Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

H κρίση σκοτώνει 900 βρέφη τον χρόνο Μωρά πεθαίνουν και ζωές εγκύων κινδυνεύουν εξαιτίας της έλλειψης μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών

ΘΛΙΒΕΡΗ ΠΡΩΤΙΑ

 

Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες
στη λίστα χώρες της Ε.Ε.
στην περιγεννητική θνησιμότητα.

Ακόμη και στα νοσοκομεία όπου λειτουργούν μονάδες εντατικής φροντίδας νεογνών αυτές παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Βαριά τη σκιά της πάνω στη νέα ζωή που έρχεται στον κόσμο ρίχνει η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. 

Εξαιτίας της, περίπου 900 βρέφη κάθε χρόνο δεν προλαβαίνουν να δουν το φως του ήλιου. Η Ελλάδα καταγράφεται ως μία από τις πρώτες στη λίστα χώρες της Ε.Ε. στην περιγεννητική θνησιμότητα. Οι 9 στις 1.000 γεννήσεις παιδιών στη χώρα μας δεν καταλήγουν καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό άλλων χωρών βρίσκεται κοντά στις 2 ή και 3 γεννήσεις! Είναι συγκλονιστικά τα στοιχεία που έχουν αρχίσει να έρχονται στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ). Φέτος για πρώτη φορά η Ειδική Επιτροπή Περιγεννητικής ζήτησε τον ακριβή αριθμό γεννήσεων από δημόσια και ιδιωτικά μαιευτήρια, ενώ ήδη εισηγήθηκε στον υπουργό Υγείας ριζικές αλλαγές στο σύστημα περιγεννητικής φροντίδας.
Μωρά πεθαίνουν κι έγκυες κινδυνεύουν τη ζωή τους εξαιτίας της έλλειψης μονάδων εντατικής φροντίδας νεογνών. 

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο που λέει ότι ακόμη και στα νοσοκομεία που λειτουργούν τέτοιες μονάδες παραμένουν κλειστές από την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Για παράδειγμα, στο Αττικό Νοσοκομείο που εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου, από τις τρεις μονάδες εντατικής νεογνών λειτουργεί μόνο η μία, κι από τα 20 κρεβάτια σε λειτουργία είναι μόνο τα 5! Τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας σκουριάζουν, τα κρεβάτια είναι κενά και τα μωρά χάνονται…
Είναι τέτοια η ένδεια του κράτους, ώστε δεν υπάρχει ούτε σύστημα εθνικής καταγραφής αυτών των θανάτων, κι αυτό είναι μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως, με αποτέλεσμα… 

τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τη βρεφική θνητότητα να πηγαίνουν πίσω στο 1998! Ο τραγικός απολογισμός αυτής της μελέτης παρουσιάζει 900 μωρά να τελειώνουν ετησίως τη ζωή τους, πριν καν την αρχίσουν.
Δημόσιες μονάδες εντατικής βρεφών λειτουργούν στα μαιευτήρια «Αλεξάνδρας», «Μαρίκα Ηλιάδη», στα Παίδων «Αγ. Σοφία» και «Αγλ. Κυριακού» καθώς και στο Αττικό Νοσοκομείο. Αυτά εξυπηρετούν όχι μόνο την Αττική, αλλά σχεδόν ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός της Θεσσαλονίκης, καθώς τέτοιες εξειδικευμένες εντατικές δεν υπάρχουν στην επαρχία. Η δυνατότητά τους συνολικά, αγγίζει περί τα 40 κρεβάτια και τίποτε περισσότερο.
«Η περιγεννητική θνησιμότητα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε κυμαίνεται από 4-6 τοις χιλίοις», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, κ. Ανδρέας Σερέτης, συμπληρώνοντας: «Από αυτούς τους δείκτες προκύπτει ότι από τους 110.000 τοκετούς ετησίως περίπου, εάν δεχτούμε το 9 τοις χιλίοις ως θνησιμότητα στη χώρα μας, που εκτιμήσεις θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερη, εάν λειτουργήσει το σύστημα της περιγεννητικής και νεογνικής φροντίδας σωστά και το ποσοστό μειωθεί στο 6 που έχει η Πορτογαλία και είναι το ανώτερο της Ευρώπης, σημαίνει ότι ετησίως θα ζουν περισσότερα από 500 νεογνά.
Ενημερωτικά η Πορτογαλία ξεκινώντας το σύστημα υγείας το 1989 είχε περιγεννητική θνησιμότητα 16 και είναι στο 6, η δε Τσεχία το 1995 ήταν στο 9 και το έχει μειώσει στο 3,5 τοις χιλίοις. Είμαστε το μόνο κράτος παγκοσμίως που δεν καταγράφουμε ακόμη επισήμως τη βρεφική θνησιμότητα. Η ανοργανωσιά που επικρατεί κοστίζει ζωές. Κι αυτό, γιατί μια προβληματική εγκυμοσύνη θα πρέπει να παρακολουθείται και να γεννά σε περιγεννητικό κέντρο αυξημένης φροντίδας».

ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Λουκέτο σε μαιευτήρια που έχουν λιγότερες από 500 γεννήσεις

 
Τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Περιγεννητικών Κέντρων, καθώς και το κλείσιμο των μαιευτικών τμημάτων που έχουν λιγότερους από 500 τοκετούς τον χρόνο εισηγήθηκαν στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο τόσο ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ Α. Σερέτης όσο και τα μέλη της Επιτροπής Περιγεννητικής του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας. Διαμορφώθηκαν οι τελικές προτάσεις και συζητήθηκαν στις 16.12.2011, παρουσία της προέδρου της Ειδικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ για την Περιγεννητική Φροντίδα, καθηγήτριας Α. Μαλαμίτση-Πούχνερ.
Αποφασίστηκε η αλλαγή του πιστοποιητικού γέννησης, καθώς και του πιστοποιητικού θανάτου, διαχωριζόμενου σε πιστοποιητικό ενδομήτριου, νεογνικού ή βρεφικού θανάτου.
Η προσθήκη των νέων στοιχείων στα προαναφερόμενα πιστοποιητικά, καθώς και ο διαχωρισμός σε ενδομήτριο, νεογνικό και βρεφικό θάνατο είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη και την αξιολόγηση των περιγεννητικών δεικτών στη χώρα μας σε ετήσια βάση. Αυτό θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τα νέα πιστοποιητικά θα αποστέλλονται στη Στατιστική Υπηρεσία και υποχρεωτικά στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας. Η επεξεργασία των στοιχείων θα οδηγήσει στη θεσμοθέτηση περιγεννητικών περιφερειών.
Οι γιατροί υποστηρίζουν, επίσης, ότι η κακή περιγεννητική φροντίδα εκτός από την αυξημένη θνησιμότητα καταλήγει και σε μεγαλύτερο αριθμό βρεφών με διάφορο βαθμό εγκεφαλικής παράλυσης, διαταραχών στην ανάπτυξη, την όραση και την ακοή. Το κοινωνικό και το οικονομικό κόστος στην οικογένεια ενός βρέφους με τέτοια προβλήματα είναι τεράστιο. Το ίδιο και στο κράτος, όπου οι αναγκαίες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση βρεφών με τέτοια προβλήματα είναι τεράστιες.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
ΕΘΝΟΣ
πηγή

www.hamomilaki.gr

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.