Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ευαισθησίες του ΟΗΕ για τις συνθήκες φιλοξενίας λαθρομεταναστών; Για τους φόνους, τις ληστείες και τ

Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες στο Νομό Έβρου θα ζητήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε στη χώρα μας, προκειμένου να ελέγξει τις συνθήκες που επικρατούν στα σημεία εισόδου στην Ελλάδα, καθώς και στα κέντρα φιλοξενίας. Κατά την παραμονή τους στον Έβρο, τα μέλη του κλιμακίου είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα σημεία όπου φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες, αλλά και τα σημεία από τα οποία επιλέγουν να περάσουν στη χώρα μας, μέσω του ποταμού Έβρου. Συγκεκριμένα, στη Βύσσα συνάντησαν μια ομάδα 42 λαθρομεταναστών, που είχε εγκλωβιστεί σε νησίδα για περισσότερες από 15 ώρες χωρίς φαγητό και νερό. Ανάμεσα τους υπήρχαν και 12 γυναίκες και παιδιά, τρία από τα οποία ήταν ασυνόδευτα.

Οι πρόσφυγες προέρχονται από Αφγανιστάν, Παλαιστίνη, Ινδία, Σρι Λάνκα κ.α. Στην απελπισία του ένας Ινδός βούτηξε στα νερά του ποταμού Έβρου προκειμένου να κολυμπήσει και να βρει μια βάρκα για να φύγουν από τη νησίδα, ωστόσο τα ορμητικά νερά τον παρέσυραν με αποτέλεσμα να αγνοείται. Όσον αφορά στα κέντρα φιλοξενίας των λαθρομεταναστών, το κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας διαπίστωσε, ότι η κατάσταση είναι τραγική, αφού ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται σε αυτά είναι τριπλάσιος από πέρυσι. Εκτίμηση των ανθρώπων της Ύπατης Αρμοστείας είναι ότι το Εθνικό Σχέδιο για τους Πρόσφυγες είναι μακροπρόθεσμο και αυτή τη στιγμή πρέπει να παρθούν επείγοντα άμεσα μέτρα. Ειδικότερα, για τα κέντρα φιλοξενίας απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, που δεν θα είναι μόνο αστυνομικοί, αλλά διερμηνείς και νομικοί, που θα τους παρέχουν υποστήριξη.

Κινδύνεψαν να πνιγούν 42 λαθρομετανάστες
Σε νησίδα του ποταμού Έβρου εγκλωβίστηκαν 42 λαθρομετανάστες την Πέμπτη (14/10), λόγω της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Οι αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και τρία παιδιά, κινδύνευαν να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά και να πνιγούν. Η αστυνομική διεύθυνση Ορεστιάδας ενημερώθηκε για το περιστατικό . Άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν περιπολικά και βάρκες. Οι λαθρομετανάστες εντοπίστηκαν σκαρφαλωμένοι σε δέντρα που υπήρχαν στη νησίδα και μεταφέρθηκαν με ποτάμια λέμβο στην όχθη του ποταμού Έβρου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Όπως δήλωσαν στις αρχές, Τούρκοι διακινητές τους μετέφεραν και τους εγκατέλειψαν στη νησίδα, ενώ ένας αλλοδαπός προσπαθώντας να προσεγγίσει την κοίτη του ποταμού παρασύρθηκε από τα νερά και αγνοείται.

http://greeknation.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.