
Έχουμε αναφερθεί κατ΄επανάληψη στο εφιαλτικό σενάριο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με μια Τουρκία που θα έχει στη κατοχή της Όπλα Μαζικής Καταστροφής. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Β. Νetanyahuέκρουσε και επίσημα το κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που θα έχει ενδεχόμενη πυρηνικοποίηση της Τουρκίας, στην περίπτωση που το Ιράν επιτύχει τελικά το στόχο του και προχωρήσει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η πυρηνική επιλογή (nuclear option) της Άγκυρας δεν εδράζεται σε κάποιες υπερεκτιμημένες αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ή σε απαισιόδοξες προβλέψεις διεθνών αναλυτών, αλλά στο κλασσικό δίλημμα ασφαλείας που θα αντιμετωπίσει η γειτονική χώρα την επομένη μιας ιρανικής πυρηνικής δοκιμής. Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Stephen Rosen έγραφε τον Οκτώβριο του 2006 στην έγκριτη επιθεώρηση Foreign Affairs ότι οι ΗΠΑ θα κληθούν σύντομα να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου από τη Τουρκία και την Αίγυπτο, θέση την οποία υπερθεματίζει και έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Βουλής το 2008 προβλέπoντας πυρηνικοποιηση της Τουρκίας μέσα στην επόμενη δεκαετία. Για την ακρίβεια, η Τουρκία εκπληρώνει ήδη δύο από τα κυριότερα κίνητρα που οδηγούν ένα κράτος στην απόφαση απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου:
1. Τον εκκολαπτόμενο πυρηνικό κίνδυνο
Η Τουρκία αισθάνεται απειλή για την ασφάλειά της από το πυρηνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει η Τεχεράνη, ακόμα και αν η ίδια δεν θεωρεί προς το παρόν ότι αποτελεί στόχο.
2. Η φιλοδοξία για ανάδειξη σε υπερδύναμη τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας.
Τόσο ο κεμαλικός όσο και ο ισλαμικός πόλος εξουσίας συναινούν στον εθνικό στρατηγικό στόχο για την ανάδειξη της Τουρκίας σε περιφερειακή υπερδύναμη.
Σε πρόσφατη παρέμβασή του, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ George Robertson συνέδεσε το άνοιγμα Erdogan στη Τεχεράνη με το ενδεχόμενο απόκτησης πυρηνικών όπλων από τη Τουρκία. Μήπως στην πραγματικότητα η Άγκυρα, επικαλούμενη τον ιρανικό κίνδυνο,αναζητήσει μελλοντικά άλλοθι για να προχωρήσει σε αυτόνομη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων όταν το βασικό μέσο μεταφοράς τους έχει καταστεί επιχειρησιακό (βλ. Eπέκταση βεληνεκούς για τους Yildirim;);