Aπάντηση αντάξια υπουργού Εθνικής Άμυνας υποτελούς ή ημιαυτόνομου κράτους έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή αναφορικά με τις χιλιάδες παραβιάσεις των εναέριων συνόρων μας από τα τουρκικά μαχητικά κάθε χρόνο. Ιδού η απάντηση και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του: «Η στάση της Ελλάδας είναι καλόπιστη και σταθερό σημείο αναφοράς της πολιτικής μας αποτελεί η διεθνής νομιμότητα και η υπό το πρίσμα των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου θεώρηση ή διευθέτηση οποιουδήποτε προβλήματος.
Συνεπώς, η ειρηνική επίλυση διαφορών ή η αντιμετώπιση μονομερών αμφισβητήσεων, στην προαναφερθείσα βάση, ιδιαίτερα με γειτονικές χώρες, συνιστά πάγια τακτική και η ως άνω θέση με κανένα τρόπο δεν προβάλλει εικόνα «αδυναμίας» της χώρας προς τα έξω”.
Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι έχει εγκαταλείψει ακόμα και το δόγμα της «στρατηγικής ψυχραιμίας», το οποίο φαίνεται ότι εκνεύριζε την Άγκυρα και έτσι την «στρατηγική ψυχραιμία» τη διαδέχθηκε η «καλόπιστη στάση».
Ιστορικά θυμίζουμε την πολιτική της «αψόγου στάσεως» του Γιώργου Θεοτόκη ίδια ακριβώς, με τις ιστορικές αναλογίες φυσικά, με την πολιτική της “Καλόπιστης στάσης” του Ε.Βενιζέλου: Την 29/9/1908 μέσα σε γιορταστικό και εθνικό κλίμα ορκίστηκε πίστη στο σύνταγμα και τον Βασιλέα της Ελλάδος η Κρητική εθνοσυνέλευση, ο τότε πρωθυπουργός, όμως΄, ο Γ.Θεοτόκης υπό την πίεση της Αγγλίας και τον φόβο της Τουρκίας, έφτιαξε το δόγμα της «Άψογης στάσης», όπως σήμερα ο Βενιζέλος έφτιαξε το δόγμα της «καλόπιστης στάσης».
Τι ήταν αυτή η «Άψογη στάση» του Γ.Θεοτόκη; Η «άψογος στάση» προέβλεπε το δόγμα ότι η Ελλάς δεν αποδέχεται την ένωση της Κρήτης χωρίς την σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας και των Δυνάμεων! Φοβούμενος την οργή της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι η Κρητική Επανάσταση είχε γίνει με αυτό το κυρίαρχο αίτημα!
Βέβαια αυτή η “άψογος στάσης” ήταν από τις βασικές αιτίες της επανάστασης που ακολούθησε στο Γουδί το 1909. Να ελπίζουμε σε κάτι ανάλογο;
Πάντως για να μην αδικήσουμε τελείως τον Γ.Θεοτόκη, πέρα από την “Αψογη Στάση” απόρροια και των τραυματικών εμπειρειών του ατυχούς πολέμου του 1897, σε αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η στρατιωτική προετοιμασία της χώρας, κάτι που επιτέλεσε είτε ως πρωθυπουργός, είτε ως υπουργός Ναυτικών. Ας πούμε ότι κατά την εποποιία του 1912-13, η στρατιωτική επάρκεια της χώρας οφειλόταν και στην πολιτική εξοπλισμών του Γ.Θεοτόκη.
Εδώ, δεν έχει καμία σχέση με τον νυν υπουργό Εθνικής Άμυνας…
Όσο για τους αριθμούς τους οποίους έχουμε επιδείξει «καλόπιστη στάση» είναι αυτοί που έχει ήδη δημοσιεύσει το defencenet.gr, τώρα έρχεται και ο υπουργός Εθνικής Άμνας να τους επιβεβαιώσει: Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας τα ακριβή στοιχεία για το 2010 είναι: 3030 αεροσκάφη, 20 υπερπτήσεις, 13 εμπλοκές, 1239 παραβιάσεις Ε.Ε.Χ. και 367 οπλισμένοι σχηματισμοί, ενώ για το 2009 οι εμπλοκές ανήλθαν στις 237.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr