Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

170 χρόνια απο τον θάνατο του Γέρου του Μοριά,Θ.Κολοκοτρώνη

Ήταν το πρωινό της 4ης Φεβρουαρίου του 1843 όταν ο Εθνικός μας Ήρωας, ο ημίθεος Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ολοκλήρωνε το επίγειο ταξίδι του σε ηλικία 73 ετών. Μια επική πορεία γεμάτη ανυπέρβλητο ηρωισμό, μάχες , θριάμβους, περιπλανήσεις, διώξεις, φυλακίσεις, μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες λύπες, έφτανε στο τέλος της. Η νεκρώσιμος ακολουθία του Ανδρός τελέστηκε στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, και σύσσωμος ο αθηναϊκός λαός της εποχής έσπευσε να τον κατευοδώσει. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης θάφτηκε με τη στολή και τα όπλα του, ενώ κάτω από τα τσαρούχια του τοποθετήθηκε μία τουρκική σημαία για να συνεχίσει να την πατά ακόμα και στον τάφο.

Ιερά κειμήλια, σήμερα, μας απομένουν τα οστά του, το νεκρικό προσωπείο του, και τα προσωπικά του αντικείμενα. Όμως η μεγαλύτερη παρακαταθήκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη είναι το αδάμαστο πνεύμα του, η απαράμιλλη ψυχική του δύναμη, και η λιονταρίσια φωνή του που αντηχεί στις καρδιές των Ελλήνων και πάντα θα τους οδηγεί στους αγώνες τους για την Ελευθερία.

Τάσος Κεχαγιάς

 

Ότι και να πει κανείς για τον Κολοκοτρώνη θα είναι λίγο,η ζωή του πολυτάραχη.Κυνηγημένος απο μικρός απο “φίλους” και εχθρούς,σαν η ζωή του να αντέγραφε την μοίρα της Ελλάδας.Γράμματα δεν ήξερε ,μορφωμένος δεν ήτανε,είχε όμως το μεγαλύτερα προσόντα,που όσα γράμματα και αν ξέρεις,όσα λεφτά και αν έχεις δεν μαθαίνονται και δεν αγοράζονται.Την πίστη στον Θεό,το θάρρος και την αγάπη για την πατρίδα του.

 

Πολύ φοβάμαι οτι μια μέρα δεν θα υπάρχει χώρος για αυτόν στα βιβλία της ιστορίας,ελπίζω όμως οτι θα υπάρχει πάντα χώρος στς καρδιές των Ελλήνων.

Σαν σήμερα 4 Φεβρουαρίου πέθανε ο Θ.Κολοκοτρώνης.

Εις Μνήμην – Σαν σήμερα, το 1843 , απεβίωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Tιμή στον Αρχιστράτηγο της Λευτεριάς

Τάφος του Κολοκοτρώνη

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.