Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 

             Στη σημερινή εποχή οι ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας για παραγωγή ενέργειας είναι πάρα πολύ μεγάλες . Η χρήση ενέργειας περιλαμβάνει πολλές μορφές όπως για παράδειγμα παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος , θέρμανση , μετακίνηση και ενέργεια για την βαριά βιομηχανία . Οι ενεργειακοί πόροι που χρησιμοποιούμε περισσότερο και που μας παρέχει ο πλανήτης μας , είναι μη ανανεώσιμοι , πράγμα που σημαίνει ότι η γη δεν μπορεί να αναπληρώσει ό,τι σπαταλά ο άνθρωπος παρά μόνο με φυσικές διαδικασίες δισεκατομμυρίων ετών . Συνεπώς οι πόροι που χρησιμοποιούμε έχουν και ημερομηνία λήξεως. Το πιο σημαντικό όμως είναι οι συνέπειες από την χρησιμοποίησή τους στο περιβάλλον και οι οικολογικές καταστροφές που προκαλούνται με άμεσο αντίκτυπο στην υγεία όλων μας .

               Ο πιο διαδεδομένος ενεργειακός πόρος στην εποχή μας είναι το πετρέλαιο .Το πετρέλαιο είναι ένα υγρό που αποτελείται από συστατικά υδρογονανθράκων και ποσότητες οξυγόνου, αζώτου και θείου . Βρίσκεται στα έγκατα του φλοιού της γης και το φέρνουμε στην επιφάνεια μέσω εξόρυξης .Μεταφέρεται σε διυλιστήρια όπου εκεί θερμαίνεται και διυλίζεται για να παραχθεί η βενζίνη , πετρέλαιο κίνησης , θέρμανσης , λιπαντικά και άσφαλτος . Είναι ένας πόρος που τροφοδοτεί την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια παραγωγή ενέργειας καθώς δισεκατομμύρια βαρέλια διακινούνται και χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο . Γιατί όμως χρησιμοποιούμε το πετρέλαιο γνωρίζοντας ότι έχει περισσότερα κατά από ότι υπέρ ;  

               Το μόνο υπέρ που έχει είναι ο οικονομικός παράγοντας , καθώς η διαδικασία εξόρυξης είναι συμφέρουσα σε σχέση με τη παραγωγή και χρήση του. Όσον αφορά  τις τιμές παραγωγής , μεταφοράς και πώλησης ,δεν είναι μεγάλη η αύξηση των τιμών σε βάθος 50-60 χρόνων χρήσης , ενώ η εύκολη μεταφορά του καθιστούν την χρήση του πετρελαίου παράγοντα οικονομίας σε ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες  χώρες που το παράγουν .Υπάρχουν όμως και λόγοι οι οποίοι μας δείχνουν ότι δεν ενδείκνυται η χρήση του .

               Πρώτος και κύριος είναι ότι τα παγκόσμια αποθέματα που μας είναι γνωστά δεν επαρκούν για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν θα ανανεωθούν . Σε 20-30 χρόνια θα είναι διαθέσιμο ένα 10% από τα σημερινά αποθέματα ,σύμφωνα και με την χρήση του από τα κράτη, οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια λύση ως προς την αντικατάστασή του για ενεργειακή χρήση .  

               Άλλος λόγος πολύ σημαντικός είναι η τεράστια οικολογική καταστροφή του πλανήτη με δύο τρόπους .Ο ένας είναι με ρύπανση και οικολογική καταστροφή κατά την εξόρυξη η και τη μεταφορά του. Έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα στην ιστορία ,κυρίως ναυάγια τάνκερ όπου έχουν μολύνει ωκεανούς με αρκετά μεγάλες ποσότητες χαμένου πετρελαίου , με μεγαλύτερο ατύχημα εκείνο του Έξον Βαλντέζ το 1989 στην Αλάσκα, ένα ατύχημα του οποίου τις συνέπειες βιώνουμε ακόμη και σήμερα. Ο άλλος είναι η ζημιά που προκαλεί καθημερινά η καύση του πετρελαίου καθώς ελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα , ένα από τα αέρια που είναι υπεύθυνα για το φαινόμενο του θερμοκηπίου .  

               Τέλος μια  από τις χειρότερες συνέπειες που γενικά έχει φέρει στην ανθρωπότητα το πετρέλαιο ως στρατηγικός ενεργειακός και οικονομικός πόρος είναι οι πολεμικές συγκρούσεις που έχουν πάρει μέρος όλα αυτά τα χρόνια για τον έλεγχό του με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί εκατομμύρια ζωές σε πολέμους .

               Αν στην πραγματική του τιμή τα κράτη προσέθεταν και φόρους για την καταστροφή του περιβάλλοντος από την χρήση του καθώς και αυστηρότερα πρόστιμα από τις οικολογικές καταστροφές ,η τιμή χρήσης του δεν θα ήταν η ίδια και φυσικά δεν θα ήταν συμφέρουσα για τα σημερινά δεδομένα .Αυτό , και σε συνδυασμό με τα κατά για την χρήση του πετρελαίου, θα ήταν αρκετό για να πείσει τα κράτη να σταματήσουν άμεσα την χρήση του και να κοιτάξουν άλλους ενεργειακούς πόρους που είναι ανανεώσιμοι και δεν είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον σε σχέση με το πετρέλαιο .

                                                                               

                 http://www.athinacontainers.gr/kadoi.html

Related Posts
0 Comments

No Comment.