Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Aρχίσαν τα όργανα:Δέσμευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου εξετάζουν οι δανειστές

 

 

Δέσμευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας, εξετάζουν οι δανειστές.

Όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, οι ιδιωτικοποιήσεις πιθανόν να καταστήσουν το χρέος της Κύπρου βιώσιμο, ωστόσο, η τράπεζα δεν αποκλείει την ανάγκη για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μηχανισμό στήριξης και την ανάγκη πιο ξεκάθαρης δέσμευσης των εσόδων από φυσικό αέριο.

Σε ανάλυσή της με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου, η Deutsche Bank τονίζει  οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του κυπριακού τραπεζικού κλάδου, εκτιμώνται στα 10 δισ. ευρώ και υποχρεώνουν την Κύπρο να αναζητήσει μια διάσωση η οποία μπορεί να ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ.

Στην έκθεσή της η  DB σημειώνει μάλιστα ότι υπάρχουν πολιτικά εμπόδια από την πλευρά των πιστωτών, με διφορούμενη στάση μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

«Η Κύπρος γίνεται επίσης ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα για το γερμανικό κοινοβούλιο», επισημαίνει η Deutsche Bank. Εκτιμά δε ότι καθώς οι κυπριακές εκλογές θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο, είναι απίθανο να υπάρξει μια συμφωνία πριν από αυτές. οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν μια νίκη για τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Νίκου Αναστασιάδη.

Η Deutshe Bank εκτιμά ότι πιθανότατα θα συμφωνηθεί μια λύση που να περιλαμβάνει αυστηρότερες δεσμεύσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και ότι θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και κάποιοι όροι όπως μεγαλύτερη δέσμευση των μελλοντικών εσόδων από το αέριο από την πλευρά της Κύπρου και άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM, στην περίπτωση που το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο από ό,τι αναμένεται.

www.protothema.gr

Related Posts
0 Comments

No Comment.