Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

«Αντισταθείτε, αντισταθείτε σε αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα

…αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε…”
 

 

Επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύτηκε ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος, με την ομιλία του, έστειλε μηνύματα στη νέα γενιά να αμβισβητήσουν τα πάντα και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο, με πράξεις.

«Αντισταθείτε, αντισταθείτε σε αυτόν που σας λέει να κάνετε μικρά όνειρα, αντισταθείτε στα όνειρα των γονιών σας για μια θεσούλα, αντισταθείτε στη μιζέρια της καθημερινότητας, αντισταθείτε σε ό,τι πλήττει την αισθητική σας, μην υποκλινόσαστε σε ό,τι δεν σας αρέσει, αντισταθείτε -όχι απαραίτητα στην πολιτική, αλλά στην καθημερινότητα- αυτή είναι περισσότερο πολιτική, αντισταθείτε στους καθηγητές σας, αντισταθείτε και δράστε…”

 

Θα μπορούσε να είναι μια παράφραση του ομότιτλου ποιήματος του Μιχάλη Κατσαρού, ήταν όμως το απαύγασμα της ομιλίας – αντιφώνησης του επίτιμου διδάκτορα του τμήματος Κινηματογράφου της σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά – το έργο του οποίου -σύμφωνα με το ψήφισμα του τμήματος “εκπροσωπεί τη δημιουργική Ελλάδα παγκόσμια και προβάλλει το φως της παγκόσμια”.

“Είμαι άνθρωπος των εικόνων, δεν είμαι καλός στο λόγο” τόλμησε να πει στην αντιφώνηση του ο τιμώμενος και μετέτρεψε την τυπική τελετή αναγόρευσης σε συζήτηση.
 
Ζήτησε ερωτήσεις από τους νέους του ακροατηρίου, τους “παρηγόρησε” πως… “η καινούργια ανθρωπότητα γεννιέται μετά από μεγάλες κρίσεις”, τους ζήτησε να αρνηθούν τον εύκολο πλουτισμό, τους ζήτησε να πιστέψουν την ουτοπία. “Κι εγώ άρχισα με μικρά όνειρα αλλά με ξεπέρασαν”, είπε. Και επέμεινε πως… “η δουλειά κι όχι η δουλεία είναι το 100% του μυστικού για την επιτυχία. Το 10% ίσως είναι το ταλέντο”, συμπλήρωσε.
 

Η αποψινή τελετή στην αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ήταν απόλυτα διαφορετική απ’ οποιαδήποτε. Σε ότι τουλάχιστον αφορούσε το τελετουργικό. Διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες και μετατράπηκε – στο δεύτερο μέρος της που αφορούσε τον τιμώμενο- σε μια ανοιχτή, ειλικρινή συζήτηση-μάθημα για τους παριστάμενους -λιγοστούς φοιτητές και περισσότερους σινεφίλ.

Στο πρώτο μέρος της τελετής ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του τμήματος κινηματογράφου, Γιάννης Παντής προσφώνησαν τον κ. Γαβρά, η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος κινηματογράφου Δέσποινα Μουζάκη εκφώνησε τον έπαινο αναφερόμενη στο φιλμογραφικό βιογραφικό του Κώστα Γαβρά και ο ίδιος, αφού ενδύθηκε την πανεπιστημιακή τήβεννο, ευχαρίστησε τους “αγράμματους” όπως είπε, γονείς του από τα ορεινά της Αρκαδίας για την προτροπή τους “να μάθετε γράμματα”…

Κι ύστερα, καθισμένος, αρνούμενος να τηρήσει το επίσημο πρωτόκολλο συζήτησε σα νάταν σε ένα καφενείο της Αρκαδίας, εκεί απ όπου ξεκίνησε 80 χρόνια παρά… 15 μέρες πριν (γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου του 1933)…
 
Το τριήμερο του Κώστα Γαβρά στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνεται αύριο στις 11 το πρωί με το masterclass που θα παραδώσει στους φοιτητές του τμήματος κινηματογράφου για θέματα που αφορούν στην τρόπο δουλειάς, την προσωπική του μεθοδολογία και την κινηματογραφική του γλώσσα.
 

 

 Εστάλη από τον κύριο Δημοσθένη Κ.

 

Πηγή

Related Posts
0 Comments

No Comment.