Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

EKTAKTO – Η Τουρκία ανοίγει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

«Να ορίσουμε τον νέο μεσολαβητή 

Ο Ν.Τραμπ επιδεικνύει «σιωνιστική νοοτροπία»

Του Βασίλη Καπούλα

Από το κακό στο χειρότερο πάνε οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Μετά τις νέες τουρκικές «ρουκέτες» ο χρόνος για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή έχει στενέψει υπερβολικά.

Η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ μετά την ανακήρυξή της ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας την Πέμπτη. Πλέον η Τουρκία για ΗΠΑ-Ισραήλ έχει ενταχθεί ήδη στον άξονα του κακού.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είπε αυτό που έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και ημέρες:

«Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ»υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους είναι σε ευθεία γραμμή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Θα αγωνιστούμε για την αναγνώριση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας της Παλαιστίνης» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Θα γίνουν όλες οι προσπάθειες μέχρι οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν από την απόφασή τους για την Ιερουσαλήμ» πρόσθεσε.

Και το κεμαλικό CHP που αποτελεί την Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε από την κυβέρνηση να ανοίξει πρεσβεία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης. Ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε πως θα υποστηρίξουν την κίνηση αυτή χωρίς όρους.

Δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι απροστάτευτη, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς και τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας Γιούσεφ μπιν Αχμάντ αλ-Οθαϊμίν μετά το πέρας της χθεσινής έκτακτης Συνόδου Κορυφής του ΟΙΣ στην Ιστάνμπουλ.

«Με αυτήν την ιστορική σύνοδο δείξαμε για μια ακόμη φορά κυρίως στους λήπτες αποφάσεων και σε όλο τον κόσμο ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι απροστάτευτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

«Δεν μπορεί πια να γίνεται λόγος για μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη. Η διαδικασία αυτή έχει πια λήξει», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ως αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την εδώ στάση μας, σημείωσε και πρόσθεσε τα εξής:

«Ανακοινώσαμε τη θέση μας στο εν λόγω θέμα ως “η Ιερουσαλήμ είναι η κόκκινη γραμμή μας”. Η αμερικανική κυβέρνηση προέβη σε μια άνομη, παράλογη και ανήθικη ανακοίνωση για την Ιερουσαλήμ παρόλες τις αντιρρήσεις και τις προειδοποιήσεις μας. Από την πρώτη μέρα δηλώνουμε ότι η απόφαση αυτή είναι άκυρη ενώπιων της συνείδησης, του νόμου και της ιστορίας. Ως εκ τούτου η απόφαση αυτή που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία αξία για μας.»

«Η σύνοδος κορυφής του ΟΙΣ είναι ένα ιστορικό μήνυμα η οποία δείχνει τη σοβαρότητα του προκλητικού βήματος της αμερικανικής κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Ο Ερντογάν στην ομιλία του χαιρέτισε επίσης όλους τους Παλαιστίνιους, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους και νέους που αντιστέκονται στην τρομοκρατία του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε  τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδεικνύει «σιωνιστική νοοτροπία», μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

«Ο πραγματικός ιδιοκτήτης αυτών των εδαφών είναι η Παλαιστίνη.

Ο Τραμπ θέλει να είναι το Ισραήλ. Αυτό είναι αποτέλεσμα των ευαγγελικών αρχών του και μιας σιωνιστικής νοοτροπίας» κατήγγειλε ο Ερντογάν.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να έχουν τον ρόλο του μεσολαβητή στις προσπάθειες για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Από’ δω και στο εξής, αποκλείεται οι μεροληπτικές ΗΠΑ να διαδραματίζουν ρόλο μεσολαβητή ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, αυτή η περίοδος έχει παρέλθει» τόνισε ο Ερντογάν

«Πρέπει να συζητήσουμε ποιος θα αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή στο εξής. Αυτό πρέπει να συζητηθεί και στον ΟΗΕ»υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι ηγέτες περισσότερων από 50 μουσουλμανικών χωρών που συμμετείχαν σε σύνοδο κορυφής στην Κωνσταντινούπολη, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους. Πρόκειται για μια μαζική αντίδραση στην απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερή Πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Ανακηρύσσουμε την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης και καλούμε τις άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως κατεχόμενη πρωτεύουσά του», ανέφεραν οι μουσουλμάνοι ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη.

«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε σθεναρά την ανεύθυνη, παράνομη και μονομερή απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως δήθεν πρωτεύουσα του Ισραήλ. Θεωρούμε αυτή την απόφαση άκυρη και μη γενόμενη», προσθέτουν.

Εκτιμούν επίσης πως η απόφαση του Τραμπ καλλιεργεί τον «εξτρεμισμό και την τρομοκρατία».

Είναι «μια εσκεμμένη υπονόμευση όλων των προσπαθειών που αποσκοπούν στην επίτευξη ειρήνης, καλλιεργεί τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία και απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Αναφέρουν επίσης πως η Ουάσινγκτον, με την απόφασή της αυτή που αντιβαίνει στα διεθνή ψηφίσματα, «υπογράφει την αποχώρησή της από τον ρόλο της ως μεσολαβητή στην αναζήτηση μιας ειρηνικής διευθέτησης».

Η Ουάσινγκτον «ενθαρρύνει με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ, την κατοχική δύναμη, να συνεχίσει τον εποικισμό, το απαρτχάιντ και την εθνοκάθαρση στα παλαιστινιακά εδάφη που κατελήφθησαν το 1967», αναφέρεται ακόμη στο ανακοινωθέν.

 

https://national-pride.org/

Related Posts
0 Comments

No Comment.