Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Davutoglu και Κουρδικό πρόβλημα

Του Αϊκούτ Καδήρ

Εικόνα

Η βελτίωση των σχέσεων με την Κουρδική Διοίκηση δεν αναζωπυρώνει το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία. Αντιθέτως, απομονώνει το ΡΚΚ και καθιστά προβληματική την συνέχιση της παρουσίας του στο βόρειο Ιράκ. Επίσης ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής επιχειρηματικής δραστηριότητος στην περιοχή και ενισχύει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής οικονομικής δυνάμεως και κόμβου μεταφοράς ενέργειας. Τέλος επιτρέπει την αύξηση της τουρκικής διπλωματικής επιρροής στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά το 2003.

O Αχμέτ Νταβούτογλου βρίσκεται στην ηγεσία της Τουρκικής διπλωματίας από τότε που το σημερινό κυβερνών κόμμα AKP ανέλαβε την εξουσία στην Τουρκία. Στην αρχή ήταν προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και γεωστρατικής – πολιτικής και σήμερα είναι Υπουργός Εξωτερικών και κατά πολλούς ο Kissinger της Τουρκίας.

Παρόλο που στα πλαίσια της δημοκρατικής στροφής και παραχώρησης νέων δικαιωμάτων προς τους Κούρδους πολίτες της Τουρκίας υπεύθυνος είναι ο Υπουργός Εσωτερικών Besir Atalay της Τουρκίας, και ο Davutoglu έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο σε αυτό το έργο. Ο ρόλος του είναι να δημιουργήσει το κράτος του Κουρδιστάν σε μια περιοχή γεμάτη με κράτη που μισούν τους Κούρδους.

Ο Davutoglu αναφέρεται στο Κουρδικό πρόβλημα στο βιβλίο του με θέμα ‘Στρατηγικό Βάθος – Stratejik Derinlik’ στο κεφάλαιο με τίτλο ‘Παγκόσμιες και περιφερειακές ισορροπίες δυνάμεων και Κουρδικό πρόβλημα’. Κατά τον Davutoglu μέρος του Ιράκ πρέπει να γίνει Τουρκικό έδαφος. Στο βιβλίο του κάνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό:

* Το Βόρειο Ιράκ θα ενωθεί με την Τουρκία..
Αφού ο ίδιος αναλύει την γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση και σημασία του Βορείου Ιράκ προβαίνει σε αυτήν την ιστορική αναφορά – θέση για την περιοχή:

* Το Βόρειο Ιράκ αποτελείται μόνο από στερεά και αποτελεί ένα σημαντικό δρόμο προς την Μ. ανατολή από στερεά. Για να αποκτήσει περισσότερη σημασία η περιοχή πρέπει να ενωθεί με μια χώρα που έχει πρόσβαση σε θάλασσα όπως είναι η Τουρκία. (σελ. 438) Με λίγα λόγια ο κ. Davutoglu οραματίζεται κάτι που το θέλουν και οι Αμερικανοί, αλλά οι Τούρκοι στρατηγοί δεν το αποδέχονται. Οραματίζεται ένα Κουρδιστάν από την προστασία και επίβλεψη της Τουρκίας και προσθέτει:

* Για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν δεν αρκούν ούτε οι εγγυήσεις και υποστηρίξεις των παγκόσμιων δυνάμεων. (σελ 438) Με λίγα λόγια δηλαδή αναφέρει πως ακόμα και η υποστήριξη εκ μέρους των Αμερικανών προς τους Κούρδους δεν μπορεί να τους οδηγήσει στην δημιουργία του αυτόνομου Κουρδιστάν. Ακόμα προσθέτει:

Και οι περιφερειακές ή παγκόσμιες δυνάμεις που το γνωρίζουν αυτό προσπαθούν να περιλαμβάνουν τον παράμετρο αυτό στις σχέσεις τους με την Τουρκία. (σελ. 438) Δηλαδή σύμφωνα με τον Davutoglu οι ΗΠΑ στις σχέσεις τους με την Τουρκία το γνωρίζουν αυτόν τον παράμετρο και κινούνται σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτού του παραμέτρου.

*Οπωσδήποτε θα διαλυθεί το Ιράκ*

Ο σημερινός Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πριν ακόμη και από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ έγραψε ότι το Ιράκ πρέπει να διαλυθεί :

* Δεν είναι δυνατόν να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ διεθνούς δικαίου και της de facto κατάστασης στην περιοχή εφόσον εν λυθούν – οριστικοποιηθούν σήμερα τα προβλήματα της Παλαιστίνης και του Ιράκ (σελ. 442)

* Οριστικοποίηση των ορίων της εθνικής και εδαφικής κυριαρχίας του Ιράκ και απόφαση σχετικά με την κυριαρχία (ανεξαρτησία) ή διάλυση του Ιράκ (σελ. 442).

Ας σημειώσουμε για δεύτερη φορά ότι η γνώμη του περί της διαλύσεως του Ιράκ ήταν διατυπωμένη στο βιβλίο του κ. Davutoglu ακόμα και πριν από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ. Το 2001 που κυκλοφόρησε το βιβλίο του για πρώτη φορά, δεν είχαν γίνει ούτε οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ούτε η εισβολή των ΗΠΑ σε Ιράκ.

Την στιγμή που οι περισσότεροι πολιτικοί και στρατηγοί θέλουν την διατήρηση της εθνικής και εδαφικής κυριαρχίας και ενότητας του Ιράκ, αντιθέτως ο κ. Davutoglu θέλει ένα διαλυμένο Ιράκ.

*Τα σχέδια των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή

Ο κ. Davutoglu που σε κάθε ευκαιρία χειροκροτεί τους Αμερικανούς για την δύναμη τους στον σημερινό μονο-πολικό κόσμο, δεν παραλείπει να αναφερθεί στα σχέδια των ΗΠΑ στην Μ. Ανατολή και αναφέρει τα εξής:

* Είναι ξεκάθαρα τα συμφέρονται και τα σχέδια των ΗΠΑ σε ένα Ιράκ που καθημερινά βιώνει έναν εσωτερικό πόλεμο ανάμεσα σε διάφορες θρησκευτικές ομάδες και οδεύει προς διάλυση: διάλυση των μεγάλων κρατών και ομάδων σε μικρότερες και διαχείριση των λαών και των κρατών αυτών με αυτόν τον τρόπο. (σελ. 443)

Ο Davutoglu τα έγραψε αυτά στο βιβλίο του το 2001, δηλαδή πριν οι Αμερικανοί εισβάλλουν στην Μ. Ανατολή και Μ. Ασία. Άραγε μήπως ο κύριος Davutoglu γνωρίζει τα υπόλοιπα κράτη που πρώτα από όλα θα διαλυθούν και ύστερα θα γίνουν κρατίδια μικρά υπό την Νέο-Οθωμανική / Αμερικανική κυριαρχία;

*Ο ρόλος της Τουρκίας

Προς το τέλος του βιβλίου του ο κ. Davutoglu προσπαθεί να επαναδιατυπώσει τις θέσεις του με διαφορετικά επιχειρήματα:

* Οι Κούρδοι που σήμερα αισθάνονται αδικημένοι και ανασφαλείς λόγω της εκμετάλλευσης τους και από τις περιφερειακές δυνάμεις αλλά και από τις παγκόσμιες δυνάμεις θα αισθανθούν την ανάγκη να ενωθούν με έναν από τις τοπικές περιφερειακές δυνάμεις. Μακροπρόθεσμα θα ενωθούν με μια περιφερειακή δύναμη που θα επιλέξουν οι ίδιοι και όχι οι παγκόσμιες δυνάμεις. (Σελ. 448-449)

Δηλαδή σύμφωνα με τον Davutoglu οι Κούρδοι θα ενωθούν με μια από αυτές τις 4 χώρες (Τουρκία – Συρία – Ιράκ – Ιράν ) και το κριτήριο της ένωσης θα είναι τα δικαιώματα που θα τους προσφέρουν τα κράτη αυτά και η ειρήνη – ασφάλεια που θα έχουν στο νέο τους μόνιμο πλέον τόπο. Βεβαίως όταν γίνει αυτό οι υπόλοιπες 3 χώρες θα είναι διαλυμένες ή υπό Νέο-Οθωμανική (Νέο-Αμερικανική ) κυριαρχία.

Επίσης ο ίδιος αναφέρει πως η Τουρκία σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη που έχουν Κουρδικούς πληθυσμούς έχει περισσότερα πλεονεκτήματα εάν αποφασίσει να τους ενσωματώσει μόνιμα στην Τουρκία. (σελ. 449) Οι Νεο-Οθωμανοί της Τουρκίας (Ερντογάν-Γκιουλ-Νταβούτογλου), βασίζονται στο Ισλάμ, και με βάση αυτή τη λογική, οι Κούρδοι από πρόβλημα γίνονται πλεονέκτημα για την Τουρκία. Και ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα. Η Τουρκία έχει ήδη αναγνωρίσει την διαφορετική ταυτότητα των Κούρδων, και τώρα κάνει ΚΑΙ τους Κούρδους του Ιράκ, δορυφόρο της Τουρκίας.

Ας μην ξεχνάμε και την Θεωρία domino των Αμερικανών που αναφέρει πως εφόσον γίνει κάτι κακό, θα συνεχίζει να γίνεται (εφόσον επιβληθεί κάπου ο Κουμμουνισμός θα φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ), εφόσον δηλαδή διαλυθεί το Ιράκ και οι Κούρδοι ενσωματωθούν μόνιμα πλέον στην Τουρκία, αυτό δεν θα μείνει μόνο εκεί και θα συνεχισθεί.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν όχι μόνο δεν γίνεται Ανεξάρτητο, αλλά γίνεται δορυφόρος απευθείας της Τουρκίας! Οι Κούρδοι πρέπει να αντιληφθούν ότι συνεργασία με την Δύση, σημαίνει ότι ΠΟΤΕ δεν θα γίνει ανεξάρτητο Κουρδιστάν, και σημαίνει ότι το Κουρδιστάν (ολόκληρο!) θα ανήκει στην επιρροή της Τουρκίας! Κανένας στην Δύση, και κανένας στο Ισλάμ, δεν θέλει Ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Το βιβλίο του φέρνει στην επικαιρότητα ξανά τις συζητήσεις για το αν η δημοκρατική στροφή και η στροφή της Τουρκίας προς τους Κούρδους είναι ένα εγχώριο ή ένα ξένο σχέδιο.

Θα πρότεινα σε όλους να αγοράσουν το βιβλίο του κ. Davutoglu με τίτλο ‘Στρατηγικό Βάθος’ και να διαβάσουν τις απόψεις του για να καταλάβουν τον ρόλο του νέου Kissinger και τους κινδύνους όχι μόνο για την Μ. Ανατολή αλλά μακροπρόθεσμα και για την Ελλάδα.

*Οι αναφορές στις σελίδες του βιβλίου με τίτλο ‘Στρατηγικό Βάθος’ αφορούν το πρωτότυπο βιβλίο του και όχι αυτό που είναι μεταφρασμένο στα Ελληνικά.

Related Posts
0 Comments

No Comment.