Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Αναλυτής βλέπει σύντοµα ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν

Τον πρώτο πυρηνικό σταθµό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν ετοιµάζεται να τροφοδοτήσει µε καύσιµο η Ρωσία το Σάββατο. Αν έχει πάντως δίκιο ο Τζέφρι Γκόλντµπεργκ του «Αtlantic Μonthly», εντός µηνών πιθανότατα να δεχθεί και αυτός, όπως και όλες οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αιφνίδιο ισραηλινό βοµβαρδισµό.

Ο ανταποκριτής του αµερικανικού περιοδικού µίλησε µε δεκάδες αµερικανούς, ισραηλινούς και άραβες αξιωµατούχους και κατέληξε στο συµπέρασµα πως αν το Ιράν συνεχίσει στον δρόµο της πυρηνικής απείθειας και η Ουάσιγκτον δεν καταφέρει να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση ότι είναι έτοιµη να σταµατήσει την Τεχεράνη διά της βίας, εφόσον χρειαστεί, τότε µέσα στον επόµενο χρόνο το Ισραήλ µπορεί να επιτεθεί στο Ιράν – ο Γκόλντµπεργκ κρίνει πως οι πιθανότητες έχουν ξεπεράσει το 50%. Πιθανώς µάλιστα να το κάνει χωρίς καν να ζητήσει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ, ώστε να µην τους δώσει χρόνο να την αποτρέψουν.

«… µια µέρα, την επόµενη άνοιξη», πιθανολογεί ο Γκόλντµπεργκ, «ο ισραηλινός σύµβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο ισραηλινός υπουργός Αµυνας θα τηλεφωνήσουν ταυτόχρονα στους οµολόγους τους στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, προκειµένου να τους ενηµερώσουν πως ο πρωθυπουργός τους, ο Μπενιαµίν Νετανιάχου, µόλις έδωσε εντολή να απογειωθούν περίπου 100 F-15Εs, F-16Ιs, F16-Cs και άλλα αεροσκάφη των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάµεων µε κατεύθυνση ανατολικά προς το Ιράν – ίσως µέσω Σαουδικής Αραβίας, ίσως διασχίζοντας τα σύνορα µεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ίσως ακόµα απευθείας µέσω του εναέριου χώρου του Ιράκ, αν και αυτός είναι γεµάτος αµερικανικά αεροσκάφη».

Σύµφωνα πάντα µε το «Αtlantic Μontly», ο Νετανιάχου δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει πως µια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τους «πληρεξούσιους» του Ιράν (βλ. Χεζµπολάχ και Χαµάς), θα ενδυναµώσει τη διεθνή τροµοκρατία, θα προκαλέσει πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις Ισραήλ – ΗΠΑ, ίσως ακόµα και να πυροδοτήσει ολόπλευρο περιφερειακό πόλεµο µε αντίκτυπο, οικονοµικό και άλλο, σε ολόκληρο τον κόσµο. Ενδεχοµένως όµως να το διακινδυνεύσει, αν πειστεί ότι το πυρηνικό Ιράν «αποτελεί µια απειλή ανάλογη του Ολοκαυτώµατος». Κι ας δηλώνουν οι αµερικανοί ειδικοί ότι µια ισραηλινή επίθεση απλώς θα καθυστερούσε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα. Αδιέξοδο

 

Πέραν των σεναρίων, πάντως, και η πραγµατικότητα δείχνει πως η Δύση έχει φτάσει σε ένα είδος αδιεξόδου έναντι του Ιράν. Οπως επισηµαίνουν οι «Τimes», η εικόνα της διεθνούς συναίνεσης, την οποία έδωσε ο τέταρτος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον περασµένο Ιούνιο µε τη σύµφωνη γνώµη της Ρωσίας και της Κίνας, έχει πια διαρραγεί. Αγνοώντας τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, η Ρωσία ετοιµάζεται να κάνει το Σάββατο το πρώτο βήµα προς την ενεργοποίηση του πυρηνικού σταθµού στο Μπουσέρ, του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο η ίδια ανέλαβε να κατασκευάσει το 1995 µετακινώντας στον θάλαµο του αντιδραστήρα τόνους ουρανίου χαµηλού εµπλουτισµού. Η διαδικασία ενεργοποίησης του αντιδραστήρα είναι χρονοβόρα: η µετακίνηση των ράβδων καυσίµου είναι µόνο το πρώτο στάδιο. Ακολούθως πρέπει να φορτωθούν στον πυρήνα του αντιδραστήρα και να έρθουν αρκετά κοντά ώστε να αρχίσει η πυρηνική αντίδραση – µαζί µε τα τελικά τεστ και τις δοκιµές υπολογίζεται πως το εργοστάσιο θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε τρεις µε τέσσερις µήνες.

 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4589353

Related Posts
0 Comments

No Comment.