινή και παραμένει ενεργή».

Σύλληψη στη Βαρκελώνη

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες ότι συνέλαβαν στη Βαρκελώνη Αμερικανό πολίτη αλγερινής καταγωγής, o οποίος κατηγορείται ότι «συνέλεγε χρήματα για λογαριασμό της Αλ Κάιντα». Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε κλείσει και αποκλειστεί ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι, ύστερα από τηλεφώνημα για βόμβα.

http://news.kathimerini.gr

http://geopolitics-gr.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.