Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

‘Οταν ο νους κρύβεται στην μετάνοια

Μια λέξη που συνήθως χρησιμοποιείται συνήθως αυτούσια και ορθογραφικά και εννοιολογικά απο την εκκλησία γιατι στην καθημερινότητα μας, ως συνήθως τις λέξεις τις μεταλλάσουμε και τις αλλοιώνουμε(οχι εμείς βέβαια,οτι μας πούν οι άλλοι) και το μετανοώ, το κάναμε μετανιώνω.

Μετανοώ και μετανιώνω , το ίδιο πράγμα θα μου πείτε. Δεν είναι Γιάννης, είναι Γιαννάκης που λέει και η παροιμία.
Τι σημαίνει όμως η λέξη;
Κάποιος θα πει, λυπάμαι για κάποιο λάθος που έκανα, το συνειδητοποιώ, το αναγνωρίζω και εύχομαι να μην το είχα κάνει ή θα το άλλαζα (Αν το ξανακάνω ή οχι, αυτό είναι άλλο θέμα)

Σωστά, αλλά εν μέρει όμως.
Βλέπετε η ετυμολογία κάνει το νου να σκέφτεται και να βρίσκει την ορθή σημασία μιας λέξεως. Αν όμως η λέξη έχει μεταλλαχθεί, δύσκολο να βρείς και την σημασία της, την αντιλαμβάνεσαι εμπειρικά και απο ότι σε έχουν διδάξει στο σχολείο, τροφή για μάσημα δηλαδή.

Ετσι και με την λέξη μετανιώνω ή μετανοίωνω,προσωπικά δεν μου δημιουργεί καμιά αντίδραση, δεν μου δίνει καμιά τροφή για σκέψη, ίσως κάποιος καθηγητής εκπαιδευμένος σε αυτό το αντικείμενο να τα ξέρει καλύτερα. (Αν και το μετανοιώνω κάπου οδηγεί , διαφαίνεται μέσα του το νοι-> πληθυντικος του νους, σε σχέση με το μετανιώνω. Τι σου κάνει ένα ομικρον,ε;;;)

Και ερχόμαστε στο μετανοώ.

Μετά + νους=> νοεω (αντιλαμβάνομαι) και μεταβάλλω την γνώμη μου.
Δηλαδή μεταβάλλω τον νου μου, σκέφτομαι κάτι λάθος (γιατί πριν την πράξη, όλα παιρνανε απο το μυαλό(νου) πρώτα), αντιλαμβάνομαι το λάθος και αλλάζω τον τρόπο που σκέφτομαι.

Δηλαδή το μετανοώ ως λέξη σε οδηγεί κατευθείαν στην πηγή του λάθους, που είναι ο νους και σε προτρέπει να αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι, σε σχέση με την λέξη μετανιώνω που σε οδηγεί μόνο στο λάθος αποκρύπτωντας την πηγή ή υπονοώντας την.

Είναι χαρακτηριστικό πως για την εκκλησία η λέξη μετάνοια σημαίνει “αλλαγή του νου”, δηλαδή αλλαγή του προσανατολισμού της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης και της συμπεριφοράς του ανθρώπου και γίνεται πρόθυμος να αφήσει την καρδιά του να την κυβερνήσει ο Θεός.

Τι σπουδαία αλλαγή όντως!

“Δεν ήρθα για να καλέσω δικαίους σε μετάνοια, αλλά αμαρτωλούς.” (Λουκάς 5: 32)

Tώρα γιατι μάθαμε να χρησιμοποιούμε μόνο την λέξη μετανιώνω και οχι το μετανοώ, αυτό το αφήνω στην κρίση του καθενός.

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.