Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Γιατί έκανε πίσω η Τουρκία στο Αιγαίο; Οι φήμες και η μία αλήθεια

 

Δεν πίστευε κανείς τις διαρροές από το ΥΠΕΞ για την “πλήρη αναδίπλωση” της Τουρκίας στο θέμα της απαράδεκτης από κάθε άποψη NOTAM,με την οποία “χώριζε” το Αιγαίο στα δύο. Μέχρι ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επισήμως να επιβεβαιώσει την πληροφορία , όλοι μας αντιμετωπίζαμε με καχυποψία τις “διαρροές”. Δυστυχώς εδώ φθάσαμε. “Τουρκοφοβία”, “τουρκολαγνεία” και απόλυτη βεβαιότητα ότι οι “απέναντι” μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Τι έγινε λοιπόν και η Ελλάδα, μέσα στα τόσα προβλήματά της, με μια οικονομία κατεστραμμένη ,με Ένοπλες Δυνάμεις που στέκονται όρθιες χάρη στο φιλότιμο των ανθρώπων τους, απομονωμένη υποτίθεται απ΄ όλους κατάφερε να κάνει την Άγκυρα να αναδιπλωθεί;

Κάποιοι μιλούν για παρέμβαση του NATO που κι αυτό εκνευρίστηκε με το θράσος της Άγκυρας. Κάποιοι λένε για τους Αμερικανούς. Ότι κι αν προέκυψε ως πίεση προς την Άγκυρα είναι βέβαιο ότι προήλθε πρώτα απ΄ όλα από την δική μας κινητοποίηση. Η οποία αυτή τη φορά δεν έμεινε στο γνωστό “θα κάνουμε διάβημα” και τέλος. Το ΥΠΕΞ κινήθηκε και προς την πλευρά του NATO και προς τον ΟΗΕ και προς τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας. Κάτι που δεν κάναμε σε άλλες ανάλογες προκλήσεις. Το γιατί δεν το κάναμε εφόσον το δίκιο ήταν 100% με το μέρος μας παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα. Όσοι για ανεξήγητους λόγους δεν το έκαναν προφανώς θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσουν το γιατί.

Η Ελλάδα των χιλίων προβλημάτων δεν μπορεί να …αυτο-υποβαθμίζεται και να κάνει πως αγοεί ποια είναι η θέση της στον γεωπολιτικό χάρτη. Δεν είμαστε υπερδύναμη, είμαστε μια χώρα μικρή σε έκταση πολύ σημαντική όμως για όλες τις μεγάλες δυνάμεις. Η γεωπολιτική μας θέση είναι η ευχή και η κατάρα μας ταυτόχρονα. Και πάντα ήταν ,είναι και θα είναι το ισχυρο μας χαρτί. Αρκεί να το εκμεταλλευόμαστε…

Δεν πρέπει κανείς να πανηγυρίζει εννοείται για το αυτονόητο. Ασφαλώς αναγνωρίζεται ως επιτυχία του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης η υποχώρηση της Τουρκίας. Και μόνο το γεγονός ότι δεν θυμόμαστε πότε ήταν η προηγούμενη φορά που μιλήσαμε για τουρκική υποχώρηση είναι…επιτυχία. Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να πλανάται. Η Άγκυρα έχει σχέδια επιθετικά για την περιοχή τα οποία θα εφαρμόσει την στιγμή που θα θεωρήσει ότι είμαστε σε αδυναμία. Και αδυναμία δεν είναι για την Ελλάδα η οικονομική κρίση και τα άδεια ταμεία. Αδυναμία είναι ο διχασμός που σ΄ αυτά τα θέματα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επικρατήσει στην πολιτική και κομματική αντιπαράθεση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις με τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που έχουν είναι έτοιμες να δώσουν απάντηση σε κάθε πρόκληση των Τούρκων. Καλό θα είναι όπως πολλές φορές έχουμε γράψει να είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και το πολιτικό μας σύστημα.

 

http://www.onalert.gr/stories/giati-ekane-piso-i-tourkia-sto-aigaio/41111

Related Posts
0 Comments

No Comment.