Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

 

 


Η συλλογή πληροφορίων για το αντάρτικο στον Πόντο είναι δύσκολη διότι στην προσπάθεια αυτή δεν εμπλέκονται πολλές χωρες όπως στο Κουρδικό θέμα και δεν διακυβεύονται συμφέροντα για την διεθνή κοινότητα , όπως τα πετρέλαια του Κουρδιστάν. Ετσι το αντάρτικο του Πόντου μένει στην αφάνεια αλλά απασχολεί πολύ τις Τουρκικές αρχές .

Στον Πόντο έχει εμφανιστεί   «Αντάρτικο Σώμα» από Τούρκους υπηκόους που μιλούν όλοι Ποντιακά. Αρχηγός τους είναι μια 28χρονή κοπέλα και   αυτή ομάδα δεν έχει σχέση με  κουρδικές και  ακροαριστερές οργανώσεις.
Θυμίζει το «Ποντιακό Αντάρτικο» του 1920, όταν πάνω από 25.000 Πόντιοι συμπατριώτες μας, απομεινάρια της πάλαι ποτέ «Αυτοκρατορίας των Κομνηνών», έλαβαν τα όπλα και κήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Για τουλάχιστον 5 χρόνια (1925) Τούρκος δεν πάτησε στον «Ανεξάρτητο Πόντο». 


Οι Τουρκικές αρχές ασφαλείας συχνά αναγκάζονται να μεταθέσουν τους επικεφαλείς αξιωματικούς από το Ντιγιαρμπακίρ, Βάν κλπ., στον Πόντο. Οι έμπειροι Τούρκοι αξιωματούχοι με πολυετή πείρα απέναντι σους Κούρδους αντάρτες , επιβάλλουν σε πολλά ορεινά χωριά, κυρίως της επαρχίας Ορντού, αποκλεισμό. Οι κάτοικοι αγοράζουν τα προϊόντα τους με δελτία , για να μην δίνονται εφόδια στους Πόντιους αντάρτες.
Η αντάρτικη ομάδα,έχει  καταφέρει σοβαρά χτυπήματα, σε πολλούς σταθμούς Διοίκησης της Στρατοχωροφυλακής, ενώ έχει  απαγάγει και έναν τοπικό Δήμαρχο. 

Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση. Πληροφορίες φέρουν ότι η ομάδα παραμένει σε δράση παρά τις Τουρκικές προσπάθειες και κάνει την εμφάνισή της συχνά στην περιοχή. Χιλιάδες Πόντιοι της Τουρκίας, παραμένουν τις νύχτες συντονισμένοι στους Ποντιακούς Ραδιοσταθμούς που εκπέμπουν από την Γεωργία και την Αρμενία. Συνολικά 114 σύλλογοι Ποντίων έχουν ιδρυθεί στην περιοχή αλλά και στην Κων/πόλη. Οι κάτοικοι άρχισαν να καταλαβαίνουν ότι μιλούν την ίδια γλώσσα με άλλους στις γειτονικές χώρες που δεν είναι Τούρκοι.

  Το Ελληνικό Υπ. Εξωτερικών έιχε ζητήσει  την ίδρυση Ελληνικού Προξενείου στην Τραπεζούντα. Το αίτημα φυσικά απορρίφθηκε. Είχε προηγηθεί η απέλαση του Ε.Χ. τον Δεκέμβριο του 1997, από το Ελληνικό Προξενείο της Κων/πόλης. Ο Έλληνας Αξιωματικός υπηρετούσε με διπλωματική κάλυψη στο Ελληνικό Προξενείο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο Σταθμάρχης στην Κων/πόλη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Οι Τούρκοι μη μπορώντας να ελέγξουν την δράση του Έλληνα κατάσκοπου, σκηνοθέτησαν μια υπόθεση κατασκοπείας και τον απέλασαν. Ακολούθησε απέλαση υψηλόβαθμου στελέχους της Τουρκικής ΜΙΤ από το Προξενεία της Τουρκία στην Θεσ/νίκη.Στην Σμύρνη και την Άγκυρα, υπηρετούν Έλληνες κατάσκοποι, με αμείωτη δράση. Στις 29 Ιουνίου 1998, σύσσωμος ο Τουρκικός τύπος, αναφέρει μια πολύ σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας. Συνελήφθη ο Τούρκος Αξιωματικός της Αεροπορίας Μεχμέτ Μπαρούτ, για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Ενοχοποιούνται άλλοι 5 Τούρκοι αξιωματικοί. Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι καταιγιστικές. Στις 3 Ιουλίου 1998, η εφημερίδα Μιλιέτ, αναφέρει ως εγκέφαλο του δικτύου κατασκοπείας τον Έλληνα Αξιωματικό με το όνομα «Καλέρας». Πρόκειται για τον γνωστό Ταγματάρχη Σάββα Καλεντερίδη.
Συλλαμβάνεται και άλλος Τούρκος Αξιωματικός. Ο Σμηναγός Αλίμ Ασλάν ομολογεί τι έδωσε όλα τα σχέδια ειδικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίων της Ελλάδας, αλλά και όλες τις μυστικές συχνότητες επικοινωνίας του Τούρκου Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγού Καρανταγί.

Αλλη ένοπλη ομάδα με αξιόλογη δράση είναι η ΤΙΚΚΟ.
Η ΤΙΚΚΟ (  Απελευθερωτικός Στρατός των  ΤουρκωνΑγροτών και Εργατών) δραστηριοποιείται από τα μέσα της δεκατίας του 1970 στην επαρχία TUNCELI .Είναι οργάνωση ανταρτών με Μαρξιστική ιδεολογία .  Οι στόχοι της ήταν  αξιωματούχοι του στρατού και της αστυνομίας και κοινοτάρχες των κοινοτήτων και χωριών. Απο τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η δράση της μειώθηκε λόγω εσωτερικών διαφωνιών και τον  θάνατο ηγετικών στελεχών της σε συγκρούσεις με τον Τουρκικό στρατό. Η ΤΙΚΚΟ συνεργάζεται στενά με το κουρδικό PKK και διατηρούσαν την δεκαετία του 1980 απο κοινού στρατόπεδα εκπαίδευσης στην κοιλάδα ΜΠΕΚΑΑ στον ΛΙΒΑΝΟ. Ωστόσο σε δογματικό επίπεδο οι ιδεολογικές πλατφορμες τους διαφέρουν . Η δε TIKKO πρεσβεύει ένοπλο ταξικό αγώνα το δε PKK καίτοι Μαρξιστικό  ως κύριο στόχο έχει τον σχηματισμό κράτους .Σύμφωνα με πηροφορίες του ειδησιογραφικού πρακτορείου Reuters το 1998 μετά απο διμερή συμφωνία που υπογράφηκε στο TUNCELI  μεταξύ ΤΙΚΚΟ και  PKK , εξαπέλυσαν απο κοινού επιχειρήσεις ,κυρίως ενέδρες , στην ίδια περιοχή. Σύμφωνα με τις Τουρκικές αρχές η δύναμη της ΤΙΚΚΟ δεν ξεπερνά τους 100 άνδρες και γυναίκες.Η επαρχία TUNCELI βρίσκεται σε υψόμετρο 1200 μέτρων στον Νότο του Ελληνικού Πόντου , κοντά στην AMASIA . Δεν έχει σχέση με το Κουρδιστάν και το θέατρο επιχειρήσεων της είναι αποκλειστικά ο Πόντος.Παρόλο που αποκαλείται Απελευθερωτικός Στρατός των  ΤουρκωνΑγροτών και Εργατών είναι φανερό ότι αποτελεί  ένοπλο τμήμα του αποσχιστικού κινήματος του Πόντου.

Bίντεο με την δράση της ΤΙΚΚΟ μπορεί να δείτε στο http://www.youtube.com/watch?v=zBA-EV1pmaE . 
 Η δράση των ένοπλων οργανώσεων στον Πόντο  προφανώς είναι πιο περιορισμένη απο αυτή του PKK διότι σε αντίθεση με τους Κούρδους η οι  αντάρτες του Πόντου δεν μπορούν να διασχίσουν  σύνορα μετά τα χτυπήματα για να κρυφτούν σε άλλη χώρα όπως οι Κούρδοι που μπορούνε να καταφύγουν σε Συρία-Ιρακ-Ιραν. Επίσης η δεξαμενή μαχητών είναι περιορισμένη εφόσον οι Βόρειες επαρχίες της Τουρκίας είναι σαφώς πιο αστικοποιημένες -στο μέτρο του δυνατού παντα- και η  παρουσία των Τουρκικών αρχών πιο έντονη. Η δράση των ανταρτών  του Πόντου δεν έχει καμμία υποστήριξη απο την διεθνή κοινότητα, απο την φανερή και μυστική διπλωματία.

 

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ορισμένες επιθέσεις που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στον Πόντο από διάφορες ομάδες : 

Το καλοκαίρι του 1998 μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει την περιοχή της Τοκάτης. Βόμβες χτυπούν μονάδες στρατοχωροφυλακής, αποθήκες οπλισμού , δημαρχεία και την νομαρχία της περιοχής.Τον Ιούλιο του ‘98 σκοτώνεται ο κοινοτάρχης του χωριού Τσακιρσέ. Ο κοινοτάρχης συνεργαζόταν με την τουρκική κυβέρνηση ενάντια στους αντάρτες. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ομάδα ΤΙΚΚΟ.


Τον Αύγουστο του 98 ο τουρκικός στρατός κτυπά αντάρτες του ΡΚΚ και του DHKP-C. Απολογισμός 2 στρατιώτες νεκροί.


Τον Απρίλιο του ‘99 δολοφονούνται ο νομάρχης της Τοκατης και ο οδηγός του. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ΤΙΚΚΟ.Τον Σεπτέμβριο του ‘99 οι αντάρτες αναλαμβάνουν επιθέσεις στις περιοχές Νικσάρ και Ερμπάα της Τοκάτης.


Τον Οκτώβριο του 2001 στη περιοχή Τουρχάλ (στην Τοκάτη ) αντάρτες χτυπούν την τουρκική χωροφυλακή (jandarma). Ένας Τούρκος νεκρός και ένας τραυματίας. Στις 12-5-02 ένα ειδικό τμήμα ανταρτών εισβάλει στην περιοχή Γιαγλίντερε της Κερασούντας και απαγάγει τον δήμαρχο , τον αρχηγό της ένοπλης δασοφυλακής , τον οδηγό του δημάρχου και τον πρόεδρο της τοπικής οργάνωσης του κόμματος του Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ένας σωματοφύλακας νεκρός.


Μια ημέρα μετά αντάρτες της ΤΙΚΚΟ χτυπούν μια ομάδα της στρατοχωροφυλακής προκαλώντας 3 νεκρούς και 2 τραυματίες. Στις 28-5-02 στην Κερασούντα αντάρτες ανοίγουν πυρ σε τμήμα της στρατοχωροφυλακής. Ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις. Ο τουρκικός στρατός δηλώνει πως οι αντάρτες υποστηρίζονται από τον ντόπιο πληθυσμό.

Στην πόλη TUNCELI ΤΗΝ 24 Σεπ 2012 ισχυρή έκρηξη κατστρέφει ολοσχερώς στρατιωτικό αυτοκίνητο που κινούταν σε δρόμο της πόλης με δεκάδες νεκρούς. 

Τον Απρίλιο του 2011 αντάρτες πυροβολούν εναντίον της αυτοκινητοπομπής του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ.Ερντογάν . Δείτε το παρακάτω βίντεο. 
 http://www.youtube.com/watch?v=uCC0pnSkLWk&feature=player_embedded

Το αντάρτικο του Πόντου σήμερα αποτελεί πραγματικότητα και αποσταθεροπιητκό παράγοντα  της Τουρκίας , αλλή μια φυγόκεντρο τάση η οποία στο μέλλον θα απασχολήσει ακόμα πιο εντονα την Τουρκία .

Greek Spirit

 

Πηγή

Related Posts
0 Comments

No Comment.