Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Frontex: Ανευ προηγουμένου εισροή λαθρομεταναστών από τον Εβρο


«Aνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει η Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων) την εισροή λαθρομεταναστών από τα ελληνικά χερσαία σύνορα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Στην έκθεση του οργανισμού, την οποία επικαλείται η εφημερίδα, γίνεται λόγος για αριθμό-ρεκόρ εισόδου ανθρώπων από την «πύλη» του Έβρου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, 31.000 παράνομοι μετανάστες, κυρίως Αφγανοί και Αλγερινοί, εντοπίσθηκαν το διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος στην προσπάθειά τους να μπουν στο ελληνικό έδαφος από την Τουρκία. Σημειώνεται μάλιστα ότι πιθανότατα ο αριθμός των λαθρομεταναστών από τον Έβρο είναι πολύ υψηλότερος, καθώς δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για εκείνους που κατάφεραν τελικά να προωθηθούν στη χώρα, χωρίς να εντοπισθούν.
Η Frontex μιλά για μία από τις μεγαλυτερες εισροές παράνομων μεταναστών στην ιστορία της ΕΕ και αποδίδει το φαινόμενο στην παρουσία των δικών της δυνάμεων στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, που ανάγκασε τους διακινητές να μετατοπίσουν τη δράση τους στα χερσαία.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, τις ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας – τράνζιτ λαθρομεταναστών και κάνει λόγο για πρόβλημα, το οποίο λόγω της έκτασής του, αδυνατούν να διαχειριστούν από μόνες τους οι ελληνικές αρχές.
Eν τω μεταξύ, την Κυριακή έγινε γνωστό πως το απόγευμα του Σαββάτου εντοπίστηκε το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, μεταξύ 20 και 25 χρόνων, αγνώστων στοιχείων μέσα σε χωράφι, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιανανατολικά του Φυλακίου του Πετάλου, στο Πέπλο Έβρου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρόκειται για Αφρικανό λαθρομετανάστη, ο οποίος προερχόμενος από την Τουρκία εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα και απεβίωσε προφανώς από υποθερμία, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.
Το πτώμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής και λήψη γενετικού υλικού.
Παράλληλα, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο ύψος της Γεμιστής Έβρου συνελήφθησαν τέσσερις λαθρομετανάστες και ο αλλοδαπός διακινητής τους, από συνοριοφύλακες των Φερών, σε συνεργασία με στελέχη της Frontex.
Οι συνοριοφύλακες εντόπισαν τους λαθρομετανάστες, μόλις είχαν περάσει το ποτάμι με βάρκα μέσα στην οποία επέβαινε κι άλλος διακινητής, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/01/frontex_09.html

Related Posts
0 Comments

No Comment.