Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ελληνες τρομοκράτες με ξένες διασυνδέσεις

Ελληνες τρομοκράτες με ξένες διασυνδέσεις

Μιλάει στην «Κ» ο διευθυντής της Europol

Συνέντευξη στον Γιαννη Σουλιωτη

Διασυνδέσεις και υποστηρικτές στο εξωτερικό έχουν τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Βρετανός διευθυντής της Europol κ. Rob Wainright, ο οποίος συναντήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Λευτέρη Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον κ. Wainright, η Europol διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών και την τεχνογνωσία, ώστε να ενισχύσει τις έρευνες των ελληνικών αρχών στο πεδίο της τρομοκρατίας.

«Θέτουμε στη διάθεση του υπουργού και της Ελληνικής Αστυνομίας αντιτρομοκρατική μονάδα αποτελούμενη από 50 ειδικούς. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τις αρχές να επιλύσουν τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κ».

Ο κ. Wainright χαρακτήρισε το οργανωμένο έγκλημα «υπ’ αριθμόν ένα απειλή για την ασφάλεια στην Ευρώπη» και αποκάλυψε ότι στη συνάντησή του με την ηγεσία της αστυνομίας αποφασίστηκε η ενίσχυση της συνεργασίας για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών.

Τεχνογνωσία

– κ. Wainright, με ποιο τρόπο μπορεί η Europol να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στη μάχη κατά της τρομοκρατίας;

– Η αντιμετώπιση του φαινομένου απαιτεί συνεργασία σε διεθνές επίπεδο με υπηρεσίες όπως η Europol που διαθέτουν σύγχρονες τεχνικές και μεθόδους λειτουργίας. Εχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών συλλέγοντας δεδομένα από 27 χώρες της Ε.Ε. Μπορούμε να εντοπίσουμε δεσμούς που τα μέλη των τρομοκρατικών ομάδων αναπτύσσουν με υποστηρικτές τους σε άλλες χώρες. Και φυσικά υπάρχουν τέτοιοι δεσμοί. Επιπλέον μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία ακόμα και αν πρόκειται για ομάδες που δρουν σε τοπικό επίπεδο.

– Διαπιστώνεται σε ευρωπαϊκή κλίμακα διασύνδεση τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος, κάτι που φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας;

– Ναι, και αφορά κυρίως μεθόδους που οι εγκληματικές ομάδες χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότησή τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέουμε τα πράγματα θεωρώντας ότι πρόκειται για ίδια φαινόμενα, διότι απλούστατα δεν είναι.

Σύμφωνα με τον κ. Wainright, για τους πολίτες της Ευρώπης ο φόβος της τρομοκρατίας παραμένει μεγάλος, ωστόσο σοβαρότερη απειλή συνιστά πλέον το οργανωμένο έγκλημα: «Μεγαλύτερο αντίκτυπο στους Ευρωπαίους πολίτες έχει η δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά και πρωταγωνιστούν σε οικονομικές απάτες. Τα θύματα ανέρχονται καθημερινά σε χιλιάδες», δήλωσε ο Βρετανός διευθυντής της Europol, ο οποίος υπογράμμισε ότι ο ετήσιος τζίρος από τη διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη ανέρχεται σε 100 δισ. ευρώ. «Τα περισσότερα από αυτά διαχέονται σε νόμιμες δραστηριότητες, καθώς τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο περίτεχνες μεθόδους για τη νομιμοποίηση των χρημάτων», λέει ο κ. Wainright.

Λαθρομετανάστευση

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στην «Κ» υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για συνεργασία στο θέμα αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης. «Προωθούμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, «τη δημιουργία πλατφόρμας συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Στόχος, να συλλέξουμε πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να καταστείλουμε τη δράση των κυκλωμάτων διακίνησης παράνομων μεταναστών. Είναι μάλιστα πιθανό να αναπτύξουμε συνεργασία και με τη Frontex».

Από την 1η Ιανουαρίου, η «ευρωπαϊκή αστυνομία» προχώρησε σε θεσμικές αλλαγές που, όπως εξηγεί ο κ. Wainright, την κατέστησαν αυτόνομη και πλήρως ανεξάρτητη ευρωπαϊκή υπηρεσία. «Σε κάθε χώρα από τις 27 της Ε.Ε. λειτουργεί γραφείο με αρμοδιότητα να συλλέγει και να μεταβιβάζει σε κοινή βάση δεδομένων πληροφορίες που συγκεντρώνουν οι τοπικές αστυνομίες. Με 12 από τις 27 χώρες (η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτές) η ροή πληροφοριών γίνεται σε πραγματικό χρόνο. «Είστε μια από τις επόμενες χώρες που θα μπουν στο δίκτυο», κατέληξε ο κ. Wainright.

 

 

 

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Related Posts
0 Comments

No Comment.