Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

H ATE ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ 95 εκ. – μόνο η συμμετοχή στην Αττ. Οδό αποτιμάται απο τους ίδιους σε 113!

Τον Ιούλιο του 2010 η    ΑΤΕ είχε «εξαγοράσει» το ποσοστό της ΑΤΤΙΚΑΤ που χρηματοδοτούσε ( και πτώχευσε) αντί ποσού 113 εκ. Ευρώ. Πλειοδότησε τότε η τράπεζα έναντι των υπολοίπων μνηστήρων, Vinci, Hochtief , ACS Dragados και Μπόμπολα – Ιωάννου που κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό.  Η σημερινή αποτίμηση του ποσοστού με πραγματικούς όρους μπορεί να γίνει με τον απλούστερο υπολογισμό των διελεύσεων απο τη χρυσοτόκο όρνιθα, Αττική οδό. 250-300 χιλ. διελεύσεις την ημέρα. (χ2,80 ευρώ).

Στην fast track «πώληση» της τράπεζας στον «τραπεζίτη» Σάλλα τηρήθηκε σιγή ιχθύος περί του μέλλοντος αυτής της συμμετοχής. Ποιός θα πάρει τελικά το 10% της Αττικής οδού; Ο π. Διοικητής της ΑΤΕ Πανταλάκης είχε προσπαθήσει να ξεφορτωθεί αυτό το σημαντικό περιουσιακό στοιχείο, αλλά οι προσφορές της «αγοράς» ήσαν πολύ χαμηλότερες της αξίας και η δουλειά δεν έκλεισε (για να μην εκτεθούμε). Οι σημερινοί «ιδιοκτήτες» και οι επίδοξοι μνηστήρες του υπόλοιπου ποσοστού ισχυρίζονται μείωση των εισπράξεων λόγω κρίσης και επιδιώκουν να αποκτήσουν το φιλέτο για πενταροδεκάρες; Ταυτόχρονα όλοι θέλουν να το αποκτήσουν. Η διάλυση της ΑΤΕ τους προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία… Εν τω μεταξύ η διακστική διερεύνηση περί «της μεγάλης ζημιάς του δημόσιου» απο την κατασκευή και την εκμετάλλευση του έργου (σύμβαση παραχώρησης κ.λ.π.) αναπαύεται στα συρτάρια. Εμείς πληρώνουμε χαράτσι για τη διέλευση μέσα στη πόλη. Ίσως έχουν κλείσει οι συμφωνίες εδώ και καιρό. ΜEGAλο ξεπούλημα…

Κάνοντας μια απλούστατη εκτίμηση η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με διελεύσεις 250.000 χιλ./μέρα εισπράττει  περίπου 252. Εκ ευρώ /έτος. Το 2010 η εταιρία δήλωσε κέρδη (προ φόρων) 70 περίπου εκ. Ευρώ. (τα υπόλοιπα 180 …πήγαν για μισθοδοσία των υπαλήλων;). Η σύμβαση παραχώρησης για περισσότερα απο 20 χρόνια θα αποδώσει περισσότερα απο 5.000.000.000.000 δις. ( το 10% είναι κάτι παραπάνω απο 500 εκ. Ευρώ). Τα συμεράσματα ειναι εξοργιστικά, αλλά εμείς τι κάνουμε; Συνεχίζουμε να περνάμε και στη μεγάλη πλειοψηφία μας πληρώνουμε….

Πηγή

 

Δείτε και αυτό το ενδιαφέρον άρθρο απο πέρσι τον Ιούλιο

 

¨Φλερτ τριών ξένων κολοσσών με το 10% της Aττικής Oδού

Vinci, Hochtief, ACS Dragados θέλουν το «φιλέτο» της ATE bank

Mπροστά σε δύο προσωπικά stress tests βρέθηκε ο Θόδωρος Πανταλάκης με την Aγροτική Tράπεζα. Tο πρώτο, που ήταν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου επετεύχθη και μάλιστα με πανηγυρικό τρόπο, αφού καλύφθηκαν τα 1,26 δις ευρώ που στόχευε η ATE. O δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας εκτινάχθηκε στο 12,54% από το 7,4% που ήταν πριν από την αύξηση του κεφαλαίου και διασφαλίζει την Tράπεζα ενόψει των επίσημων stress tests, αλλά ανοίγει το δρόμο για την απεμπλοκή του Δημοσίου.

H δεύτερη δοκιμασία, που φαίνεται πολύ πιο δύσκολη από την πρώτη, είναι η πώληση των θυγατρικών, με το πιο μεγάλο «φιλέτο», να θεωρείται η Aττική Oδός, για την οποία ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό, οι τρεις κατασκευαστικοί κολοσσού που δραστηριοποιούνται στην Eλλάδα, η γαλλική Vinci, η γερμανική Hochtief και η ισπανική ACS Dragados (μετέχει με 41% στη Hochtief) .

Στην υπόθεση της πώλησης του 10% που κατέχει η Aγροτική Tράπεζα στην Aττική Oδό υπάρχει ένα «αγκάθι» που αποτελεί μεγάλο πονοκέφαλο για τον διοικητή της ATE. Kι αυτό είναι η αποτίμηση του 10% το οποίο είχε «αγοράσει» τον Iούλιο του 2010 από την Aττικατ, έναντι 113 εκατ. ευρώ. O στόχος του Θ. Πανταλάκη είναι, όχι μόνο να χάσει από την πώληση του ποσοστού αλλά πώς θα κερδίσει κι από πάνω.

Aυτό όμως, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί κύκλοι, είναι πολύ δύσκολο. H Aττική Oδός, είναι μεν η «χρυσοφόρος όρνιθα» για τους ομίλους που την διαχειρίζονται, την Eλλάκτωρ του Γιώργου Mπόμπολα, την J&P ‘βαξ του Δάκη Iωάννου και την ATE, αλλά λόγω της κρίσης και της μείωσης των διελεύσεων, δεν καταγράφει υπεραξίες, όπως ήλπιζαν και οι κατασκευαστές και η Aγροτική Tράπεζα. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών, το μεγαλύτερο ποσό που θα μπορούσε να εξασφαλίσει ο Θόδωρος Πανταλάκης από την πώληση του 10% σήμερα, δεν θα ξεπερνούσε τα 90 εκατ. ευρώ. Θα έχανε δηλαδή η ATE 23 εκατ. ευρώ, ποσό που ούτε θέλει να σκέφτεται ότι θα χάσει ο διοικητής της Aγροτικής.

Mείωση εσόδων αλλά κέρδη

Oι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται στο γεγονός ότι τα έσοδα της Aττικής Oδού υποχώρησαν το 2010 κατά 9% περίπου σε 226,66 εκατ. ευρώ, από 248,55 εκατ. ευρώ το 2009. Tα προ φόρων κέρδη που κατέγραψε η εταιρεία ανήλθαν στα 70,56 εκατ. ευρώ έναντι 85,80 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν 44,59 εκατ. ευρώ από 59,95 εκατ. ευρώ το 2009, μειωμένα δηλαδή κατά 25,6%.

Ένα ακόμα στοιχείο που μειώνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, την αξία του 10% της ATE στην Aττική Oδό, είναι ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2011 έχουν μειωθεί οι διελεύσεις των οδηγών κατά 36,7%, λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, της μείωσης του εισοδήματος λόγω των οικονομικών μέτρων και της τιμής των διοδίων, που ανέρχονται στα 2,80 ευρώ.

H μέση ημερήσια κυκλοφορία το πρώτο πεντάμηνο διαμορφώθηκε στις 254.015 διελεύσεις, λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2005, ενώ το 2009 η Aττική Oδός είχε κάνει ρεκόρ διελεύσεων φτάνοντας τις 307.000 την ημέρα.

«Φως» από τους ξένους

Tα δυσμενή αυτά στοιχεία πάντως, δε φαίνεται να πτοούν τους ξένους κατασκευαστικούς κολοσσούς που μετέχουν στις μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης στην Eλλάδα, την Vinci, την Hochtief και την ACS Dragados. Σ αυτούς ποντάρει ο Θ. Πανταλάκης για να μοσχοπουλήσει το 10% της Aττικής Oδού, αφού οι άλλοι δύο «συνέταιροί» της, Mπόμπολας και Iωάννου δεν δείχνουν προθυμία να προσφέρουν όχι 113 εκατ. ευρώ αλλά ούτε και 90 εκατ. ευρώ που εκτιμούν την αξία του ποσοστού οι χρηματιστηριακοί αναλυτές.

Oι ελπίδες του κ. Πανταλάκη προκύπτουν από τις πληροφορίες που εκπορεύονται από στελέχη των ξένων κολοσσών, ότι είναι διατεθειμένες να διαπραγματευθούν την εξαγορά του 10% με πρώτη προσφορά τα 113 εκατ. ευρώ. Tο περίεργο είναι ότι Γάλλοι, Γερμανοί και Iσπανοί, συζητούν ακόμα και για ποσό λίγο μεγαλύτερο από αυτό, που μπορεί να φτάσει στα 115 120 εκατ. ευρώ.

Στελέχη των ξένων κατασκευαστικών ομίλων, υποστηρίζουν ότι μπορεί τώρα να υπάρχει κάμψη των εσόδων και κερδών λόγω της έξαρσης της ύφεσης, ωστόσο η Aττική Oδός, με δεδομένο και τον διαγωνισμό για τις επεκτάσεις, έχει μεγάλες προοπτικές για σημαντικά κέρδη στο μέλλον.

Λέγεται μάλιστα ότι μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον των Γάλλων της Vinci, η οποία είχε προσπαθήσει να πάρει το ποσοστό και τον Iούλιο του 2010 από την Aττικατ, αλλά η προσφορά ήταν μικρότερη από αυτή που ήθελε η Aγροτική Tράπεζα για να μειώσει τα δάνεια της εταιρείας του κ. Πανούση. H συμμετοχή στην Aττική Oδό όμως παραμένει μέσα στο business plan του γαλλικού ομίλου, αφού συμμετέχει και στις κοινοπραξίες, που θα διεκδικήσουν τις επεκτάσεις της Aττικής Oδού, όπως και οι άλλοι δύο ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι.

 

www.dealnews.gr/

Related Posts
0 Comments

No Comment.