Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

EGNOS-TO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ GPS

EGNOS-TO ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ GPS

Εικόνα

Νέο δωρεάν ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης EGNOS, πιο ακριβές από το αμερικανικό GPS.-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε το νέο σύστημα δορυφορικής πλοήγησης (satnav) EGNOS, το οποίο θα βοηθήσει τους πιλότους, τους οδηγούς, τους πεζοπόρους και τους τυφλούς, βελτιώνοντας περίπου στα δύο μέτρα, από δέκα που είναι σήμερα, την οριζόντια ακρίβεια του αμερικανικού στρατιωτικού συστήματος GPS, είναι δηλαδή πέντε φορές πιο ακριβές από το τελευταίο.

Το νέο δωρεάν σύστημα, που θα χρησιμοποιεί τρεις δορυφόρους, 34 – 40 επίγειους σταθμούς και τέσσερα κέντρα ελέγχου, θα βελτιώσει επίσης την κάθετη ακρίβεια του GPS, πράγμα σημαντικό για τις προσγειώσεις των αεροπλάνων. Η υπηρεσία “Ασφάλεια-για τη-Ζωή”, για την πλοήγηση των αεροσκαφών, θα είναι διαθέσιμη από το 2010, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Οι αγρότες επίσης θα ωφεληθούν από τη βελτιωμένη ακρίβεια, για να κάνουν ακριβέστερους αεροψεκασμούς, ενώ θα διευκολυνθεί η υλοποίηση άλλων εφαρμογών, όπως η αυτόματη χρέωση των οχημάτων στα διόδια των δρόμων, η χρέωση ασφαλίστρων στα αυτοκίνητα ανάλογα με την χρήση τους και η εφαρμογή νέων συσκευών καθοδήγησης των τυφλών.

Το EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Eurocontrol. Το νέο σύστημα προλειαίνει το έδαφος για το επερχόμενο πιο εξελιγμένο ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα 4 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει ανταγωνιστή του αμερικανικού GPS και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2013 ή 2014, μετά από πολλές καθυστερήσεις και διαμάχες των κρατών-μελών της ΕΕ για την χρηματοδότησή του.

Το EGNOS είναι διαθέσιμο σε οποιονδήποτε χρήστη διαθέτει ένα δέκτη συμβατό με GPS/SBAS και καλύπτει σχεδόν όλη την επικράτεια των 27 κρατών της ΕΕ, ενώ μπορεί μελλοντικά να επεκταθεί και σε γειτονικά κράτη (π.χ. στη Β. Αφρική). Η χρήση του συστήματος δεν απαιτεί κάποια εξουσιοδότηση.

spynews-gr.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.