
Πρόκειται για εφαρμογή τακτικών Ψυχολογικών Επιχειρήσεων (PSYOPS/ΨΕΠ/Psikolojik Istihbarat) της Άγκυρας που ως στόχο έχει να πλήξει το ηθικό και να προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική πλευρά σε κομβικό σημείο για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις αποτελούν την ανθρώπινη πλευρά του Πληροφοριακού Πολέµου και αφορούν τη σχεδιασμένη χρήση ηλεκτρονικών µέσων, κυρίως ΜΜΕ, σε συνδυασµό µε άλλες τεχνικές για την μετάδοση επιλεγμένων πληροφοριών και ενδείξεων σε ξένα ακροατήρια. Η μετάδοση τους στόχο έχει να επηρεάσει το συναίσθημα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση, τη συμπεριφορά ξένων κυβερνήσεων, οργανισμών, ομάδων και ατόμων, πιο συγκεκριμένα:
1. ΨΕΠ ενάντια στην εθνική βούληση,
2. ΨΕΠ ενάντια στους αντιπάλους ∆ιοικητές και
3. ΨΕΠ ενάντια στο ηθικό των στρατιωτών στο πεδίο της µάχης.
Ως προς την επίτευξη του αντικειµενικού σκοπού διακρίνονται σε:
- Στρατηγικές ΨΕΠ: Έχουν ευρείς και μακρυπρόθεσμους στόχους όπως η υπονόμευση της αποφασιστικότητας μιας εχθρικής δύναμης, η ενθάρρυνση αναταραχής, δυσαρέσκειας και αντιδράσεως ξένου πληθυσμού εναντίον στην πολιτική του ηγεσία, το ισχύον οικονομικό σύστημα ή εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων.
- Επιχειρησιακές ΨΕΠ: Σκοπός τους να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των εχθρικών δυνάμεων και πληθυσμών στην περιοχή των επιχειρήσεων π.χ. η υπονόμευση της εμπιστοσύνης των στρατιωτικών δυνάμεων και πολιτών προς την ηγεσία τους.
- Τακτικές ΨΕΠ: Σκοπός τους η άμεση επίτευξη στόχων και είναι σχεδιασμένες ώστε να ασκήσουν ψυχολογική πίεση σε εχθρικές δυνάμεις π.χ. υπονόμευση του ηθικού και της μαχητικής ικανότητας του εχθρού, παρακίνηση να παράδοση/λιποταξία, πρόκληση συγχύσεως και παρενόχληση.