Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

300 δισ. δολάρια «κρύβει» το ελληνικό υπέδαφος

Τα δυνητικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που υπάρχουν στην Ελλάδα αγγίζουν τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια!

Στον τομέα του πετρελαίου, παράγοντες του χώρου μιλάνε για 8 έως 10 περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο με πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Δεδομένη είναι η ύπαρξη μικρού κοιτάσματος στο Κατάκολο (που μπορεί να μας δώσει 2.000 βαρέλια ημερησίως για 20 χρόνια).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα νέα στοιχεία που προκαλούν ενδιαφέρον υπάρχουν για τα Γρεβενά, τη Θεσσαλονίκη καθώς και στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, καθώς ήδη στην Ανατολική που εντάσσεται στην ίδια γεωλογική λεκάνη, η Τουρκία έχει εντοπίσει περίπου 20 μικρά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα αερίου.

Ο κ. Αντώνης Φώσκολος, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, υπογράμμισε σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ ότι σύντομα ολόκληρη η Ευρώπη θα εξαρτάται από τους πόρους των περιοχών μας», τονίζοντας με έμφαση: «Γιατί άραγε οι Νορβηγοί αγοράζουν αυτή την εποχή ελληνικά ομόλογα; Μήπως επειδή οι εταιρείες που ειδικεύονται στην έρευνα και εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων είναι νορβηγικές και άρα βλέπουν μια προοπτική στη χώρα μας».

Ο καθηγητής έχει υπολογίσει ότι η χώρα μας μπορεί να έχει έσοδα της τάξης των 32 δισ. δολαρίων από τα 2 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και άλλα 247 δισ. από τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εικάζεται ότι υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, ειδικός σε θέματα έρευνας υδρογονανθράκων και τέως γεν. διευθυντής Ερευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, ανέφερε σε ημερίδα ότι «ο υποθαλάσσιος χώρος που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου – Κρήτης θα μπορούσε να περικλείει συνολικά, αποδεδειγμένα και πιθανά αναμενόμενα προς ανακάλυψη και παραγωγή αποθέματα υδρογονανθράκων της τάξης των 15 τρισ. κυβικών μέτρων».

Ειδικότερα για τα κοιτάσματα που φέρεται να υπάρχουν 70 χιλιόμετρα νότια του Κόλπου της Μεσσαράς στην Κρήτη -στην ονομαζόμενη «Λεκάνη του Ηροδότου» -σε θαλάσσιο βάθος 1.650 μ. και μήκους 15 τουλάχιστον χιλιόμετρων, οι αναμενόμενες επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν τα επόμενα χρόνια στα επίπεδα των 30 δισ. δολαρίων.

Από τον Πρίνο έχουν αντληθεί περίπου 120 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο και πιθανόν να υπάρχουν άλλα 10-15 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ παράλληλα έχουν αντληθεί και 850 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικό αέριο. Στην περιοχή της Θάσου υπάρχουν ακόμα έξι δομές παρόμοιες με αυτήν του Πρίνου, βάσει γεωλογικών, γεωφυσικών και γεωχημικών δεδομένων.


imerisia
www.politis-gr
http://hellenicrevenge.blogspot.com/
Related Posts
0 Comments

No Comment.