Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ!ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΟΛΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΘΑ ΒΑΠΤΙΣΤΟΥΝ “ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ”!

Το Προεδρικό Διάταγμα για την αλλαγή της διαδικασίας χορήγησης ασύλου υπέγραψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Με το Π.Δ., που θα είναι μεταβατικό, μειώνονται τα γραφεία εξέτασης των αιτημάτων από 52 σε 13, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιτροπών με τη συμμετοχή κι ενός εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το Προεδρικό Διάταγμα θα είναι σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μεταβατικό καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η σύσταση μιας νέας Υπηρεσίας Ασύλου, ανεξάρτητης από την Ελληνική Αστυνομία.

Μέχρι τότε, διατηρείται η αποκέντρωση των οργάνων εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας, όχι σε 52 Αστυνομικές Διευθύνσεις, όπως προέβλεπε το ΠΔ 81/2009, αλλά σε 13 (Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας κα), στη λογική της γεωγραφικής κατανομής των μελλοντικών Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου.

Παράλληλα, προβλέπεται η συνέντευξη να γίνεται από έναν εισηγητή, ο οποίος σ’ αυτή τη μεταβατική φάση θα είναι Αστυνομικός. Επίσης δημιουργείται μια ταχύρρυθμη διαδικασία για τα προφανώς αβάσιμα αιτήματα ασύλου και μία κανονική για τα βάσιμα αιτήματα ενώ τίθεται χρονικό όριο έκδοσης απόφασης έως 6 μήνες στην ταχύρρυθμη διαδικασία και 12 μήνες στην κανονική. Με το διάταγμα, ορίζεται ως αρμόδιο όργανο απόφασης σε α’ βαθμό στην κανονική διαδικασία ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, και στην ταχύρρυθμη διαδικασία, οι Αστυνομικοί Διευθυντές που θα προΐστανται των αρχών εξέτασης με στόχο τη σταδιακή απο-αστυνομικοποίηση της κανονικής διαδικασίας.

Τέλος, επανέρχεται το στάδιο της ενδικοφανούς προσφυγής από Επιτροπές σε β’ βαθμό, οι οποίες: (α) θα εξετάζουν τις προσφυγές ή αντίστοιχα θα εκκαθαρίσουν τις 46.356 συσσωρευμένες αιτήσεις στο δεύτερο βαθμό (backlog) (β) θα έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα (γ) θα είναι ανεξάρτητες από τον α’ βαθμό, καθώς δεν θα συμμετέχουν αστυνομικά όργανα, πληρώντας έτσι την εγγύηση της αποτελεσματικής προσφυγής.

Μέλη των Επιτροπών Β’ βαθμού, όπως επίσης και της εκκαθάρισης του όγκου των συσσωρευμένων αιτήσεων, θα είναι: α) ένας πολιτικός υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών (σ.σ. βλέπε Ραγκούση κλικ εδώ κι εδώ – Τζάκρη κλικ εδώκι εδώ) ή Προστασίας του Πολίτη ή Δικαιοσύνης ( σ.σ. βλέπε Καστανίδης κλικ εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ κι εδώ), κλάδου Νομικών, ως Πρόεδρος β) ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και γ) ένας νομικός, με εξειδίκευση στο προσφυγικό δίκαιο και στο δίκαιο των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο οποίος θα επιλέγεται από τον υπουργό, από έναν κατάλογο, που θα καταρτίζει η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Αρχικά θα συγκροτηθούν πέντε επιτροπές, δύο για τις νέες προσφυγές σε δεύτερο βαθμό και τρεις για την εκκαθάριση του όγκου συσσωρευμένων αιτήσεων (backlog). Η μεταβατική διαδικασία ασύλου, που προβλέπει το νέο Προεδρικό Διάταγμα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του Σεπτεμβρίου.

 

fimotro.blogspot.com

hellenicrevenge.blogspot.com

Related Posts
0 Comments

No Comment.