Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ελληνες πολιτικοί…για την ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στις 27 Ιανουαρίου 2010 ήταν η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος και φυσικά οι Ελληνες πολιτικοί δεν έλειπαν απο αυτήν την εκδήλωση.

Δείτε τις δηλώσεις τους και θαυμάστε τους.

Ξεκινάμε με ΠΑΣΟΚ.

Μήνυμα/ Χαιρετισμός του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη
για την Εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης των
Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος


Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που χάθηκαν βάναυσα και άδικα στα στρατόπεδα θανάτου στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τους Εβραίους που επέζησαν από αυτή τη φρικτή εμπειρία οι μνήμες θα είναι πάντα ζωντανές, όπως και για όλους εμάς που οφείλουμε να θυμόμαστε και να τιμούμε τα αδικοχαμένα θύματα αυτής της ανείπωτης βαρβαρότητας.

Σήμερα δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστοι που επιμένουν μέσα από τη βία να μας θυμίζουν ότι η μισαλλοδοξία και ο ρατσισμός δεν έχουν εκλείψει. Εμείς όμως τους απαντάμε ότι τέτοια φαινόμενα δεν έχουν καμία θέση στη σύγχρονη δημοκρατική μας κοινωνία και θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους.

Με τιμή και σεβασμό στα θύματα και στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στην Ελληνική Εβραϊκή Κοινότητα, καταδικάζουμε κάθε περιστατικό βίας από όπου και αν προέρχεται και δεσμευόμαστε για την έμπρακτη πάταξη τέτοιων φαινομένων που δεν αντικατοπτρίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα που όλοι θέλουμε. Μία Ελλάδα με σύγχρονη, ευρωπαϊκή ματιά στη διαφορετικότητα, στη συνύπαρξη, στη συνεργασία, στην ανθρωπιά.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης εκπροσώπησε, σήμερα, τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Μετά την τελετή ο κ. Μπεγλίτης έκανε στους δημοσιογράφους την παρακάτω δήλωση:

«Για την Κυβέρνηση, τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και τον ελληνικό λαό αποτελεί ελάχιστη εθνική και ηθική υποχρέωση η υπεράσπιση της ιστορικής μνήμης για το Ολοκαύτωμα και τιμή για τις χιλιάδες Έλληνες συμπατριώτες μας, εβραϊκού θρησκεύματος, που εξοντώθηκαν από τη βαρβαρότητα του ναζισμού. Η υπεράσπιση της μνήμης τους είναι υπεράσπιση της ιστορικής διαδρομής του νεοελληνικού κράτους, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου υπήρξαν τα θύματα της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού.
Πιστεύω όμως ότι η καλύτερη τιμή είναι ο συνεχής αγώνας για μια Ελλάδα δημοκρατική, με σεβασμό στην ετερότητα και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον αντισημιτισμό. Ενάντια σ’ εκείνες τις ολοκληρωτικές απόψεις που καλλιεργούν το φόβο και το μίσος.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να καταδικάσω τη διπλή βάρβαρη επίθεση κατά της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά. Η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός θα υπερασπισθούν τα ιστορικά μνημεία του τόπου μας και θα απομονώσουμε και θα τιμωρήσουμε αυστηρά τους ελάχιστους εκείνους που είναι ξένοι με τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και αρχές.»

 

Δήλωση ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσα, για 65η επέτειο απελευθέρωσης Auschwitz και 10η επέτειο Δήλωσης Στοκχόλμης για Ολοκαύτωμα


«Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια, τα Συμμαχικά στρατεύματα εισήλθαν στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς, βάζοντας τέλος σε ένα όνειδος άνευ προηγουμένου, που τα σημάδια του παραμένουν αισθητά ακόμα και σήμερα και σπιλώνουν την ανθρωπότητα. Εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες δεν επέζησαν για να δουν τη μέρα εκείνη. Άλλοι όμως τα κατάφεραν, και αρκετοί από αυτούς είναι ακόμη κοντά μας, υπενθυμίζοντάς μας ως μάρτυρες τα έσχατα σημεία στα οποία μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο φόρος αίματος που πλήρωσαν ιδίως οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης προκαλεί αποτροπιασμό και θα στοιχειώνει για πάντα τη συλλογική μας μνήμη. Τα θύματα του Άουσβιτς ήταν αναρίθμητα και μεταξύ αυτών πάρα πολλοί Έλληνες Εβραίοι. Αρκετοί άλλοι συμπατριώτες μας πλήρωσαν επίσης βαρύ τίμημα, υπερασπιζόμενοι τους Εβραίους αδελφούς μας. Κάποιοι μάλιστα έχουν κηρυχθεί «Righteous among the Nations» (Ενάρετοι μεταξύ των Εθνών) και τα ονόματά τους είναι χαραγμένα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος του Yad Vashem.

Η Ελλάδα, τιμώντας τους πεσόντες, έχει καθιερώσει, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής, την 27η Ιανουαρίου ως εθνική Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Επίσης, το 2010 σημειώνει τη συμπλήρωση δέκα ετών από τη Διακήρυξη της Στοκχόλμης, η οποία έδωσε το έναυσμα για μια γόνιμη, εκ νέου προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη, ως μέρους της ιστορικής κληρονομιάς της ηπείρου μας, ενώ κατέστησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος τέτοια ιδέα, που να αντιμάχεται κάθε πιθανότητα να ξανασυμβεί κάτι τόσο φρικτό. Η Διακήρυξη της Στοκχόλμης συνέβαλε στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ πολλών χωρών σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιστορικά προγράμματα, καθώς επίσης στο συνεορτασμό της επετείου και στην απότιση φόρου τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η Ελλάδα είναι περήφανη που είναι μια από τις χώρες που πρώτες υπέγραψαν το μνημειώδες αυτό κείμενο, το οποίο μάλιστα υπέγραψε εκ μέρους της ως τότε Υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου, σημερινός Πρωθυπουργός της χώρας».

ΜΗΝΥΜΑ

ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Η Διεθνής Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος μας υπενθυμίζει ότι, εξήντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα, οι ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, διακρίσεων και αποκλεισμού.

Το ΠΑΣΟΚ τιμά τα θύματα του Ολοκαυτώματος και στέκεται απέναντι σε όσους, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αρνούνται την ιστορική πραγματικότητα και καλλιεργούν τον αντι-σημιτισμό. Καταδικάζουμε πράξεις βίας εναντίον εβραϊκών κτιρίων και συμβόλων, όπως ήταν η πρόσφατη επίθεση στην Εβραϊκή Συναγωγή των Χανίων.

Το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στηρίζει και προωθεί με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, ιδεολογίας, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού. Για μας, η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους είναι αδιαπραγμάτευτη και η εξάλειψη του ρατσισμού είναι προτεραιότητα.

Ως κοινωνία, θα πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος και να κτίσουμε πάνω στα διδάγματα και στην κληρονομιά των επιζώντων. Μια κληρονομιά θάρρους και πίστης στην αξία της ζωής και στον άνθρωπο.

 

 

Συνεχίζουμε με ΝΔ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η 27η Ιανουαρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για εκατομμύρια συνανθρώπους μας, θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ημέρα μνήμης του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος από τους Ναζί. Είναι ημέρα τιμής, τόσο προς τους εκτελεσθέντες κατά την εφαρμογή μιας αδίστακτης απόφασης που απέβλεπε στην εξόντωση ενός Λαού, όσο και προς όλους εκείνους που κατάφεραν να επιβιώσουν, υπερβαίνοντας την ανείπωτη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Η θλιβερή αυτή επέτειος υπενθυμίζει, ταυτόχρονα, σε όλους μας, αφενός τη συμβολή των Εβραίων συμπατριωτών μας στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και την Εθνική Αντίσταση και αφετέρου την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες προς την Ισραηλιτική Κοινότητα της Πατρίδας μας, κατά τα δύσκολα εκείνα χρόνια.

Την εφετινή επέτειο σκιάζουν, δυστυχώς, οι δύο πρόσφατοι εμπρησμοί της Εβραϊκής Συναγωγής στα Χανιά.

Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα γεγονότα αυτά και ζητεί από την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να διαλευκανθεί, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, η υπόθεση και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, για να λογοδοτήσουν, οι ένοχοι.

Τέτοιου είδους γεγονότα και ψυχώσεις είναι εντελώς ξένα προς τον Ελληνικό Λαό, την Ιστορία και τις Παραδόσεις του».

Συνασπισμός

Αντίσταση στο νεοναζισμό, το ρατσισμό και αντισημιτισμό – Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΝ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης για τα Θύματα του φασισμού και του Ολοκαυτώματος

Με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας μνήμης για τα θύματα του Φασισμού και του Ολοκαυτώματος, που έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εξέδωσε τη ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τιμούμε την διεθνή ημέρα μνήμης για τα θύματα του Φασισμού και του Ολοκαυτώματος με αισθήματα ανησυχίας και εγρήγορσης, ιδιαίτερα σήμερα που η βαθιά και πολυδιάστατη καπιταλιστική κρίση δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την δράση νεοναζιστικών και λαϊκιστικών δυνάμεων και την εξάπλωση των φαινομένων της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

Τιμούμε τους Έλληνες Εβραίους, που σύρθηκαν και μαρτύρησαν στα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς και εκείνους που συμμετείχαν στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τον πρόσφατο εμπρησμό της Συναγωγής των Χανίων, που αποτέλεσε συνέχεια σειράς παρόμοιων ενεργειών βανδαλισμού και βεβήλωσης μνημείων σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

Το σύνθημα ‘Ποτέ πια πόλεμος – Ποτέ πια φασισμός’ διατηρεί την αξία του στο ακέραιο. Η μάχη για την διεθνή ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και για μια κουλτούρα ειρήνης μέσα στις κοινωνίες αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά».

To Γραφείο Τύπου

Και φυσικά Οικολόγοι πράσινοι.


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα (27/1) για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Ο πρόσφατος εμπρησμός της Συναγωγής στα Χανιά και η δήλωση των συλληφθέντων γι΄ αυτό το έγκλημα μίσους ότι «δεν συμπαθούσαν τους Εβραίους», κάνει πιο αναγκαία την επισήμανση ότι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του εβραϊκού Ολοκαυτώματος, είναι απαραίτητη η καταδίκη του κλίματος αντισημιτισμού που έχει οξυνθεί τον τελευταίο καιρό στη χώρα μας.

Τιμώντας τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων, που μαζί με εκατομμύρια άλλους Ευρωπαίους υπήρξαν τα θύματα των εκκαθαρίσεων του παρανοϊκού ναζιστικού καθεστώτος, οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι η 27η Ιανουαρίου θα πρέπει να είναι μια Ημέρα αντίδρασης και καταδίκης για τα φαινόμενα αντισημιτισμού που αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται στη χώρα μας. Το δείχνουν κρούσματα όπως:

– o πρόσφατος εμπρησμός της Συναγωγής των Χανίων και της καταστροφής μνημείων πολιτισμού των Ελλήνων εβραίων,

– ο βανδαλισμός εβραϊκών τάφων στα Ιωάννινα,

– η βεβήλωση της Συναγωγής του Βόλου με συνθήματα,

– η επίθεσης στη Συναγωγή της Λάρισας.

Καμία ανοχή στη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό!

Related Posts
0 Comments

No Comment.