Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ελληνοτουρκική «διαμάχη» για την έδρα της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα θα συμμετάσχει  στη διακλαδική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από τις 8 -  25 Οκτωβρίου
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στη διακλαδική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία από τις 8 – 25 Οκτωβρίου
Αγκυρα

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλει η Τουρκία προκειμένου να υποδεχτεί στην Κωνσταντινούπολη ένα από τα νέα σώματα ταχείας αντίδρασης που θα αποκτήσει το ΝΑΤΟ. Μεταξύ των χωρών που διεκδικούν την έδρα της νέας δύναμης είναι και η Ελλάδα.

Πολλές χώρες είναι αυτές που επιδιώκουν να φιλοξενήσουν στο έδαφός τους τη νέα αυτή βάση, γεγονός που έχει προκαλέσει «μεγάλη αντιπαλότητα», όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Τούρκος στρατηγός Ετέμ Ερνταγι.

Το ΝΑΤΟ αποφάσισε τον περασμένο Μάιο ότι πρέπει να έχει στο μέλλον στη διάθεσή του τουλάχιστον τρεις χερσαίες δυνάμεις ταχείας αντίδρασης, για να μπορεί να διεξάγει ταυτοχρόνως δύο αποστολές μεγάλης έκτασης, τύπου Κοσόβου.

Ωστόσο, η Συμμαχία δεν διαθέτει αυτήν τη στιγμή παρά μία μόνο στρατιωτική δύναμη που να μπορεί να διεξαγάγει μέσα σε σύντομο διάστημα μια τέτοια επιχείρηση, αυτή του Συμμαχικού Σώματος Ταχείας Αντίδρασης (ARRC) που έχει τη βάση του στο Μενχενγκλάντμπαχ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό Επιτελείο, έχουν προταθεί εννέα στρατηγεία για τη νέα δύναμη (Striking Forces Southern Europe): του Eurocorps (Στρασβούργο), του γερμανο – ολλανδικού σώματος Μίνστερ, του 2ου σώματος του γερμανικού στρατού, ενός ιταλικού σώματος που έχει τη βάση του στο Μιλάνο, ενός ισπανικού σώματος που έχει τη βάση του στη Βαλένθια, ενός ελληνικού σώματος (η βάση του δεν έχει προσδιοριστεί), του 3ου Σώματος του τουρκικού στρατού (Κωνσταντινούπολη), του 5ου Σώματος του αμερικανικού στρατού και του ARRC.

Συμμετοχή Ελλάδας σε συμμαχική άσκηση στην Τουρκία

Η Ελλάδα θα λάβει μέρος στη μεγάλη διακλαδική άσκηση Destined Glory που θα διεξαχθεί στη δυτική Τουρκία με τη συμμετοχή δυνάμεων απο χώρες του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Ρέππας.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί 8 με 25 Οκτωβρίου. Η Ελλάδα θα μετάσχει με 12 αεροπλάνα F-16 και ένα λόχο μηχανικού, ο οποίος θα κάνει απόβαση στον Κόλπο του Ξηρού.

Newsroom ΔΟΛ

 

http://news.in.gr

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.