Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

«Οι BRICS εγκαταλείπουν το ευρώ»

 

Σε δημοσίευση του ιστοτόπου euractiv με τίτλο «Οι αναδυόμενες οικονομίες εγκαταλείπουν το ευρώ και δημιουργούν τράπεζα», αναφέρεται ότι σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, το 2012 οι κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) πούλησαν συνολικά 45 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε μείωση των συναλλαγματικών τους αποθεμάτων στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα κατά 8%.

Μετά τις πωλήσεις το ευρώ αντιπροσωπεύει μόλις το 24% των συναλλαγματικών αποθεμάτων των χωρών αυτών, που είναι γνωστές ως BRICS. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2002, όταν κυκλοφόρησε το ευρώ.

Οι ηγέτες των χωρών BRICS συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε οικονομική σύνοδο στη Νότια Αφρική, από τις 26 έως τις 28 Μαρτίου, και όπως μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ το κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η δημιουργία μιας δικής τους εκδοχής της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η κίνηση φέρεται να συνδέεται με την αυξανόμενη απογοήτευση που αισθάνονται οι αναδυόμενες οικονομίες σχετικά με τους χειρισμούς των παγκόσμιων οικονομικών οργάνων.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι από μία χαλαρή πολιτική ένωση που υπήρξαν κάποτε, σήμερα οι χώρες BRICS αποτελούν σοβαρό οικονομικό συντελεστή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.