Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ένα δισεκατομμύριο για τον Σόρος και άλλους κερδοσκόπους

25 hedge fund managers, συμπεριλαμβανομένου του Τζωρτζ Σόρος έβαλαν στην τσέπη ένα δισεκατομμυριάκι κατά μέσο όρο

Θα πρέπει να λυπόμαστε  τα ταλαίπωρα τα διευθυντικά στελέχη των μεγάλων εταιριών, που λόγω της οικονομικής ύφεσης υποφέρουν. Η μέση αποζημίωση των υψηλών κεφαλών των μεγαλύτερων εισηγμένων στο αμερικανικό χρηματιστήριο εταιριών, έχει πέσει στα μόλις $9.53 εκατομμύρια. Πτώση που αγγίζει το 15% σε σχέση με τις περσινές τους απολαβές. Μερικά όμως στελέχη τα πήγαν καλύτερα από άλλα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Oracle  Larry Ellsion έσπασε το φετινό ρεκόρ, λαμβάνοντας περίπου $85 εκατομμύρια σε μισθούς και κέρδη. Τα νούμερα αυτά δημοσιοποιήθηκαν μέσα σε ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά φιλικό είναι για τις τεράστιες απολαβές των διευθυντικών στελεχών εταιριών που έχουν διασωθεί οικονομικά μέσω κρατικών επιδοτήσεων και χορηγήσεων.

 

Ένας μάνατζερ μιας εταιρίας διαχείρισης hedge funds, o οποίος και ποντάρισε στη διάσωση του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος εκ μέρους των φορολογουμένων, κέρδισε το ποσό ρεκόρ των £2 δισ. πέρυσι. Και ενώ οι απλοί επενδυτές απώλεσαν  ουκ ολίγα λόγω των πεσμένων επιτοκίων και των μειωμένων καταθέσεων, ο εν λόγω μάνατζερ ονόματι David Tepper βγήκε νικητής από το χρηματιστηριακό κρας,  μαντεύοντας σωστά πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα άφηνε τις τράπεζες να καταρρεύσουν. Αρνούμενος να πιστέψει ότι οι τράπεζες θα κλείσουν ή θα κρατικοποιηθούν, ο Tepper στοιχημάτισε τεράστια ποσά στην ανάκαμψή τους, και φυσικά κέρδισε. Όπως άλλωστε δήλωσε: «Αυτοί που διατηρούν τη ψυχραιμία τους όταν οι άλλοι πανικοβάλλονται, συνήθως τα πάνε καλά». Ο Tepper, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs, που σήμερα διευθύνει την εταιρία Appaloosa  Management, δεν ήταν ο μόνος που βγήκε κερδισμένος από τη κρίση. Ο κερδοσκόπος George Soros τα πήγε εξίσου καλά, κερδίζοντας κάτι παραπάνω από δυο δισεκατομμύρια λίρες.

Πολλοί είχαν καταφέρει να βγάλουν πολλά χρήματα στα καλά χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, αλλά μετά έπεσαν απότομα. Αρκετοί αναλυτές είχαν εκτιμήσει πως η οικονομική κρίση θα αναγκάσει πολλές εταιρίες hedge funds να κλείσουν, αν και οι ίδιες χρεώνουν υψηλά ποσά και υποτίθεται ότι προστατεύουν τους επίλεκτους πελάτες τους από τις φυσιολογικές χρηματιστηριακές κάμψεις. Παρόλα αυτά, οι κορυφαίοι 25 μάνατζερς βγήκαν αλώβητοι από τη κρίση, μοιράζοντας μεταξύ τους κέρδη της τάξης των £16.5 δισεκατομμυρίων. Κάποιοι άλλοι όμως δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί. Πήραν λιγότερα ρίσκα, και μετά αγωνίστηκαν σκληρά προκειμένου να δουν κέρδη. «Κάποιοι μπορούν και κάποιοι δεν μπορούν…», λέει η Sandy Gross που εργάζεται ως κυνηγός ταλέντων για λογαριασμό  των κορυφαίων εταιριών hedge funds, «Αυτοί οι τύποι είναι η εξαίρεση. Μιλάμε για τους κορυφαίους ανθρώπους στις κορυφαίες εταιρίες…».

Αγνοώντας τη κατάρρευση της Lehman Brothers, αλλά και τις πτωχεύσεις άλλων εταιριών και ομίλων, ο Tepper φορτώθηκε με μετοχές τραπεζών στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009, όταν η αγορά ήταν στα χειρότερά της. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συμμετείχε στις επενδύσεις, αγοράζοντας τραπεζικές μετοχές ώστε να σταθεροποιήσει τους ισολογισμούς τους, ενώ έκτοτε πούλησε τις μετοχές βγάζοντας πελώρια κέρδη. Ο 52χρονος Tepper διαχειρίζεται περίπου £8 για λογαριασμό των πελατών του και ειδικεύεται στην εξαγορά εταιριών που βρίσκονται στα κόκκινα. Στάθηκε ιδιαίτερα τυχερός αγοράζοντας την American International Group, τον ασφαλιστικό γίγαντα που τελικά διασώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο John Paulson, τέταρτος στη σειρά αυτών που κερδίζουν τα περισσότερα, ήταν ένας από αυτούς που βγήκε κερδισμένος από την κρίση. Στοιχημάτισε εναντίον των sub prime mortgages σε μια εποχή που ακόμη και οι ανταγωνιστές του δεν ήξεραν τι ακριβώς είναι αυτά τα προϊόντα. Στη συνέχεια στοιχημάτισε ποσά εναντίον των τραπεζών, ενώ λίγο αργότερα αγόρασε τις μετοχές τους με χαμηλή τιμή, σκοράροντας γερά.

Daily Mail, Reuters.

 

Πηγή

 

http://www.antinews.gr/?p=39760

Related Posts
0 Comments

No Comment.