Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ !!!

Υπάρχουν γύρω μας πράγματα και καταστάσεις, που η κοντόφθαλμη αντίληψή μας σχεδόν αγνοεί. Όχι δεν φταίει κάποιος διαβολικός νους που με κάποιο παμπόνηρο σχέδιο μας τα κρύβει, αλλά το φταίξιμο είναι καθαρά δικό μας! Βλέπετε μάθαμε τον εαυτό μας ή και μας μεγάλωσαν έτσι( για να ρίξουμε και λίγο το φταίξιμο σε κάποιο τρίτο πρόσωπο όπως κάνουμε συνήθως).Αλλά ας γίνω πιο κατανοητός !

http://www.unique-design.net/library/image/program/war_propaganda.jpg

 

Η συνήθης αντίληψή μας βασίζετε κύριως σε δύο πλευρές, σε αυτά που μας μάθανε, αλλά και σε αυτά που μάθαμε εμείς τον εαυτό μας. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε (για την ώρα τουλάχιστον ) τη θέση του θύματος, οπότε και την προσπερνάμε. Στην δεύτερη περίπτωση,δηλαδή σε αυτά που μάθαμε εμείς τον εαυτό μας, το φταίξιμο είναι δικό μας! Το γιατί είναι πολύ απλό, όχι μόνο καθίσαμε σαν όρνιθες στα αυγά μας, σε ότι μας έμαθαν, άλλα δεν φιλτράραμε καν και όσα διαβάσαμε, είδαμε, ακούσαμε κλπ . Και εδώ θέλω να σταθώ και να δικαιολογήσω ακόμα και το τρίτο πρόσωπο, που αναφέραμε πιο πάνω.

Βλέπετε ως μία ηλικία θα μπορούσα να δικαιολογήσω τον τρόπο που δέχεται ο καθένας την πληροφορία, ωστόσο μετά από ένα χρονικό διάστημα το φταίξιμο ακόμα και στα λάθος πράγματα που μας έμαθαν είναι καθαρά δικό μας. Αλλά γιατί προσπαθώ να σας ρίξω το λάθος αποκλειστικά σε εσάς τόση ώρα;

Μα γιατί η προσωπική σας εξέλιξη δεν είναι θέμα κάποιου τρίτου αλλά καθαρά δικό σας! Και όπως θα έλεγε και κάποιος, μην περιμένεις να σώσει την ψυχή σου κάποιος άλλος, αν δεν την σώσεις εσύ! (ας μην ξεχνάμε πώς έχουμε και ελευθερία στην βούληση!) Αλλά ας επανέλθουμε στο θέμα της αντίληψης.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, από ένα χρονικό όριο και έπειτα, η αντίληψη και η διεύρυνσή της είναι θέμα καθαρά προσωπικό. Γιατί να διευρύνετε την αντίληψή σας; Όπως έχω πει και σε άλλο κείμενο, είναι θέμα καθαρά εξελικτικό, όσο μεγαλύτερη αντίληψη διαθέτει κάποιος, τόσο περισσότερη εξέλιξη. Όμως που ευθυνόμαστε εμείς, αν κάποιοι μας πλασάρουν μασημένη πληροφορία;

Ααα ένας καλός τρόπος είναι η διασταύρωση της πληροφορίας! Για παράδειγμα, βλέπετε ένα χ δελτίο ειδήσεων, που γνωρίζετε ότι ακόλουθει μια χ πολιτική θεώρηση των πραγμάτων, αν δεν διασταυρώσετε τις ειδήσεις και με το αντίθετο ψ δελτίο, τότε η ευθύνη είναι δική σας.Το ίδιο συμβαίνει και όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, αν δεν ελέγξετε την βιβλιογραφία και τις πηγές του, τότε εσείς πάλι είστε ο υπεύθυνος. Και φυσικά όταν ένα βιβλίο δεν μας δίνει την βιβλιογραφία του, τότε θεωρήστε το ύποπτο!

Με απλά λόγια κανένας δεν ευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για το αν θα είσαι πιόνι στο πόλεμο της πληροφορίας, πάρα μόνο εσύ! Είναι εύκολο το να απαλλάσσεις τον εαυτό σου από την ευθύνη της προσωπικής σου εξέλιξης, ρίχνοντας το φταίξιμο σε τρίτα πρόσωπα!

Όμως έτσι στερείς από το εαυτό σου την ελευθερία της βούλησης και αφήνεις την διεύρυνση της αντίληψη σου, μέσω της πληροφορίας, να την χειρίζεται αποκλειστικά άλλος. Έχε καλά στον νου σου, ότι πριν φταίξει ο τρίτος για την διαστρέβλωση ή την προπαγάνδα ή ακόμα και τον χειρισμό μια πληροφορίας, φταις πρώτα εσύ που τον άφησες να το κάνει, θέτοντας τον εαυτό σου στο ρόλο του θύτη εξαρχής.

Ναι,ο καθένας μπορεί να σε θέλει στο ρόλο του θύματος όμως αν θα παραμείνεις θύμα είναι δική σου ευθύνη αποκλειστικά.

Και εδώ βρισκόμαστε στο κρίσιμο σημείο! Πως θα καταλάβεις ότι είσαι θύμα; Ποιος θα στο πει; Και πάλι εσύ πρέπει να κάνεις την αρχή, γιατί αν περιμένεις να σε σώσει κάποιος τρίτος, τότε θα κινδυνέψεις να ξεφύγεις από ένα πηγάδι και να πέσεις σε ένα άλλο! Δεν είναι άλλωστε και λίγοι οι λύκοι, που φοράν τον μανδύα του σωτήρα.

Προσωπική συμβουλή του γραφόντος; Διασταύρωνε κάθε πληροφορία πριν την δεχτής. Ναι φίλε αναγνώστη, κανένας δεν μπορεί να σε σώσει ακόμα και αν το θέλει ή αν διαθέτει αθώους σκοπούς, αν δεν είσαι εσύ σε θέση να κατανόησης τους σκοπούς του. Και αυτό γίνετε μόνο με το φιλτράρισμα της πληροφορίας που δέχεσαι.

Και όπως λέει και ο τίτλος αυτού του κειμένου, για το αν θα είσαι θύτης ή θύμα φταις πρώτα εσύ.

asterias

Related Posts
0 Comments

No Comment.