Κάμερες καταγραφής ήχου και εικόνας θα τοποθετούνται σε όλους τους δημόσιους χώρους, από τις δημόσιες αρχές και όπου κατά περίπτωση θα κρίνεται από την κυβέρνηση ότι συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι, σύμφωνα με το σχετικό σχέδιο νόμου που…
εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο. Όσον αφορά στις τηλεπικοινωνίες, τονίζεται πως τα δεδομένα θα κρατούνται υποχρεωτικά από τους παρόχους για ένα χρόνο.
Σχετικά με την εγκατάσταση και λειτουργία συστημάτων επιτήρησης, τα οποία θα μπορούν να καταγράφουν ήχο και εικόνα σε δημόσιους χώρους, αναγνωρίζεται ότι συμβάλλει στον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων, εντούτοις κρίνεται αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτές είναι: η διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, της κρατικής ασφάλειας, η αποτροπή και καταστολή σοβαρών αξιόποινων πράξεων και η διαχείριση της κυκλοφορίας. Η χρήση τους ανατίθεται αποκλειστικά σε δημόσιες αρχές.
Σχετικά με τα δεδομένα τηλεπικοινωνιών, τα οποία τονίζεται πως δεν αφορούν στο περιεχόμενο της επικοινωνίας, θα διατηρούνται υποχρεωτικά από τις εταιρείες για διάστημα ενός έτους. Δεν αναφέρεται ποια θα είναι τα δεδομένα αυτά ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τις αρμόδιες αρχές “για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων, σύμφωνα με τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις και τους όρους πρόσβασης που ορίζονται στο Σύνταγμα (άρθρο 19 παρ. 1)”.
Προβλέπεται ακόμα η περαιτέρω στελέχωση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έτσι ώστε να ερευνά θέματα που έχουν να κάνουν με την τηλεφωνική παρενόχληση για εμπορικούς σκοπούς.
Επίσης, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για την Εθνική Σχολή Δικαστών. Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της σχολής και συμβάλλουν στην αναδιοργάνωση του Ινστιτούτου Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων.
Πηγή