Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

H πραγματική καταστροφή της Ακρόπολης

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΣΙΩΝ

Το ICOMOS ζητά από την UNESCO την αποστολή Επιτροπής που θα αξιολογήσει τους κινδύνους που ενέχει η κατασκευή του νέου αρχαιολογικού μουσείου που κατασκευάζεται σε άμεση γειτνίαση με την Ακρόπολη των Αθηνών, που είναι Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Ιδιαίτερα που το μουσείο προβλέπεται να κτιστεί σε αρχαιολογικά ευρήματα προσφάτως ανασκαφέντα τα οποία δεν έχουν ακόμα τύχει επιστημονικής δημοσίευσης. Οι εργασίες για τη θεμελίωση και τα αντισεισμικά μέτρα του νέου μουσείου καταστρέφουν εκ του ασφαλούς την υπάρχουσα αρχαιολογική κληρονομιά.

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Ε. Βενιζέλος σε πρόσφατες σχετικές ερωτήσεις απήντησε ότι η αρχαιολογική ανασκαφική έρευνα \”….έχει φέρει στο φως σημαντικά κατάλοιπα ανθρώπινης δραστηριότητας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεσοβυζαντινούς χρόνους. Δύο φάσεις εξ αυτών μάλιστα, η βυζαντινή, και η μεσοβυζαντινή ήταν λίγο γνωστές έως σήμερα από την αρχαιολογική έρευνα\”. Επίσης είπε ότι αν και \”η αναλυτική και τεκμηριωμένη έκθεση της ανασκαφής θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφικής έρευνας….\” σήμερα εκπονείται η οριστική μελέτη και \”…..η μελέτη θεμελίωσης του Νέου Μουσείου, με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις περί διατήρησης ή μη των αποκαλυφθέντων αρχαίων…\”

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα πρέπει να συνδυαστεί με την επανατοποθέτησή τους

πάνω στο μνημείο. Σήμερα όλες οι διεθνείς \”Χάρτες\” αποδέχονται και επιβάλλουν την αναστήλωση των μνημείων με τα αυθεντικά τους μέλη. Τα προβλήματα που προκαλούν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι -γενικά στα μνημεία και ειδικότερα στα μάρμαρα- με τη γνωστή διαδικασία της θείωσης, δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο για τη σωστή αναστήλωση του μνημείου! Η κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών αποτελεί το άλλοθι στην ανεπάρκεια της Πολιτείας για την απορρύπανση της Αθηναϊκής ατμόσφαιρας, για το καλό και των μνημείων και των κατοίκων της.

Ταυτόχρονα διατυπώνεται από ανώτατα όργανα του ελληνικού κράτους μια ανιστόρητη και αντιεπιστημονική άποψη για ανέγερση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης πάνω σε σημαντικές για την ιστορία της Αθήνας αρχαιότητες, που χρονολογούνται από τη Νεολιθική εποχή μέχρι τον 7ο μ.Χ. αι. Η καταστροφή των μνημείων, για τη στέγαση κάποιων άλλων είναι απαράδεκτη! Ούτε είναι δυνατόν να υιοθετηθεί η αντίληψη των \”καλών\” και \”κακών\” αρχαιολογικών ευρημάτων, δηλαδή της αυθαίρετης ταξινόμησης σε -από ιστορικής άποψης- σημαντικά και μη σημαντικά και μάλιστα σε οικόπεδο του δημοσίου!

Οι παραπάνω κακοί χειρισμοί οδήγησαν σε αντισυσπειρώσεις στο διεθνές πεδίο φτάνοντας έτσι στην κοινή Διάσκεψη το Δεκέμβρη του 2002, όπου οι διευθυντές των 20 μεγαλύτερων μουσείων της γης, αποφάσισαν τη μη επιστροφή των αρχαίων στις χώρες προέλευσής τους με αιτιολογία το δήθεν οικουμενικό τους χαρακτήρα και τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητά τους στα μουσεία όπου βρίσκονται! Η αδικαιολόγητη αλλαγή της ελληνικής πρότασης που αρχικά ζητούσε την τοποθέτηση των αρχιτεκτονικών μελών του Παρθενώνα πάνω στο μνημείο και στη συνέχεια την τοποθέτησή τους \”εντός μουσείου\”, δημιουργεί σοβαρές ευθύνες που κάποτε θα πρέπει να αναζητηθούν.

Τη δημιουργία, επιτέλους, αξιόπιστων συνθηκών καθαρισμού της ατμόσφαιρας των Αθηνών, που θα καταστήσουν ικανή την επανατοποθέτηση των μαρμάρων στον Παρθενώνα και όχι την μουσειακή τοποθέτησή τους ως μεμονωμένα εκθέματα!

Και για όσους δεν το γνώριζαν,πράγματι η αρχική αναστήλωση και συντήρηση κατέληξε σε αποκατάσταση.

Αποσπάσματα απο την σχετική έκθεση

Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕIΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ 1975-2000
∆ρ. Φανή Μαλλούχου- Tufano Αρχαιολόγος, Α΄ ΕΠΚΑ

….τα οξειδωµένα µεταλλικά στοιχεία αφαιρούνται και αντικαθίστανται από άλλα από τιτάνιο, τα θραυσµένα κοµµάτια συγκολλώνται µε οπλισµούς τιτανίου πάλι και τσιµεντοκονία ειδικής συνθέσεως….

….Τέλος, για την αποφυγή ανεπανόρθωτης φθοράς, τα αρχιτεκτονικά γλυπτά µεταφέρονται στο Μουσείο της Ακρόπολης και αντικαθίστανται πάνω στα µνηµεία µε πιστά αντίγραφα από τσιµέντο, ειδικά επεξεργασµένο ως προς την απόχρωση και υφή…

…Οι καθαυτό αναστηλωτικές εργασίες άρχισαν το 1979 στο Ερέχθειο, όπου και ολοκληρώθηκαν το 1987. Κατά την επέµβαση ο βόρειος τοίχος του µνηµείου αποκαταστάθηκε σε µεγαλύτερο ύψος µε την επανένταξη αρχαίων ταυτισθέντων µελών, η στατική επάρκεια ολόκληρου του κτηρίου ενισχύθηκε µε την αποκατάσταση της βορειοανατολικής γωνίας του µε αντίγραφα του κίονα και των υπερκείµενων λίθων του θριγκού που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο. Εκµαγεία αντικατέστησαν στο µνηµείο και τις Καρυάτιδες, οι οποίες µεταφέρθηκαν στο Μουσείο Ακροπόλεως….

….Κατά τις εργασίες αποκαταστάθηκε η ακριβής γεωµετρική µορφή της πρόσοψης του Παρθενώνα, που είχε διαταραχθεί στο παρελθόν από την ανατίναξη του 1687 και ορισµένους µεγάλους σεισµούς. Το 1992/3 µεταφέρθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης η δυτική ζωφόρος. Στη θέση της, πάνω στο µνηµείο, προγραµµατίζεται η τοποθέτηση πιστού αντιγράφου…

….Από το ναό της Αθηνάς Νίκης µεταφέρθηκε, το 1998, στο Μουσείο της Ακρόπολης η ζωφόρος….

Ποια λοιπόν είναι η πραγματική καταστροφή της Ακροπόλεως ;

Και γιατί κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για αυτά,ενώ μολις αφορά κάτι την ορθοδοξία ,όλοι έχουν άποψη
και πραγματοποιούνται και διαδηλώσεις ???

Γιατι κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για το πολιτιστικό μεσαίωνα που έχουν περιέλθει τα φεστιβάλ σε Επίδαυρο,Ηρώδειο,παιζοντας παρωδίες των μεγάλων μας αρχαίων ποιητών,στο όνομα της τέχνης ;

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.