Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Η ανατίναξη του Σινούκ,του αυτοκινήτου στο Κάιρο και το πέπλο σιωπής

 

Εννέα χρόνια μετά την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου Σινούκ και εξακολουθεί να επικρατεί ενα πέπλο σιωπής,σχετικά με τα αίτια και τους υπεύθυνους της πτώσης. 

Το ελικόπτερο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Κουφό, οκτώ ναυτικά μίλια πριν προσγειωθεί στο Άγιον Όρος στο οποίο επέβαιναν:

 

 

 

  • ο μακαριστός Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος
  • οι Μητροπολίτες Καρθαγένης Χρυσόστομος και Πηλουσίου Ειρηναίος,
  • ο Επίσκοπος Μαδαγασκάρης Νεκτάριος,
  • ο αρχιμανδρίτης Καλλίστρατος,
  • ο διάκονος Νεκτάριος,
  • ο καθηγούμενος της Μονής Μαχαιρά Κύπρου, Αρσένιος,
  • ο σύμβουλος Τύπου του Πατριάρχη, Γιώργος Ξενουδάκης,
  • ο νομικός σύμβουλος Γιώργος Μαύρος,
  • ο τεχνικός σύμβουλος Γιώργος Παπαστεφάνου,
  • ο αστυνομικός – συνοδός Σπύρος Κουρσάρης και
  • ο αδελφός του Πατριάρχη Γιώργος Παπαπέτρου.

 

Το πλήρωμα αποτελούσαν οι:

  • αντισυνταγματάρχης Δημήτρης Παπασπύρου, διοικητής του 4ου ΤΕΑΣ,
  • ταγματάρχης Παναγιώτης Παπαναστασίου,
  • ανθυπασπιστής Στυλιανός Ράπτης,
  • αρχιλοχίας Παντελεήμων Χατζηβαγγέλης και
  • ο επιλοχίας Παναγιώτης Γολεγός.

 

 

Το απίστευτο αλαλούμ που ακολούθησε στο συντονισμό των μονάδων αεροπορίας και στρατού αποκαλύφτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες στο Αεροδικείο Θεσσαλονίκης.

 

 

Του Κώστα Καντούρη

“Ε, λοιπόν, αυτό δεν είναι κουνούπι να εξαφανιστεί και φύλλο να το πάρει ο αέρας, είναι ολόκληρο θηρίο, ρε γαμώτο… Και να έπεσε, κάπου θα φαίνεται”. Ο εκφωνητής του αεροπορικού κέντρου περιοχής Αθηνών εμφανίζεται εκνευρισμένος για την εξαφάνιση του ελικοπτέρου Σινούκ από τα ραντάρ.
Πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου 2004 και το ελικόπτερο με 17 επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, έχει ήδη συντριβεί στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Το απίστευτο αλαλούμ που ακολούθησε στο συντονισμό των μονάδων της αεροπορίας και του στρατού αποκαλύφτηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν για πρώτη φορά στο Αεροδικείο Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκαν όλες οι απόρρητες συνομιλίες που είχαν περιληφθεί στη δικογραφία για μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές αεροπορικές τραγωδίες. Ύστερα από πέντε χρόνια ένοχος για την πτώση του ελικοπτέρου δεν βρέθηκε, καθώς στο εδώλιο του κατηγορούμενου οδηγήθηκαν μόνο τέσσερις αξιωματικοί, κατηγορούμενοι για όσα συνέβησαν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου. Και αυτοί, ελλείψει δόλου, κρίθηκαν αθώοι. Όσο για τις έρευνες που αφορούσαν το ενδεχόμενο η πτώση του Σινούκ να οφείλεται σε μηχανική βλάβη, για την οποία ευθύνη μπορεί να είχε η κατασκευάστρια εταιρεία, αυτές δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα.

Όσα τραγελαφικά ακούγονταν από τους ασυρμάτους των διαφόρων κέντρων συντονισμού αεροπορίας και στρατού, όπως αυτά μεταφέρθηκαν στη δίκη των τεσσάρων αξιωματικών στο Αεροδικείο Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτουν τα προβλήματα που υπάρχουν στις εναέριες κυκλοφορίες. Από τα “χαιρετίσματα στα παιδιά της Αλεξάνδρειας”, που έδωσε ο άτυχος πιλότος του Σινούκ λίγο πριν από τη συντριβή, μέχρι την κλήση του από το κινητό τηλέφωνο, που ποτέ δεν έγινε, η οποία στάθηκε η αφορμή να καθυστερήσει για τουλάχιστον τρεις ώρες η έναρξη των διαδικασιών αναζήτησής του.

Η ΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ
Στις 10.53 το πρωί, ο κυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου επικοινώνησε τελευταία φορά, δηλώνοντας ότι παίρνει ύψος στα 4.500 πόδια, πριν να προσγειωθεί στις Καρυές. Τρία λεπτά νωρίτερα είχε δώσει αναφορά πως βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο ποδιών της Χαλκιδικής. Στη συνέχεια το στίγμα του εξαφανίστηκε από τους ασυρμάτους και από τα ραντάρ.
Στις 11.03 το πρωί ο εκφωνητής του Κέντρου Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών διαβεβαίωσε πως το ελικόπτερο “προσγειώθηκε στο Αγιον Ορος”.
Στις 11.41 η ίδια πηγή μετέφερε το μήνυμα: “Πήραν από τα Μέγαρα το κινητό του κυβερνήτη και είναι πάνω από το Άγιο Όρος, λέει, και δεν έχει προσγειωθεί ακόμη… και πετάει”. Λίγα λεπτά αργότερα ο ελεγκτής από τον πύργο του αεροδρομίου “Μακεδονία” εξοργισμένος ανέφερε ότι “ψάχνει όλος ο κόσμος τον πιλότο και μας έχει γραμμένους όλους. Τον περιμένουν στο Άγιο Όρος, τον ψάχνουμε εμείς, τα λιμεναρχεία και αυτός κάνει βόλτες στο Άγιον Όρος. Τι είναι αυτά τα πράγματα;”
Η απόλυτη έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών (ενεπλάκησαν τουλάχιστον δέκα) αποκαλύπτεται από το γεγονός ότι την ανησυχία που εκδηλώθηκε την πρώτη ώρα απώλειας του Σινούκ από τα ραντάρ διαδέχτηκε η ανακούφιση, όταν από κάποια πλευρά, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη από ποια (δεν αποσαφηνίστηκε ούτε στο δικαστήριο), στρατιωτικός διαβεβαίωσε πως μίλησε με τον κυβερνήτη στο κινητό και του είπε πως… υπερίπταται του ελικοδρομίου των Καρυών!

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ
Το δεύτερο κύμα ανησυχίας άρχισε να εκδηλώνεται μετά τη μία το μεσημέρι, όταν τα τηλεφωνήματα από το Άγιο Όρος και τον υποδιοικητή του άρχισαν να πέφτουν βροχή. “Δεν ήρθε ακόμη το ελικόπτερο”, ανέφεραν και οι απαντήσεις που δίνονταν ήταν ότι… είχε προσγειωθεί. Αλλωστε και ο αρμόδιος στο ραντάρ του Χορτιάτη στην αναφορά του υποστήριξε πως το Σινούκ είχε προσγειωθεί στη μοναστική πολιτεία.
Την ώρα που ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας αγωνιούσαν για την τύχη του ελικοπτέρου, ο αρμόδιος αξιωματικός αρνούνταν να δώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του κυβερνήτη, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος. Η συνομιλία καταγράφηκε στη μία το μεσημέρι ακριβώς και το έγγραφο έχει τη διαβάθμιση “απόρρητο”. “Του ζήτησα το κινητό και μου είπε δεν είναι εξουσιοδοτημένος να μου τα δώσει, επιβαίνει ο διοικητής του στο ελικόπτερο, αυτή την πληροφορία την πήρε από πληροφορίες πτήσεων”, αναφέρει ο διευκρινιστής ιχνών του ραντάρ στο Χορτιάτη, μιλώντας με τον συνάδελφό του στο ραντάρ της Πάρνηθας.

ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ… ΣΤΡΑΤΟΥ
Αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως ακόμη και τρεις ώρες μετά την απώλεια του στίγματος του Σινούκ και, όπως εκ των υστέρων αποδείχτηκε, την πτώση του, οι υπηρεσίες της αεροπορίας και του στρατού δεν είχαν διαύλους συνεννόησης, θεωρώντας πως μπορεί να μην κατέπεσε. “Σινούκ, είναι δικό τους το ελικόπτερο. Πάρε το ΓΕΣ. Έχουν καμία πληροφορία; Μην απογειώσουμε όλα τα αεροπλάνα στον αέρα και έχουν κάπου προσγειωθεί και πίνουν κανέναν καφέ”, αναφέρεται από το κέντρο ελέγχου.
Γεγονός είναι πάντως πως από τις συνομιλίες του πιλότου του Σινούκ, δευτερόλεπτα πριν από την πτώση, δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ανησυχητικό. “Δεν μας είπε κάτι ανησυχητικό και νωρίτερα μίλησε και με άλλο ελικόπτερο και έκανα τον ενδιάμεσο”, αναφέρει ο χειριστής του κέντρου ελέγχου αεροπορίας, που άκουσε τον κυβερνήτη να στέλνει “χαιρετίσματα στα παιδιά της Αλεξάνδρειας”.

Το τραγικό χρονικό

Στην καθιερωμένη συνάντηση με τους φορείς της Θεσσαλονίκης, που ήταν σε εξέλιξη στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς”, πληροφορήθηκε ο νέος τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής την πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ.
Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και όλοι οι στρατηγοί που ήταν στη Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της ΔΕΘ, τέθηκαν σε συναγερμό και αρκετοί έσπευσαν στην περιοχή της Χαλκιδικής, προκειμένου να έχουν ανοιχτή γραμμή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση της ενημέρωσης.
Οι έρευνες για την ανέλκυση των συντριμμιών του ελικοπτέρου ξεκίνησαν την επόμενη μέρα, αφού είχαν περισυλλεχθεί αρκετοί σοροί των επιβαινόντων από την επιφάνεια. Χρειάστηκε να επιστρατευτεί το ειδικό ρομπότ “Μαξ Ρόβερ” του ωκεανογραφικού πλοίου “Αιγαίο”, που εντόπισε συντρίμμια σε βάθος 866 μέτρων σε απόσταση οκτώ μιλίων νότια της Σιθωνίας.
Υστερα από επιχείρηση ενός μήνα και αφού συντρίμμια της ατράκτου βρέθηκαν μέχρι και στη θαλάσσια περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας, συγκεντρώθηκαν τα μεγάλα τμήματα του ελικοπτέρου, που με φορτηγά από το λιμάνι Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκαν στις 11 Οκτωβρίου 2004 στην Αθήνα και στη συνέχεια στις Ηνωμένες Πολιτείες.  

 

Μυστήριο με τα  εξαρτήματα του Σινούκ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

ΠΥΚΝΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ καλύπτει την τύχη τριών κρίσιμων εξαρτημάτων του μοιραίου ελικοπτέρου Σινούκ που συνετρίβη το 2004 ανοιχτά της Σιθωνίας και η εξέταση των οποίων μπορεί να δώσει απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του και του θανάτου των 17 συνεπιβαινόντων.

Τα εξαρτήματα αυτά είτε έμειναν στον βυθό- αν και το ένα εντοπίστηκε και βιντεοσκοπήθηκεείτε καταστράφηκαν κάτω από μη πλήρως αιτιολογημένες συνθήκες κατά την εξέτασή τους σε ειδικά εργαστήρια στις ΗΠΑ!

Σύμφωνα με αίτηση που κατέθεσε προχθές στον αρμόδιο εισαγγελέα αλλά και στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου η πολιτική αγωγή, ζητείται η ανέλκυση της εμπρόσθιας «πράσινης πτέρυγας», που φαίνεται ότι απεκόπη και χτύπησε το ελικόπτερο καθώς και της ψηφιακής Μονάδας Ελέγχου Μηχανής (DΕCU), στη μνήμη της οποίας καταγράφονται οι βλάβες και τα προβλήματα των κινητήρων.

Ο ένας από τους δύο καταγραφείς DΕCU δεν ανασύρθηκε από τον βυθό- μάλλον δεν βρέθηκε.

Καταστράφηκε στις ΗΠΑ!

Ο άλλος βρέθηκε και παραδόθηκε μαζί με άλλα 28 κρίσιμα εξαρτήματα σε αμερικανικά εργαστήρια (με παράτυπο ουσιαστικά τρόπο, όπως προκύπτει από το βούλευμα 248/05 του Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ» στις 11/3/06).

Τελικά, δεν κατέστη εφικτή η ανάκτηση των δεδομένων μνήμης της συσκευής διότι, όπως αναφέρεται στην έκθεση των Αμερικανών και επικαλείται ο κ. Στ. Γρηγορίου, «κατεστράφη λόγω τυχαίας πτώσεως ενός εργαλείου (Dremmel) εντός αυτής»…

Με τους ηλεκτρονικούς καταγραφείς του ελικοπτέρου– υπάρχουν δύο στο καθένα- συνδέεται και το δεύτερο αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος κ. Στέλιος Γρηγορίου.

Εκ μέρους της πολιτικής αγωγής ζητείται συγκεκριμένα και η διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης επί των υπολοίπων 6 Σινούκ της αυτής παρτίδας ώστε να αποκωδικοποιηθούν οι εγγραφές στις συσκευές DΕCU και κατ΄ αναλογία να συναχθούν συμπεράσματα από τις βλάβες σε ίδιες συνθήκες πτήσης με το μοιραίο Σινούκ.

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

Πηγές

 

http://www.army.gr

 

http://hellenicrevenge.blogspot.com

 

http://www.makthes.gr

Related Posts
0 Comments

No Comment.